Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2012 10:16 - Премиер и министри няма да говорят лошо за ДС
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 890 Коментари: 1 Гласове:
-1



 Изявления в медиите карат Национална асоциация „Сигурност” да търси съдействието на Комисията за защита от дискриминация.


Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Аню Ангелов се споразумяха с Национална асоциация „Сигурност”. Комисията за защита от дискриминация все още не се е произнесла по изявленията на Николай Младенов.
Подаденият сигнал от сдружение „Национална асоциация „Сигурност” е по повод разпространени в медиите изявления на премиера Бойко Борисов за уволняване и отзоваване на служители в министерствата на вътрешните и външните работи във връзка с принадлежността им към структурите на бившата Държавна сигурност (ДС).

Сдружението сочи, че в средствата за масово осведомяване (вестници, телевизия, радио) се третират обстоятелства и се извеждат твърдения, които водят до уронване на авторитета и доброто име в обществото на членовете на асоциацията, с което се вреди на тяхното обществено положение и се принизява оценката, която обществото има към тях и техните усилия и постижения.

Според асоциацията в поредица изявления пред българските медии министър-председателят на Република България Бойко Борисов заявява, че служителите, които заемат ръководни държавни длъжности и са принадлежали към структурите на Държавна сигурност „петнят името и репутацията на Република България пред европейските й партньори и работят срещу демокрацията в България”. Цитатът е от изказване в предаването „По света и у нас” – централна емисия на БНТ, излъчено на 8 февруари 2011 г.

Счита се, че от многократните изказвания в медиите обществеността остава с впечатление, че самият факт на принадлежност към структурите на Държавна сигурност е синоним на „престъпна дейност”, а премахването на служителите от длъжностите, които заемат, е единственото правилно решение.
Това обстоятелство, според Национална асоциация „Сигурност”, е дискриминация по смисъла на чл. 5 от Закона за защита от дискриминация, във връзка с параграф 1,т.1 от допълнителните разпоредби на закона под формата на тормоз спрямо членовете на сдружението. (“Тормоз” е всяко нежелано поведение, изразено физически, словесно или по друг начин, което има за цел или резултат накърняване Достойнството на лицето и създаване на враждебна, обидна или застрашителна среда.)
В подкрепа на твърденията се сочи също изказване на премиера в предаването „Седем въпроса” по ТV7, излъчено на 8 февруари 2011 г. и централната емисия на същата телевизия от 8 февруари 2011 г.
Четвърти специализиран постоянен заседателен състав на Комисията за защита от дискриминация намира сигнала за допустим.
На 29 юни 2012г. по време на откритото заседание по преписката е представено писмено споразумение сключено между сингалоподателя „Националана социация „Сигурност”, представлявана от председателя на нейния управителен съвет Асен Георгиев и ответната страна – министър-председателя на България Бойко Борисов, представляван от Велико Демирев – държавен експерт в дирекция „Правна” в администрацията на Министерския съвет.

Двете страни са изяснили спорните въпроси и възникналите причини, довели до образуването на производството пред Комисията за защита от дискриминация и са обединили своите позиции в дух на доброжелателност, толерантност и взаимно уважение. Те са приели в бъдеще да решават възникналите спорове добронамерено, на основата на сътрудничество и равно третиране.

От същата дата – 17 юли 2012г. има аналогично решение на Четвърти специализиран постоянен заседателен състав на Комисията за защита от дискриминация. То се отнася до изявления на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Тук също има споразумение, съгласно което двете страни приемат в бъдеще възникнали спорове да се решават добронамерено, вместо да хабят средства и ресурс и да се създават условия за напрежение сред определен кръг лица, равноправни граждани на българското и европейското общество.

На 13 септември 2012г. е подписано Споразумение за помирение между Национална асоциация „Сигурност” и министъра на отбраната Аню Ангелов. В него е записано: „Министърът на отбраната изразява готовност да се въздържа в бъдеще от публични изявления, които могат да доведат до неравно третиране на служителите, които са принадлежали към структурите на „Държавна сигурност”. И още „Всички спорове между страните, възникнали във връзка с влизането в сила, действието и изпълнението на настоящото споразумение ще се решават в дух на добра воля чрез прегорови между страните.”

Подобно споразумение засега няма с министъра на външните работи Николай Младенов. В писмото до председателя на Четвърти специализиран заседателен съд на Комисията за защита от дискриминация председателят на Национална асоциация „Сигурност” Асен Георгиев посочва: „Ние призоваваме комисията да обърне внимание на г-н Младенов в качеството му на министър на външните работи да прекрати цитираните в сигнала изказвания и да се откаже от използваните от него изрази, че принадлежалите към структурите на Държавна сигурност, петнят името и репутацията на България пред европейските ни партньори и работят срещу демокрацията в България.” Министър Младенов, се отбелязва още в писмото, твърди, че цитираните в сигнала публикации не съдържат информация, на основата на която да се направи заключение за дискриминация, защото били коментарни статии или не съдържат негови изказвания. Тези твърдения са оборени от събраните по преписката доказателства, подчертават от асоциацията.

***
Национална асоциация „Сигурност” e неправителствена организация на юридически лица и на граждани, работили и работещи в службите за сигурност на България, както и на други лица, които приемат нейния устав. Основните й цели и задачи са защитата на социалните права на своите членове и съдействие на държавните органи по въпроси на националната сигурност и опазването на обществения ред. От 1997 г. е колективен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), с който работи в тясно сътрудничество и взаимодействие, а чрез него и със CIOR (организация на офицерите резервисти от НАТО).

 



Тагове:   две,


Гласувай:
0



1. grigorsimov - Защо тогава Националната асоциация „Сигурност” не се нарича направо "Държавна сигурност"?
05.11.2012 20:23
Добре, че поне с тези си "антидискриминационни" акции сами се разконспирират.
А изказванията на отделни политици, "че принадлежалите към структурите на Държавна сигурност, петнят името и репутацията на България пред европейските ни партньори и работят срещу демокрацията в България”, не са нищо повече от - лицемерие, защото и самите те са били част от ДС, а от думите им никога не е и няма да последва нищо конкретно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402745
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031