Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2012 13:41 - Разузнаването оредява
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1078 Коментари: 0 Гласове:
1



 „С постановление се одобряват допълнителни бюджетни кредити в размер на 1,5 млн. лв. по бюджета на Националната разузнавателна служба (НРС) за изплащане на дължими обезщетения при освобождаване от военна служба, както и за неотложни текущи и капиталови разходи за обезпечаване дейността на службата до края на настоящата бюджетна година.” Това на пръв поглед безобидно съобщение на правителствената информационна служба от последното заседание на кабинета „Борисов” е свързано с оредяването на българското разузнаване. Т.е. от НРС напускат повече от предвиденото.

Причините? Те са в правителството и парламентарното мнозинство, които въведоха възраст за придобиване право на пенсия от разузнавачите. На практика проблемът в армията дойде и в НРС, където според Закона за отбраната и Въоръжените сили също са военнослужещи. От началото на следващата година влиза в сила новото законодателство и е естествено всеки да си прави сметката, да избере по-благоприятното за себе си, което за някои е свързано с подаване на рапорт за уволнение.

Вярно е, че в законопроекта за Държавна агенция „Разузнаване”, който вече е в парламента, социалният статус на разузнавачите, които няма да бъдат с пагони, е доста висок. Запазва се правото за пенсиониране независимо от възрастта. Необходими ще са само 27 години осигурителен стаж. Не се пипат и 20-те заплати обезщетение при уволнение. Симеон Дянков обаче бе достатъчно категоричен, че ще направи всичко възможно от тези, според него, привилегии, които бяха отнети на военнослужещите, да не се ползват и останалите държавни служители. Така че е по-добре да вземеш сега решение, отколкото да чакаш кога финансовият министър ще изпълни заканата си. Очевидно така разсъждават в НРС, след като парите за обезщетения в службата не стигат.

Не е добро и положението с бюджета на НРС за следващата година. Народното събрание го гласува без никакво увеличение. Вярно е, че разходите са повече с 2 055 000 лв., но това е само заради осигурителната вноска за фонд „Пенсии”. Показателно е, че Комисията по външна политика и отбрана излезе със становище да не се приема бюджета на НРС.
Така е и при контраразузнавачите. Парламентарната комисия за контрол на ДАНС също записа в доклада си, че не подкрепя бюджета на агенцията. Мнозинството в Народното събрание, разбира се, не се съобрази с тези доклади. В ДАНС процесът на напускане започна много по-рано. Това наложи увеличаване на разходната част на бюджета за 2013 г., за да се покрият стари задължения по изплащане на законовите обезщетения на напуснали служители.

Задава се още едно оредяване на българското разузнаване, което ще засегне не само външното, но и военното. Към пленарна зала на Народното събрание вече пътува предложението на „Синята коалиция” за отмяна на забраната да се проверяват за принадлежност към бившите тайни служби на лица, които са били началници на отдел или на сектор във военното разузнаване и Националната разузнавателна служба след 16 юли 1991 г. Според запознати тази поправка в закона за досиетата заплашва да бъдат извадени на бял свят имената на действащи разузнавачи.

Всичко това се прави в годината, когато от най-високо ниво бе определено, че ако не пробив, то имаме тежък проблем за сигурността на страната. Поводът бе атентатът на летище „Сарафово” в Бургас на 18 юли. В този смисъл няма какво да се чудим, че все още няма яснота за поръчителите и извършителите.

 



Тагове:   две,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403771
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930