Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2012 12:00 - На 8 ноември е сертифицирането на първата батальонна бойна група
Автор: spirdon Категория: Новини   
Прочетен: 1161 Коментари: 0 Гласове:
0



  Окончателното сертифициране на първата батальонна бойна група от органите на НАТО съвместно с нашата комисия ще бъде на 8 ноември на полигон „Ново село”, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов. Тя е от състава на 61 механизирана бригада.

В процес на формиране е втората батальонна група от състава на 2 механизирана бригада. Тя ще премине цикъла на подготовка и сертифициране през следващата година.

По този начин, каза министърът, в момента в Сухопътните войски е достигнато равнище от 34 процента от формированията способни за развръщане зад граница при крайна цел 50 на сто. Постоянно развърнати трябва да са 10 процента, сега те са 5. Така че, отбеляза Аню Ангелов, на 50 процента изпълняваме т.нар. критерии на НАТО за използваемост.

До края на годината предстои още 4 формирования от Сухопътните войски да бъдат реорганизирани по новите щатове. Това са Центърът за подготовка на танкови подразделения в Сливен, Разузнавателният полк в разузнавателен батальон, Полкът за ядрена, химическа и бактериологическа защита в батальон, като ще приеме в състава си една рота с дислокация в Горна Оряховица. Предстои да се сформира и базата за подготовка на резервисти.

Във ВВС се формира База за командване, управление и наблюдение от 1 ноември. От същата дата транспортната авиобаза ще бъде в състава на вертолетната. Авиобазата в Безмер – в авиобаза Граф Игнатиево. Разформирани се два зенитно-ракетни дивизиона, един технически дивизион от зенитно-ракетната бригада и три радиолокационни възела от радиотехническия полк. Предстои да се формира рота „Военна полиция” към 1 декември във ВВС.

Във ВМС са реорганизирани отделния отряд за радиоелектронно разузнаване, два дивизиона патрулни кораби, хидрографската служба и ремонтната работилница в Бургас. Към 1 ноември ще се формират рота „Военна полиция”, командаване на една ВМБ в Бургас, формирования, осигуряващи управление и комуникации на базата. Два дивизиона миночистачни кораби ще формират един дивизион. Ще бъде разформирован дивизион леки сили. На тази основа са изведени от експлоатация три ракетни катера и един среден десантен кораб.

Към настоящия момент е постигната около 90 процента окомплектованост на щатния състав от МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. За МО – 94 процента, за структурите на пряко подчинение – 89 процента и за Българската армия – 90 процента.

В първия етап на реформите от 1800 засегнати военнослужещи 679 са бил преназначени на нови длъжности. 159 са освободени от военна служба по взаимно съгласие. 963 не са пожелали да се възползват от предоставените възможности за служба в друг гарнизон. Те са в разпореждане. Могат да се възползват от регистъра за вакантните длъжности към 30 септември  и от новия към 1 декември. За офицери се предлагат 191 длъжности – 161 за офицери и 30 за офицерски кандидати. За сержанти и войници са обявени 1656 длъжности – 240 за сержанти и 1416 за войници и матроси.   

По отношение на набирането на резервисти са били обявени общо 400 места за доброволния резерв. Документи са подали 852 души. От тях 445 са преминали медицински преглед. Във военните формирвония за сключване на договор са изпратени документи на 272 кандидати. Общо 1820 граждани са посетили окръжията и са проявили интерес. Министърът очаква до края на годината да бъдат попълнени всички бройки. Предвиждат се някои промени в механизма за набиране. Сега мястото за медицински прегледи е само в София и Варна. Губи се време на кандидатите. Ще се търси решение на този проблем, който е довел до отказване на кандидати.

В бригада „Логистика”- основното звено на СКС, са реорганизирани 8 бази. 7 от тях са за съхранение на материални средства, а една е ремонтна. Една база за съхранение на материални средства е била разформирована.

От 1 ноември предстои да се реорганизира ВМА, каза министърът. От началото на следващата година от състава й ще излезе военната болница в Сливен, която ще се преобразува в търговско дружество.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402921
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031