Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2012 13:17 - Аню Ангелов: Нов боен самолет-след две години
Автор: spirdon Категория: Новини   
Прочетен: 771 Коментари: 0 Гласове:
0



 Внасям инвестиционния проект за многоцелеви изтребител, казва министърът на отбраната.


Самолетите МиГ-21 вече излизат от строя. Су-25 също. Налице е необходимост от закупуване на многоцелеви изтребител за нуждите на българските Военновъдушни сили. До къде стигна реализирането на този проект? Какъв самолет ще купуваме – нов или втора ръка? Кога се очаква подписване на договорът? На тези и други въпроси отговори министърът на отбраната Аню Ангелов.

Г-н министър, кога ще има готовност за закупуване на многоцелеви изтребител за българските ВВС?

- Предстои на 29 октомври на Съвет по отбрана да обсъдим инвестиционния проект по отношение на доставянето и експлоатацията на нов тип боен самолет за нуждите на Военновъздушните сили. Ще внеса този инвестиционен проект до 31 октомври в Министерски съвет. Предстои неговото обсъждане. Най-напред ще има междуведомствено съгласуване. Той цели да бъде основа за преговори. С протоколно решение на Министерски съвет ще искам да ми се даде мандат за водене на преговори с различни държави за възможностите за осигуряване на този нов тип боен самолет. Смятам до края на годината да проведа тези преговори и в началото на следващата година да предложим на Министерския съвет, а чрез него и на Народното събрание т.нар. проект за инвестиционни разходи. Общо взето имаме различни варианти. Има утвърдена от мен методика, по която се извършва оценката на всички варианти, съпоставяне на качествата на отделните типове самолети с тяхната поддръжка, необходимостта от въоръжение. На тази основа се прави оценката кое е възможно най-вече и кое е необходимо на ВВС. Необходимо и възможно – това са двете условия, които ни водят при този инвестиционен проект. От там нататък предстои моята и на заместник-министъра Валентин Радев работа по договарянето на възможни договори с отделни правителство. Стриктно ще спазваме не само европейското, но и българското законодателство.

Къде остава принципът на прозрачността, като се говори за преговори само с един потенциален продавач?

- Не съм казал с един. Казах с няколко държави. През ноември и декември моята задгранична дейност ще бъде равна долу-горе на моя колега Николай Младенов. Планирам да се срещна с всички министри на място. Имаме предварителна работа с някои държави. Например с Холандия, с Потругалия, включително с размяна на експертни групи, със САЩ. Предстои да водим такива проучвания и преговори с Белгия и Норвегия. В разговори сме с Германия. За съжаление наскоро получих писмо, че те не могат да ни продадат Юрофайтер втора ръка. Но такова предложение имаме от Италия. Така че това е кръг от държави, с които ще имам мандат за преговори, за да можем да конкретизираме какви инвестиционни разходи са необходими. През януари ще бъде предложен крайният вариант на Народното събрание чрез Министерския съвмет. Все още съществува възможността да купим нов самолет. Единствена възможност това е Грипен. Разглежда се и той, съвършено равнопоставено. Екипът който прави предложението е напълно независим, съставен е основно от офицери от ВВС, ръководени от заместник-командира на ВВС бригаден генерал Румен Радев. Началникът на отбраната е авиационен специалист. Не се съмнявайте, че това ще бъде много коректно оценено и в края на краищата ние ще дадем гласност за резултатите от сравнителния анализ на необходимостта, като качества и от друга страна – на възможността, да бъде доставен един или друг боен самолет. Необходимостта е налице.

Как ще бъде разглеждана кандидатурата на Грипен?

- Тя е разглеждана основно от качества и възможности за използване на този самолет. А също така и от гледна точка на цена с въоръжение или без въоръжение. При това имаме един лимит, който сме определили на базата на това, че искаме тези нужди на ВВС да бъдат посрещнати от бюжета за отбрана, а не някакви измислени средства от въздуха, които никой няма да даде. Искаме да осигурим в продължение на 6, в някои случаи на 9 години, изплащане на части, за да може бюджетът за отбрана от 2014 нататък да посрещне тези нужди.

