Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2012 11:05 - Стефан Калъпчиев изпреварил с 55 години Феликс Баумгартнер
Автор: spirdon Категория: Новини   
Прочетен: 1511 Коментари: 0 Гласове:
0



 Днес светът се захласна по това, което българин отдавна бе направил

 

Преди няколко дни австриецът Феликс Баумгартнер смая целия свят, успявайки да осъществи грандиозен скок от „ръба на Космоса“. Ентусиастът се издигна на 39 километра с балон с хелий над земята. Гръмнаха всички медии. Оказва се обаче, че българин е сторил това чудо 55 преди австриеца.

От 1957 г. у нас се изпълняват стратосферни скокове (стратосферата е слоят на земната атмосфера на височина между 11 и 50 км) и ние имаме пет регистрирани рекорда, казва полковник проф. д-р на военните науки Димитър Недялков от Военна академия „Георги С. Раковски”. Българските скокове били много по-рискови от скока на Феликс Баумгартнер, защото специални костюми не е имало.

Първият скок е бил осъществен от люк на бомбардировач. "Човекът се е дължал здраво при полета, самолетът се е издигнал на 11 200 метра, след което люкът се е отворил и "бомбата" е паднала," обяснява полковник Недялков.

Скокът е на полковник Стефан Калъпчиев, който правил и други подобни опити. При следващия си скок е катапултиран от самолет с помощта на пиропатрони.

Кой е полковник Стефан Калъпчиев? За него разказва един друг легендарен български парашутист полковник Никола Костадинов. За него Калъпчиев е не само смел парашутист, но новатор и педагог. Когато полковник Калъпчиев беше командир на парашутната дружина през 1948 г., аз служех в танковата дивизия в Казанлък, разказва Костадинов. Още лекувах раните си от фронта и имах възможност да се срещна лично с него и да разговаряме за бъдещето на парашутните войски, отбелязва той.

Смело мога да подчертая, заявява Костадинов, че Калъпчиев беше истински новатор в българското парашутно дело. Ние от старата гвардия, продължава той, имахме остарели представи за парашутизма. Смесвали въздушно-десантната част с тактиката на сухопътните войски. Все още не са разполагали анализи на десантите в Нормандия, Силиция, остров Крит и др. Костадинов смята, че полковник Калъпчиев също не е имал голяма информация, но усетът и интелектът му са подсказвали, че трябва да се търсят нови пътища.

Полковник Калъпчиев, казва Костадинов, си бе поставил за цел да постигне висини в парашутизма, за да покаже големите възможности на човека, като използва сравнително новото откритие на човечеството – парашута. Той, продължава разказа по-нататък, ни учеше, че човешката физика, дух и смелост, съчетани с поставения на гърба парашут, могат да постигнат много високи цели. И го доказа с ненадминати дотогава височинни парашутни скокове от стратосферата със световни парашутни рекорди.

Освен на височинната подготовка, Калъпчиев е обръщал голямо внивание и на предела на ниския парашутен скок. Спомените връщат времето назад до 1943 г. За завърналите се от обучение в Германия военни парашутисти, между които и полковник Никола Костадинов, е било важно да се докажат пред българското военно командване. През юни на летище Враждебна е организирано учение на тема: „Въздушен десант за овладяване моста на река Искър при с. Враждебна”. От престараване или по грешка, припомня Костадинов, два самолета, пилотирани от поручиците Кирил Константинов и Драган Попгеоргиев, ни хвърлиха от 80 вместо от 120 м. височина. Такъв десантен риск не бил повторен при следващите скокове. Имало и произшествия. За сметка на това обаче българските воини поставили  световен рекорд по ниско скачане при масов парашутен десант. Както е известно, навярно заради амбицията си да постигне рекорд при единично скачане, Калъпчиев загина достойно. Големи са неговите заслуги и при подготовката на летците за скачане с парашут при катапултиране, при прилагане на спирачното действие на парашута при кацането на скоростни самолети, отбелязва полковник Костадинов.

Защо твърдя, че полковник Калъпчиев беше голям педагог? На този въпрос Костадинов отговаря така: „Той бе ревностен последовател на полковник Борис Дрангов и на командира на парашутната дружина майор Любомир Ноев. Поставяше на полезно изпитание своите парашутисти, каляваше духа и волята им, като отделяше силните и смелите от страхливците и колебаещите си.”

Това е големият българин, изпреварил времето и направил преди 55 години това, което учудва днес света. 

Полковник Стефан Калъпчиев е роден на 25 яну,ари 1921 г. в Благоевград. Завършва Военното училище в София през 1946г. Служи като командир на Парашутната дружина и началник на Парашутно-десантна служба във войските на ПВО и ВВС. Той е първият българин, който извършва парашутен скок от самолет МиГ-15 чрез катапултиране и поставя височинен рекорд при скок от самолет Ил-28. За особени заслуги към авиационните спортове е удостоен с почетния диплом "Пол Тисандие" на Международната авиационна федерация. Изпълнява над 2000 скока и постига 6 световни и 7 републикански рекорда. Загива на летище Божурище на 25 февруари 1964 при изпълнение на скок.



Тагове:   две,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403950
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930