Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2012 11:52 - Аню Ангелов: Парите за увеличение на военните заплати са осигурени
Автор: spirdon Категория: Новини   
Прочетен: 1004 Коментари: 0 Гласове:
0



 Няма проблем с осигуряването на финансовите средства за изпълнение на обещаното 9-процентно увеличение на възнагражденията на военнослужещите, каза министърът на отбраната Аню Ангелов. Също от 1 януари със 7 на сто повече ще получават на месец и цивилните служители, които са на трудово правоотношение. Пари ще има и за еднократните парични обезщетения на всички, които се уволнят до края на годината. Компенсационните суми за военнослужещите и цивилните служители, които живеят на свободен наем, ще бъдат увеличени от 1 декември с 10-15 процента.

Министърът говори пред журналисти на пресконференция във ВПК „Рибарица”, който отваря врати от 1 ноември след повече от двегодишно прекъсване. В момента пречиствателната станция е на 72-часово изпитание.

Бяха представени и някои от офицерите, на които предстои кадрово развитие от 1 ноември. Указите им вече са подписани от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев. Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев става заместник-началник на отбраната със звание „генерал-лейтенант”. На негово място идва заместникът му бригаден генерал Нейко Ненов, но вече като генерал-майор. Сегашният началник на отдел „Специални сили” в Сухопътните войски полковник, а след 1 ноември бригаден генерал, Димитър Шивиков ще бъде командир на 61 механизирана бригада. Командир на 2 механизирана бригада става полковник Любчо Тодоров, който е началник на офиса на командира на Сухопътните войски. Той също получава първо генералско звание – бригаден генерал.

Предстои в понеделник Съветът по отбрана да обсъди и съответно да се направи предложение другата длъжност на заместник-началник на отбраната да бъде заета от 1 декември от контраадмирал Георги Георгиев, който в момента е на международна длъжност в командването на НАТО. Освен това на Съвета по отбрана му предстои да отчете изпълнението на задачите от третото тримесечие и на бюджета за първите девет месеца на годината.

От както е обявено предложението за въвеждане на възраст за придобиване право на пенсия за военнослужещите плюс 27 години осигурителен стаж, което е около месец и половина, рапорти за уволнение са подали 90 офицери и сержанти, каза министър Ангелов. Той не очаква да има вълна от желаещи да напуснат армията. 80 на сто от подалите рапорти били полковници и подполковници. Сред тях имало един заместник-командир на център, щабни офицери, началници на отдели в Щаба на отбраната и в съвместното командване на силите. Според министъра подобно движение им оздравителен ефект за армията, дава възможност за навлизане на млади хора в по-старшите щабове и нива на управление и командване.

В срещата с журналисти участваха още заместник-министрите на отбраната Августина Цветкова и Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, постоянният секретар на отбраната д-р Николай Милков, началникът на политическия кабинет на МО Йордан Божилов и изпълнителният директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” Петър Манолов. 



Тагове:   две,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403963
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930