Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2013 21:42 - Полк. Яни Янев, военен разузнавач: Армията в Турция изчаква, спазва Конституцията
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 953 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Засега генералите внимателно наблюдават ситуацията в страната.

 

Офицерският корпус е с много високо чувство за отговорност - не само генералитетът, а и средният и младшият команден състав са възпитани да служат на държавата си. Това са впечатленията на полковник от запаса Яни Янев, който през годините, като военен разузнавач, има достатъчно наблюдения върху армията на Турция.

 

- Г-н полковник, къде е причината за гражданските протести в съседна Турция?

 - Смятам, че в турското общество през последните десетина години имаше достатъчно натрупване на недоволство от режима на Ердоган, не толкова в икономически, колкото в социален и, бих го нарекъл - ценностен план. Неговата груба ислямизация на живота в турското общество не можеше да не избие по някакъв начин и поводът - защитата на парка в Истанбул, позволи на младите хора в Турция да поставят своите искания и да заявят своето отношение спрямо Ердоган.

- Очаквате ли армията да се намеси?

- Първо ще посоча, че в Турция армията е била единствено най-сериозният гарант на държавността и тя се е намесвала само в случаи, когато политическите сили не са успявали да установят, поддържат и да следват демократичния ред. Знаете, че Турция е парламентарна република. И само тогава, когато са били застрашени държавността и вътрешния ред на Турция армията се е намесвала, поемала е временно управлението - нещо като служебно правителство, тогава когато режимите не могат да устоят на натиска на масите. Така че и в този случай, аз не съзирам ръката на армията. Още повече, че в известна степен беше принизена нейната роля от Ердоган с последните смени - извън закона, на висшия команден състав, а всъщност тя отстъпи малко по-назад още по времето на Тургут Йозал, когато той издейства премиерът да бъде третото лице в държавната йерархия, а не началникът на Генералния щаб. Армията, според мен, се намесва тогава, когато трябва да се гарантира държавността на Турция и, разбира се, общественият ред и сигурност, ако излязат извън рамките на закона протестите. 

- Все пак турският генералитет няма ли да се изкуши и да заповяда разгонване на демонстрантите?

- Не само в армията, но и в турското общество, в момента е онова поколение -  дори две-три поколения, които до голяма степен са възпитани, обучени, израснали в Европа и се надяват да станат членове на Европейския съюз (ЕС). Армията според мен изчаква, тя си спазва Конституцията. В Турция нямам спомен армията да е излизала за разгонване на демонстранти. Армията е излизала да установява ред в Турция и то конституционният ред, който е, както подчертах, този на парламентарната република. В този смисъл смятам, че генералитетът много внимателно наблюдава събитията и, когато те излязат извън рамките на обществения ред и се застраши вече режимът, в смисъл конституционният ред в Турция, тогава тя ще се намеси. Но не приемам, че е смазана. Офицерският корпус е с много високо чувство за отговорност - не само генералитетът, а и средният и младшият команден състав са възпитани – да служат на държавата си.

- Все пак не изключвате намеса на военните?

- Да, разбира се. Но тогава, когато нещата излязат извън контрол и страната може да бъде изправена пред гражданска война, в този случай армията съм убеден, че ще изпълни своята конституционна роля и ще реагира много остро на тази агресивна ислямизация на живота в Турция.

- Кога се е случвало това в близката история?

- Ще започна от 1961 г., когато военните свалиха от власт ислямския режим на Аднан Мендерес. През 7-8 години армията трябваше да въдворява ред да поема управлението на страната временно и да даде възможност на политическите партии, синдикати и други групи, които нарушаваха и застрашаваха държавността в Турция да се разберат, да се насрочат избори и да се проведат нормални парламентарни избори. Така беше и през 70-те години, когато синдикатите се надигнаха срещу управлението. През 80-те години отново нещата бяха стигнали до много сериозна социална криза в Турция и отново се намесиха военните. Тогава те за първи път поеха за по-дълъг път и управлението на държавата, само на държавата, не на страната, защото държавата е едно, а местната власт е друго. Впоследствие, както знаете, под ръководството на Тургут Йозал Турция постигна много добра вътрешна стабилност и икономически разцвет. Това се случи и при Ердоган сега, защото той успя да задоволи до голяма степен и да повиши ролята на Турция като сила в региона, но видимо неговото авторитарно управление и агресивна ислямизация, не можеше да не предизвика недоволство в турското общество.

- Виждате ли в днешните протести намеса на външни сили?

- Поне засега аз не виждам намеса на външни фактори. Още повече, че самата култура на турското общество е далече над културата на другите революции, които избухнаха в Северна Африка и в Близкия Изток. И аз съм убеден, че те ще намерят сили самостоятелно да решат своите проблеми. Турция не се влияе от външни сили, тя сама е достатъчно сама силен фактор, за да решава своите проблеми в съответствие със своите национални интереси. Турският елит е достатъчно национално отговорен, за да се влияе от външни фактори и да решава своите вътрешнополитически проблеми, и икономически, и социални, а тук става въпрос за духовен сблъсък.

- Вашата прогноза за развитието на ситуацията в Турция?

- Зависи от поведението на Ердоган. Но според мен нещата вече са стигнали до т.нар. революционна ситуация. Ердоган не може да управлява по новому, а пък масите не искат да живеят по старому, значи следователно масите ще пометат тази върхушка рано или късно, със или без помощта на армията, която може да възстанови в крайна сметка реда в държавата и да осигури смяна на властта в Турция. Аз очаквам някъде към есента нещата вече да се изяснят, а може и по-рано - зависи от поведението на Ердоган и неговата клика.






Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402886
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031