Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2012 12:40 - Топ 10 на събитията през 2012 г.
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 781 Коментари: 0 Гласове:
0



 Отива си втората година от изпълнението на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили и Плана за развитие на Въоръжените сили до 2014 г. Какво се случи? 

1.Народното събрание промени Кодекса за социално осигуряване и от 1 януари 2013 г., освен 27 години осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени във Въоръжените сили за придобиване право на пенсия на военнослужещите, ще е необходима и възраст. В края на годината този факт предизвика поне шест събития. Сред военнослужещите настъпи тревога и стотици от тях предпочетоха да се уволнят, притеснени от несигурното си бъдеще в армията. Директорът на дирекция „Управление на човешките ресурси” в МО Иван Иванов подаде оставка. Напрежението в армията принуди президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевлелиев лично да участва в последния за годината Съвет по отбрана, за да изрази своята тревога от напускането на млади и добре подготвени офицери. Финансовият министър Симеон Дянков се съгласи военните заплати през 2013 г. да нараснат с 9 на сто, а на цивилните служители – със 7 процента. Министърът на отбраната Аню Ангелов отдаде заповед за награждаване на всички в МО и армията, с което се опита да потуши недоволството. От 1 декември бяха повишени компенсационните суми с 15% за лицата, които живеят на свободен наем, и изравнени два от най-важните гарнизони - Карлово и Казанлък с областните градове. 

2.За първи път от началото на мандата на това правителство, започнал с 576 млн. наследен дълг, МО приключи годината без финансови задължения, с изключение на тези на ВМА, които според министъра на отбраната се правят в интерес на общото здравеопазване на българските граждани. 

3.
В Сухопътни войски бе сменено почти цялото командване. Нов командир – генерал-майор Нейко Ненов, нов заместник-командир – бригаден генерал Красимир Кънев, нов командир на 61 механизирана бригада – бригаден генерал Димитър Шивиков, нов командир на 2 механизирана бригада – бригаден генерал Любчо Тодоров. Трансформацията в тактическите звена доведе до окрупняването на бригадите по натовски стандарт и с нова структура. Успешно бе сертифицирана първата от предвидените шест батальонни бойни групи в двете бригади. Учението „Траен мир 2012”, проведено през октомври на полигон „Корен”, показа отличната подготовка на нашите военнослужещи и спечели уважението и доверието на висшето военно и държавно ръководство. 

4. Във ВВС генералитетът се запази. Войските се разделиха само с командира на Първа зенитно-ракетна бригада бригаден генерал Ваньо Славеев. Първа зенитно-ракетна бригада се трасформира в Първа зенитно-ракетна база. Трета изтребителна авиационна база в Граф Игнатиево вече е Трета авиационна база, която включи в състава си учебната авиационно група в Долна Митрополия и представителният духов оркестър на ВВС. От 1 юли 2012 г. в състава на 24-та база беше включена 16-та транспортна авиационна група – Враждебна с военно-транспортните самолети Ан-2, Ан-30, РС-12 „Pilatus” и C-27J „Spartan”. Отбелязахме 100 години от първия боен полет. На 19 декември правителството даде мандат на министъра на отбраната да води преговори за закупуване на многоцелеви изтребители, но без да се ангажира със срокове и финансови средства. Авария на 26 април с учебно-боен самолет МиГ-29 без човешки жертви и щети на инфраструктурата. 

5. През годината във ВМС бяха реорганизирани отделният отряд за електронно разузнаване, два дивизиона патрулни кораби, хидрографската служба и ремонтната работилница в Бургас. Военноморските бази в Бургас и Варна бяха обединени в обща база, чието командване е в Бургас, а във Варна има пункт за морско базиране. Изградиха се и структури, осигуряващи съответно управлението и комуникацията на базата. От два дивизиона миночистачни кораби се формира един. Разформирова се дивизионът „Леки сили”. На тази основа се извеждат от експлоатация три ракетни катери и един среден десантен кораб. 

