Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2017 07:32 - В Русия расте престижът на военната професия
Автор: spirdon Категория: Новини   
Прочетен: 572 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

По-доброто военно-техническо сътрудничество между нашите две страни предстои, казва военният, военновъздушен и военноморски аташе към Посолството на Русия в България полковник Виктор Авдеев на 23 февруари – Денят на защитника на Отечеството.

Интервю на Спирдон Спирдонов

- Г-н полковник, поводът за нашия разговор е 23 февруари – Денят на защитника на Отечеството в Русия. Нека да започнем от въпроса за престижа на военната служба у вас.

- Наистина престижът на военната служба в Русия расте. През последните години се увеличиха кандидатите за военни училища. Те получават и много добра гражданска подготовка. Престижът се определя и от силната социална защита, която имат военнослужещите.

- Имате ли некомплект от личен състав на Въоръжените сили?

- В Русия няма проблем за окомплектоването на Въоръжените сили със срочнослужещи. Имаме например т.нар. научни роти. В тях служат студенти, докато учат в гражданските ВУЗ-ове, за да не губят професионалната си квалификация. Освен това, всички желаещи до края на службата могат да подпишат договор и да продължат да работят в интерес на отбраната.

- С каква защита се ползват тези офицери, които преминават в запаса?

- Имат различни социални придобивки. Освобождават се например от някои данъци или могат да получат карти на преференциални цени за санаторно-оздравителни комплекси. Пенсионното осигуряване също е много добро. Редовно има индексации на военните пенсии. Надяваме се всичко това да се съхрани и да се развива.

- Как се появи в историята на Русия Денят на защитника на Отечеството?

-  Този празник се появи в 2002 г. Реално обаче историята му започва далеч по-рано. Знаете, че през 1917 г. в Русия бе извършена смяна на обществено-политическия строй. Образува се нова държава, която започна да се нарича Съветска Русия. Имало е противоречия, Гражданска война и интервенция отвън. Необходимо е било да се изградят въоръжени сили. Така са се формирали въоръжени сили, които се наричат Червена армия.

- Защо точно 23 февруари?

- Първото сражение е било на тази дата през 1918 г., когато войските на Червената армия встъпват в бой срещу германските войски край Псков и Нарва. Този ден се налага, като деня на раждане на Червената армия. После името било сменено на Ден на Съветската армия, всички продължили да го отбелязват до разпада на Съветския съюз. Няколко години не се е празнувал. Така се стигнало до 2002 г., когато Държавната Дума взе решение да преименува празника на Ден на защитника на Отечеството. 

- Армията ли е причината 23 февруари да се отбелязва и като Ден на мъжа в Русия?

- Да, 23 февруари е неофициален празник и на мъжа. Защитникът на отечеството, самата военна служба, се олицетворяват с мъжеството, с мъжа. Като такъв се отбелязва в колективите, в семействата. Обаве в Русия на този ден ние поздравяваме не само мъже, а и жените ветеранки от Великата отечествена война, както и жените, които служат във Въоръжените сили на Руската Федерация. Вече е доста голям техният процент в обхвата на различните воински звания.

- Как отбелязвате празника в Русия?

- В Москва той започва сутринта с полагане на венци и цветя на мемориалния комплекс „Гробът на неизвестния войник” край Кремълската стена. Присъстват президентът, министър-председателят, министърът на отбраната, ветерани от армията и флота. На различни места се провеждат празнични концерти и спортни състезация. Вечерта в Москва и в много руски градове този ден се отбелязва с празничен салют. Аз, например, когато бях курсант в Артилерийското училище в Тула, на този ден винаги влизах в състава на такъв салютен дивизион.

- На какви оръдейни системи сте служили?

- На самоходна артилерийска гаубица. Изучавах и ракетния комплекс „Точка”.

- В Посолството как отбелязвате Деня на защитника на Отечеството?

