Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2013 23:24 - От МВР в ДАНС, но за по-малко пари
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1183 Коментари: 0 Гласове:
0



 Промените в закона пропускат социалния елемент.

Три дни си дадоха депутатите за предложения между първото и второто четене на поправките на Закона за ДАНС. Според вносителите и управляващото мнозинство промените са първа стъпка към възстановяване на нормалността в сектор „Сигурност. Става дума за връщане на  правомощията на ДАНС и превръщането на агенцията в действен орган за защита на националната сигурност и за ефективно противодействие на трансграничната и на вътрешната организирана престъпност и корупция.”  За тази цел законодателят извършва организационно-щатна промяна и прехвърля функциите и структурата на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” от МВР в ДАНС.

До тук, добре! Разбира се, ще има и други стъпки за възстановяване нормалността в сектора, както се изразяват вносителите на проектозакона. Наред са изтървалите последния влак на предишното събрание пакет от четири законопроекта, включително за разузнаванията и НСО. Най-вероятно тепърва ще се мисли за новите функции и структура на вътрешното министерство. Може би следващата стъпка ще бъде излизането на противопожарната служба и гражданска защита. Предстои да бъде анализирана ефективността от експеримента на ГЕРБ със скриването на гражданска защита под шапката на пожарната. Определени експерти твърдяха, че МВР е най-нереформираното ведомство. Изглежда, че големите промени там започват.

Законът за ДАНС не за първи път търпи промени. Предишните са заслуга основно на ГЕРБ. Резултатите, особено в социалната област, са налице. В края на 2011 г. законодателят реши, че при уволнение държавните служители в агенцията ще получават не 20, а 15 заплати, като еднократно парично обезщетение. И още – не целия размер на възнаграждението, а 75 на сто. Тогава започна процес на подаване на рапорти за напускане. Едва през февруари следващата година председателят на ДАНС Константин Казаков заяви, че този процес е овладян.

Ако поправките се приемат така, както бяха гласувани на първо четене, държавните служители от Главна дирекция „Борба с организирана престъпност”, преминавайки по Закона за ДАНС, ще се простят с 20-те и то цели заплати, на които сега им дава право Законът за МВР. Дали няма да се повтори случаят с ДАНС преди по-малко от две години? Или при второто четене депутатите ще върнат старите текстове в Закона за ДАНС, т.е. 20 заплати при уволнение и 100 процента от брутното месечно възнаграждение. Ще разберем след три дни, т.е. следващата пленарна седмица.

 

 

 



Тагове:   МВР,   данс,   ГДБОП,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402883
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031