Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2012 08:41 - ГЕРБ СЕ ОПИТВА ДА ЗАМАЖЕ ОЧИТЕ НА ВОЙНИЦИТЕ
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 527 Коментари: 0 Гласове:
0



 Депутатът Тошев се съюзи с Николай Цонев против Аню Ангелов, но ...само на пръв поглед.

Да измъкне от калта поредната промяна на Кодекса за социално осигуряване, предложена от правителството, се зае народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев. На всички беше ясно, че една професия, в случая войнишката, не е редно да бъде лишена от възможност за придобиване право на пенсия. Само Бойко Борисов и неговите министри мислят друго и пуснаха в парламента чрез законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2013 г. поправката на Аню Ангелов, според която в армията до пенсия могат да стигнат сержантите и офицерите, но не и войниците, макар че те са професионални?!

Макар и по-късно, между двете четения на въпросния законопроект, ГЕРБ се усети и неговият депутат, бившият войскови офицер Владимир Тошев направи предложение, което беше прието от бюджетната комисия и чака гласовете на цялото народно представителство. Само че става дума по-скоро за замазване на очите на войниците, отколкото за решаване на проблема. Най-вероятно министърът на отбраната се е съгласил, знаейки че практическа стойност от новия текст няма да има. За какво става дума?

ГЕРБ дава шанс на войниците да се пенсионират, като посочва, че за това те трябва да изпълнят две условия: 27 години осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени във Въоръжените сили и 52 години възраст. Така както за сержантите и младшите офицери. В същото време, случайно или не, забравя да промени Закона за отбраната и Въоръжените сили, който регламентира, че пределната възраст за военна служба на войниците е 45 години. Така депутатът Тошев и неговите съпартийци сами блокират своето благородно предложение. Както казват хората „И вълкът сит, и агнето цяло”. Едва ли с подобна политика скоро ще бъдат запълнени и без това полупразните войнишки щатове!

Правейки това допълнение към Кодекса за социално осигуряване, Владимир Тошев привидно застава на позицията на бившия военен министър Николай Цонев, който сега е председател на партия „Нова алтернатива”. Нещо повече, Цонев реши да даде Аню Ангелов на Комисията за защита от дискриминация заради лишаването на войниците от право на пенсия. С този финт депутатите от ГЕРБ се надяват да спасят министъра си от санкция на комисията и в същото време да се издигнат в очите на войниците. Дори и това да е само в месеците до изборите.

Финтът на ГЕРБ обаче е много прозрачен и едва ли ще мине толкова лесно, колкото им се иска на тези, които са го измислили. Ако управляващите държаха да се издигнат в очите на военните, не трябваше да допускат сделката на Симеон Дянков. Финансовият министър натисна Аню Ангелов и заради 9-процентно увеличение на военните заплати запали пожара в армията. Гласувайки предложените от правителството промени за въвеждане възраст за пенсиониране на военнослужещите, ПГ на ГЕРБ е на път да разгори пожара, който се изразява в стотици рапорти за уволнение. Още по-необяснимото е, че опозицията стои на позицията на управляващите. Нито един депутат от нейните редици не поиска отпадане на този текст от законопроекта. Но това не е неочаквано. В този парламент армията, т.е. българските офицери, сержанти и войници, нямат лоби. А и защо ли да имат?!

 



Тагове:   две,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403926
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930