- Както в Русия. Естествено, не в такива мащаби и със салюти. В посолството обръщаме сериозно внимание на този празник. Нашият посланик Анатолий Макаров е служил във Въоръжените сили и също е изключително пристрастен към този празник. Традиционно на 23 февруари полагаме цветя и венци на Паметника на Съветската армия в центъра на София, а втори ритуал се провеждав квартал „Лозенец” при Паметника-костница на съветския войник-мемориал на загиналите в Отечествената война. Присъстват деца от руското училище, служители на посолството. Канят се и други чуждестранни мисии, българи от различни организации и руски сънародници, живеещи в България. Наши офицери провеждат в училището при посолството «урок по мъжество». Така възпитаваме подрастващото поколение в уважение към бойната слава на Русия. Освен това в училището провеждаме спортен турнир за купата на военното аташе. Отборите са смесени, в тях има и българи. Най-добрите получават купата, но всички – грамоти.

- Как се провежда в Русия военно-патриотичното възпитание на младежите и подготовката им за служба в армията?

- Патриот е гръцка дума. Тя се превежда като съотечественик, като отечество. А патриотизъм като социално чувство на гордост от своята родина, от нейните постижения и желание да се допринесе за тези постижения. И, разбира се, готовност да ги защитаваш. При нас още от детството започва възпитанието в патриотизъм. Мисля, че това е при всички семейства. Вярно е, че Втората световна война остана далеч, но паметта не може да бъде изтрита. Във всяко семейство има участник във войната.

- Във Вашето?

- Моят баща е отишъл на фронта на 18 години и се е завърнал тежко ранен на 19 години. Разказвал ми е доста за войната и аз реших да стана военен. Моята дъщеря участва в шествието на „Безсмъртния полк” с портрета на баща ми, а нейният мъж – с портрета на своя дядо. Когато моят внук се научи да върви, ще бъде в „Безсмъртния полк” с портретите на двамата си прадядовци. Така започва възпитанието в семейството, по - късно продължава в училището и в обществото.

- Държавата как се включва във военно-патриотичното възпитание?

- Имаме много стройна национална програма за военно-патриотично възпитание. В различни клубове и групи учениците извършват изследователска дейност във връзка с неизвестни факти и събития от Втората световна война, помагат на ветераните и др. Скоро бе върнат комплексът „Готов за труд и отбрана” (ГТО). С различни програми и упражнения се подготвят младежите за армията. Любовта на младежите към армията е връщане към предишни ценности и морал.

- Как се развива днес военното сътрудничество между Русия и България? В кои области?

- Мога да кажа, че сътрудничеството между двете държависе развива в много области, включително и във военно-техническата. Като успешен пример мога да посоча ремонта на нашия кораб „Перекоп” от Балтийския военен флот във Военно-ремонтния завод край Варна, който завърши през ноември. С посланика присъствахме на церемонията на предаването на кораба на екипажа. Някои от членовете му завършиха тук срочната си служба, но не съжаляваха, че са в слънчева България, а не у дома. Тръгнаха си с много топли чувства. Приятелството между хората е най-доброто сътрудничество. 26 човека от Българската армия ще участват от 22 до 28 февруари т.г. в Третите зимни световни военни игри в Сочи. Традиционни са добрите отношения между гражданските организации на двете страни, като тези на офицерите и сержантите от запаса и резерва и ветераните от войните. Аз обаче мисля, че по-доброто сътрудничество предстои.

- Оптимист ли сте за доброто развитие на военното ни сътрудничество?

- Да, друго не може и да бъде. Главното е вярата, а за нас тя е една.

***

Полковник Виктор Авдеев – военен, военновъздушен и военноморски аташе към Посолството на Русия в България, е роден през 1961 г.

Във въоръжените сили е от 1980 г. Образование висше. Служил е в артилерийските части на Забайкалски окръг, Западната група на войските и Туркестански военен окръг в Главното ракетно-артилерийско управление към Министерството на отбраната на СССР и Руската Федерация.

Бил е  в три задгранични командировки – в Германия, Австрия и Сърбия – като помощник, старши помощник на военния аташе и аташе по въпросите на отбраната. Знае немски и сръбски език. Женен, има дъщеря.

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403915
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930