6.
След приемането и обнародването на Закона за резерва на Въоръжените сили бяха разработени подзаконовите актове към него. Амбицията бе до края на годината доброволният резерв да се попълни с първите 400 резервисти. До 18 декември се подготвяха договорите с първата група от 225 резервисти. 

7. Започна първият етап от изпълнението на Стратегията за трансформиране на участието на въоръжените ни сили в операцията на ръководените от НАТО международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан. Става дума за прекратяване на участието на българския медицинския екип в Херат. Така се намялава с около 2 % на числеността, отнесено към общия брой на личния състав на българския контингент през 2011 г. Вторият етап – прекратяване на участието на рота за действие в зоната за отбрана на летище Кабул ще завърши в началото на 2013 г. Той ще доведе до намаляване с около 30 % на числеността, отнесено към общия брой на личния състав на българския контингент през 2011 г. На 14 декември бе последното дежурство на българските военнослужещи на наблюдателния пост „Шипка”. В продължение на 3 години (от края на 2009 г.) нашите военнослужещи денонощно водиха наблюдение върху външния периметър на летище „Кайа” и оказваха съдействие за осигуряване сигурността на полетите от и към летището. На 15 декември на официална церемония на летище „Кайа”, бяха прехвърлени отговорностите и задачи от наблюдателен пост „Шипка” на Афганистанската армия. 

8. В изпълнение на решение на Министерския съвет (№ 484 от 14 юни) бяха изтеглени техниката, въоръжението, материалните средства и личния състав от Националния елемент и 13-та лекопехотна рота, които участваха в операция „ALTHEA” в Босна и Херцеговина (European Union Force ALTHEA - EUFOR). Участието продължи с общо 10 военнослужещи в щаба на операцията и подчинените структури. От 1 септември 2012 г. застъпиха в готовност Национален поддържащ елемент и рота „Военна полиция” (общо 140 военнослужещи), влизащи в състава на Междинния резерв на операцията. Готовността се поддържа от територията на Република България в пунктовете за постоянна дислокация на формированията. 

9. На 3 август 2012 г. приключи съвместната многонационална операция „Горещо лято 2011” за дълбочинно прочистване от невзривени боеприпаси на войскови район Челопечене, водните площи в двукилометровата зона от епицентъра на инцидента, контролно повърхностно прочистване от невзривени боеприпаси на част от войсковия район и повторно повърхностно прочистване на част от защитената зона от Натура 2000 – “Рибарници Челопечене”. В операцията участваха общо 150 военнослужещи от въоръжените сили, както и представители на Международния фонд за разминиране и оказване на помощ на засегнатите от мини с екипи на американската фирма „Sterling” и на Регионалния център за подводно разминиране от Черна гора. 

10.
На 20 септември 2012 г. приключи операция „Чист хоризонт” по прочистването от невзривени боеприпаси на прилежащата територия в радиус до 3 км. от мястото на инцидента от външната страна на складова база за боеприпаси „Стралджа-Мараш” в района на Петолъчката. Задачата по прочистването беше изпълнена от специализирана тактическа група в състав до 100 военнослужещи от Сухопътни войски и 19 броя специална техника. 

Изводи и прогнози 

Ще бъдем нечестни, ако не се съгласим с извода, че през 2012 г. Българската армия нееднократно показа готовност за бърза и адекватна реакция и висок професионализъм. Това се отнася както за българските мъже и жени в униформа в операция зад граница, така и във вътрешен план, когато на няколко пъти намесата на БА беше решаваща и навременна за преодоляване на последствията от бедствия-наводнения, горски пожари в труднодостъпни местности, обезвреждане на боеприпаси и други. 

2013 г. ще трябва да разделим на две. До парламентарните избори и след това. По-нататъшното развитие на армията не може да не зависи от изборните резултати. Поне това показва досегашната практика. Всяка власт обикновено започва нова реформа. Новата действително ще има много работа.



Тагове:   две,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403790
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930