Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2012 15:26 - Бойко Борисов брани 20-те заплати от Симеон Дянков
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1003 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Премиерът Бойко Борисов храбро брани от финансовия си министър 20-те заплати, които офицерите получават при уволнение. Това се случва на последното правителствено заседание, когато министрите обсъждат пакета от закони, свързани с националната сигурност. Оказа се, че голямото обществено обсъждане на проектите не е изчистило текстовете и се наложи правителството да ги приема на вносител. Нещо повече, от ход Бойко Борисов уточнява някои юридически термини и се успокоява с факта, че в парламента ще има време да се дооправят нещата. 


Очаквано Симеон Дянков скача срещу статута на служителите в специалните служби. „По този начин направени законите и при липса на такива правила в основния закон продължава за мен това изкривяване, където и административните работници в тези служби и специалните продължават да получават за мен преференции, които са извън това, което всички останали получават. Например, при пенсиониране 20 работни заплати – защо за всички други е до 10, а за тях е 20?” 

В един момент от заседанието, както става ясно от стенограмата, Симеон Дянков казва „Някои от нашите предложения ги приехте, но това, което опира до вашите преференции, защото това за мен е незаслужена преференция от тоталитарно време – сега е моментът вие да я махнете в общия закон.” 

Тук вече се намесва Бойко Борисов, който си признава, че трябва да преведе това, което казва Симеон Дянков: „И това касае администрацията, не офицерите и служителите.” Малко след това премиерът отново се намесва: „Пак искам да повторя: тук става въпрос за цивилни служители, за тези, които извършват абсолютно една и съща дейност и всички останали. Нали така, Ангелов?” 

Министърът на отбраната поставя един много актуален въпрос. Служителите в НРС са военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили. В Държавна агенция „Разузнаване”, както е по новия закон те стават държавни служители. Дали да имат особен статут или да нямат, това е друг въпрос, пита Аню Ангелов. От последвалия коментар на Бойко Борисов не става ясно как ще се реши този проблем. Може би и за това ще се разчита на парламент. 

По отношение на държавната служба, за съжаление, според мен на този етап трудно можем да направим някакви промени в законите, дори аз лично да смятам, че наистина трябва да се уеднакви статутът на държавните служители в различните разузнавателни служби и в МВР, защото военното разузнаване и НСО, както беше решено предварително, ще продължат да се подчиняват на Закона за отбраната и въоръжените сили, посочва заменстник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Там ще има генерали, офицери и сержанти, уточнява той. Дали в НСО това трябваше да остане така или не, е отделна тема, пита се заместник-министърът, но общо взето цялата работна група работеше на тези основи. 

Иначе той е склонен да подкрепи вицепремиера Дянков по отношение на това, че е добре поне в Държавна агенция „Разузнаване” работата да се подчинява на три закона по отношение на държавния служител. Това са специфичната служба по Закона за Държавната агенция „Разузнаване”, втората група е по Закона за държавния служител и третата група е за лица, работещи по трудови договори.

 



Тагове:   две,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kritikar - Дянков
23.11.2012 16:06
като е такъв любител на рязането нека да отреже от собствената си заплата. Защо се бави?
цитирай
2. aip55 - като е такъв любител на рязането ...
01.12.2012 08:39
kritikar написа:
като е такъв любител на рязането нека да отреже от собствената си заплата. Защо се бави?


Дянков си няма понятие за труда като качество, на специалните служби. А, е трудно да се направи преценка между държавен служутел, военни и полицаи. Всяка служба си има своите плюсови, минуси и рискове.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403847
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930