Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2012 17:15 - Болна България
Автор: spirdon Категория: Новини   
Прочетен: 1507 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ще има ли виновни за разклатеното й здраве?


Доста мъгливо стана в държавата. Като че ли се намираме в кръгова отбрана, в която сами създаваме условия за пробиви. Шамарите идват един след друг, а много често и едновременно. Не ни жалят нито Европейската комисия, нито международните съдилища. Като че ли България боледува.

Президентът се захвана още в началото на своя мандат да оправи системата за национална сигурност. Оказа се прав.Атентатът на летище Сарафово в Бургас показа, че има защо. Излязоха четири проектозакона. Започна ударно обсъждане. И обещанието, че до края на октомври ще влязат в парламента. Все още не са минали през Министерски съвет. Останаха без покритие и бодрите му прогнози кога спецслужбите ни ще хванат атентатора. За сметка на това някакви чужденци кацнаха с парашути в България без някой да ги засече. Странните пришълци ни провериха системата. Франция си ги прибра. Нашите служби неудобно замълчаха.

Премиерът влезе в битка с Европейския съд по правата на човека в Страсбург, който осъди страната ни за полицейска акция, ръководена от него по времето, когато беше главен секретар. Магистратите постановиха страната ни да плати обезщетение в размер на 50 000 евро заради отнемането на право на живот на Тодор Димов Тодоров-Чакъра, който загина при спецакция през 2003 година. Бойко Борисов заяви, че не се чувства отговорен. Ако има прокуратура в България, след решението на Страсбург, трябва веднага да започне разследване на Бойко Борисов, каза един от адвокатите по делото Михаил Екимджиев.

Парламентът упорито продължава да формира временни комисии, оглавявани най-вече от независимия депутат Яне Янев, които се опитват да изместят вниманието на обществото от това, което става в пленарната зала. Промени въпроса за първия демократичен референдум у нас и постави под въпрос необходимостта от самото допитване. За пореден път се оказа, че българският парламент играе по свирката на един човек и то не заради интересите на хората, а в услуга на определена партия.

Конституционният съд привлече вниманието на Европейската комисия с избора на Венета Марковска. Един анонимен донос се оказа достатъчен, за да рабуни политиците от Брюксел до София. Дойде заплахата от междинен доклад, на което високомерно не повярвахме в първия момент, но бързо ни беше показано, че трябва да сведем главички. Гласуването раздели депутати от един и същ политически цвят. Изненадващо се оказа, че дори премиерът Бойко Борисов не е бил съвсем наясно с кандидатурата на Венета Марковска за конституционен съдия и я посъветва да се оттегли, ако има нещо, от което да се срамува.

Висшият съдебен съвет не дочака два месеца от избора си и кръстоса шпаги с Цветан Цветанов. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи “нареди” на журналистите да не занимават Европейската комисия със случая “Марковска”. Вместо това той им препоръча да искат коментар от Брюксел за действията на съдебните състави, оправдали подсъдимите по едно от делата САПАРД и по корупционното дело срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев. По първия казус под прицела на Цветанов за пореден път попадна новият член на ВСС съдия Калин Калпакчиев. Делото срещу Цонев пък бе решено на първа инстанция от Иван Коев от СГС. Двете дела са решени единствено на първа инстанция и по всички международни стандарти изявлението на вътрешния министър се води за намеса в делата на независимата съдебна власт. Предложението за декларация обаче срещна нежеланието на една не малка част от членовете на ВСС да скочат срещу Цветан Цветанов и да защитят редовите съдии.

Църквата остана без своя водач. Минути след съобщението за смъртта на патриарх Максим се разбра, че има много желаещи да влияят на избора на неговия приемник. Все по-често се чуват препоръките да се следват пороците на светската власт, т.е. да се прави закон за човек. В случая да се събере извънреден църковно-народен събор, за да промени Устава на БПЦ, така че определен митрополит да седне в патриаршеския стол. Тежко му на този висш свещенник, който ще трябва да ръководи Светия синод до избора на нов партиарх. Страхът от разколсъвсем не е минал.