За Грипен с преговори ли ще бъде?

- Няма как да обявим конкурс, като поканим само една компания. Сега разчетите показват, че нов самолет Юрофайтер е невъзможно за купим, както и нов самолет F-16. От гледна точка на разполагаеми средства. За това Грипен се разглежда в комбина с втора ръка. От тази гледна точка се преценяват и качества, и възможности за тренировка, подготовка, усвояване на този самолет, защото това е един дълъг процес. Имаме опита на Унгария и Чехия. Сега голяма шумотевица се вдига в Швейцария. Вероятно ще се откажат от този контракт, поне такава информация имам аз. Всяко едно предложение има и плюсове, и минуси. На някого може да му се струва, че този процес продължи почти в целия ни мандат, трябва да се знае, че това е една сериозна инвестиция. Ако така беше постъпено, когато са се купували нови транспортни вертолети, като се направи оценка какво можем да правим с действащите тогава вертолети, сигурно решението щеше да бъде друго. Но методът не е бил такъв, какъвто сега предлагаме. Естествено трябва да се има предвид, че на плещите на няколко правителства след юли 2013 г. ще легне тази инвестиция, ако Народното събрание вземе такова решение.

След тази оценка на предишното управление във връзка със закупуването на вертолетите, как виждате бъдещето на вертолетната ни авиация, особено с оглед на участие в мисии?

- Ако има нещо ценно, което се иска от всички държави и от Афганистан най-вече, да експлоатират като вертолети, това не са вертолетите Кагър. Това са Ми-17. И Ми-171, което е нова модификация. Нямаше да продадем тези Ми-17. Щяхме да се ориентираме към модернизация. Но аз не хвърлям вина. Само посочих метода, по който е взето решението – промяната на начина на финансиране на тази поръчка чрез цесия от определена банка. Ето ние изплащаме през тази година последните 51 млн.лв към Сосиете Женерал. От догодина вече нямаме такива задължения.

Кога ще се подпише договорът?

- След като има решение на Народното събрание. До тогава ще са минали предварителните преговори с отделните държави. Ще има първоначална форма на този договор. Щом Народното събрание вземе решение, договорът може да бъде подписан от това правителство или от следващото. През 2014 г. вероятно ще започне конкретната подготовка на летателния и наземния състав по усвояването на този нов тип самолет. А първата доставка може да бъде в края на 2014 или през 2015 г. Зависи от начина на изпълнение на съответната финансова схема на плащания, която ще се възприеме в хода на преговорите.

Доколко в избора на нов самолет се съобразявате с подобни процеси, които текат в армиите и страните от региона, включително и в Румъния?

- Такъв фактор се отчита с оглед на определени икономии, които могат са се направят при съвместно използване на средства за бойна подготовка и техническа поддръжка, приучване на нов самолет и др. Вече не зная какво да мисля за Румъния. Четири пъти сменяха своето решение, сега, според тях, имат окончателно. Предстоят избори на 9 декември. Не зная след изборите какво ще бъде тяхното отношение. Знаете съседните държави какви типове самолети имат, включително и френски. Тава не е коефициент с голяма тежест, който отчитаме при оценката и сравнителния анализ, но безусловно има своето място. Ще дам пример със симулаторите. Ето сега ще сключим договор със Сърбия и ще пращаме нашите летци в Батаница на симулатор на МиГ-29, какъвто ние нямаме. За F-16 например симулаторът е в Солун. Нищо по-лесно няма, без да даваме 40 милиона за симулатор, да плащаме нашите летци с един автобус. Ако има някъде в Чехия или Унгария симулатор на Грипен, също може да го ползваме. Но съм сигурен, че ще ни струва повече. Но също може да се използва. Пак повтарям, че има различни варианти, но това не е преодпределящ фактор за избора на нов тип боен самолет.

- Стои ли въпросът този проект да не се случи?

- Ние сме си поставили 400 млн.долара като допустим лимит. По принцип съм умерен оптимист и умерен песимист. Но повече съм оптимист.

* В интервюто са използвани въпроси и на други медии

 



Тагове:   две,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404250
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930