Армията все повече изпада в безтегловност. Не само заради безпаричието, на което я обрича и с новия бюджет Симеон Дянков. Харесва ли се или не на Министерството на отбраната, процес на подаване на рапорти от офицери и сержанти за уволнения съществува. Единствената причина е в упорито продължаващата тенденция от три години насам да се режат социалните придобивки на военнослужещите и липсата на гаранции за сигурност и перспектива в кариерното развитие.

Полицията заспа на пост. Това се случи малко преди Деня на народните будители. Една от нейните говорителки влезе във фолклора с обръщението си „селски глупак” към този, който снима заспалите в колата полицаи. Както винаги проблемът реши премиерът. Макар че според закона си има процедура. Бойко Борисов заповяда моментално уволнение не на заспалите полицаи, а на говорителката. Като не знае какво да говори. Кой ли я назначавал? За него не се чу да има наказание.

Историята ни трябвало да бъде пренаписана или поне прочетена под друг ъгъл. До там стигнахме в резултат на честването на 100-годишнината от Балканската война. Управляващите изтърваха ситуацията в Кърджали с неудостояването на генерал Васил Делов – освободител на града, за почетен гражданин и започнаха една акативност, която поражда умиление. И тревога! Пламенно прочетената в парламента декларация от кърджалийска депутатка звучи като „след дъжд качулка”. Доган обяви войната за етническо прочистване, макар че са стотици мюсюлманските имена на паметниците на загиналите преди 100 години за освобождението на българските земи. Попитайте турския колега на Симеон Дянков колко средства от държавния бюджет е отделила Анкара, за да утвърди своята гледна точка за Балканската война и всичко ще ви стане ясно.

Мъглата е лошо нещо. Тя води до болести. Както се вижда българската държава не е добре имунизирана. Здравето й е разклатено.Отворила е много фронтове, което съвсем не е добре. Дали някой се чувства отговорен или отговорът е както този на Европейския съд за правата на човека в Старсбург?

 



Тагове:   две,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. briagnews - Другари !
09.11.2012 09:47
Преди 46 години се срещнах ЧЕЛНО, като с бърз влак, със здравеопазването в Западна / тогава / Германия.
Другари, моля, покажете количките за инвалиди, които осигуряваше Партията на Народа, а аз ще ви покажа количката, която подариха на майка ми инвалиди от малък град в ЗАПАДНА Германия ...
Имате ли смелост за този експеримент ???
Ха, ха ...
цитирай
2. zaw12929 - Много точна оценка
16.11.2012 16:24
Много точна оценка
цитирай
3. zaw12929 - Преди 46 години се срещнах ЧЕЛНО, ...
16.11.2012 16:32
briagnews написа:
Преди 46 години се срещнах ЧЕЛНО, като с бърз влак, със здравеопазването в Западна / тогава / Германия.
Другари, моля, покажете количките за инвалиди, които осигуряваше Партията на Народа, а аз ще ви покажа количката, която подариха на майка ми инвалиди от малък град в ЗАПАДНА Германия ...
Имате ли смелост за този експеримент ???
Ха, ха ...


По него време най големия завод в Русенска област изнасяше оборудване за зъботехническите работилници на Западна Германия, Произвеждахме най добрите в Европа автомобилни гуми, пластмасов взрив, изнасяхме военна продукция за над 5 милиарда лева, плодове и зеленчуци за над 16 млрд. а левът струваше о.80 долара....Хората имаха поминък, посрещаха най необходимите си нужди, построиха огромен жилищен фонд... но от къде да знае някой, който е бил зад желязната завеса какво става тук и изпълнен с омраза, за която сигурно има основание и днес продължава да мрази всички и най вече България им да и вреди... Нищо добро не ни чака видяхме и меда, а сега усещаме жилото на новите ни западни приятели, които ни мислят за диваци...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404556
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930