Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2013 00:13 - Първите три седмици министър Ангел Найденов
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 690 Коментари: 0 Гласове:
2



 Обнадеждаващо е, че не се затвори в кабинета си, за да пише измислени промени в законите, правилниците и наредбите, а реши да пита военнослужещите.

Очакванията, че Ангел Найденов ще влезе с летящ старт в проблемите на Министерството на отбраната бяха оправдани. Едва ли в БСП има човек, който да е запознат по-добре с безкрайните военни реформи и терзанията на военнослужещите. Факт е, че все още не се е намерил генерал от резерва, който да влезе в парламента, за да провежда адекватна политика в интерес на армията. Или партиите не припознават доскорошните висши военни, или последните нямат куража да излязат на тази фронтова линия. Днес сред 240-те депутати е вицеадмирал от резерва Пламен Манушев, но ситуацията се развива така, че е много малко вероятно да бъде използван неговият капацитет.

Първите три седмици на Ангел Найденов, като министър на отбраната, показаха, че той остава верен на своите становища от опозиционнния период в 41-то Народно събрание. Тогава, когато не само не се съгласяваше, но и критикуваше от парламентарната трибуна политиката на Аню Ангелов. Острите му думи бяха, както по отношение на модернизацията на армията, така и заради падналия социален статут на военнослужещите. В този смисъл не бе никаква изненада, че премиерът Пламен Орешарски го включи в екипа си.

Обнадеждаващо е, че министър Найденов не се затвори в кабинета си, за да пише измислени промени в законите, правилниците и наредбите, а реши да пита военнослужещите. Това не беше правено от 2008 г. Огласено бе социологическо проучване за социалните нагласи на военнослужещите и конкретно по най-тежкия проблем, който доведе до вълна от рапорти в края на миналата година – условията за придобиване право на пенсия. Задачата бе възложена на Института за перспективни изследвания за отбраната (ИПИО) във Военна академия „Георги С. Раковски”. Ще бъде потърсено мнението на 1450 военнослужещи. Само десетина от тях са в щабовете, останалите – във войскови формирования, включително и в такива, където социолог не е стъпвал. Така че предпоставки за обективност има. Остана да изчакаме резултатите и да преценим ефективността на решенията.

През първите си три седмици, като министър на отбраната, Ангел Найденов показа, че ще държи на военните, т.е. няма да се прави на всезнаещ експерт на политически пост. С риск да се разочарова от действителното състояние, първата му работа бе да изслуша началника на отбраната и команидирите на видове въоръжени сили. Тогава и малко по-късно стана ясно, че недостигът на пари е осезаем. Дупката в бюджета е от 140 млн.лв. Структурата на разходите е катастрофално разрушена през първите месеци на годината. Бюджетът отива най-вече за заплати, обезщетения и текуща издръжка. При това положение друг отговор на вечно задавания въпрос за нов изтребител едва ли можеше да има. До края на тази година проектът няма да стартира. Ако се случи в рамките на мандата, ще бъде добре. Нещата обаче не опират само до самолетите. Точно за това Ангел Найденов поиска парламентът да приеме програма за модернизация на Въоръжените сили, в която да бъдат ясно посочени източниците за финансиране.

Нормално е първите три седмици на един министър да са период на обявяване на намерения, макар че за това правителство ситуацията е много специфична. Ангел Найденов обаче освен да прави заявления, трябваше да преодолява някои капани, оставени от предишното управление. Един от тях бе опасността армейските складове за боеприпаси да останат без охрана, което би било повече от абсурдно. Отиде се на бърза промяна на правителствено постановление, за да се извършат 830 назначения по допълнителни щатни разписания. Макар че не липсваха принципни възражения от министри, включително и от премиера. Неизяснена е и съдбата на повече от 800 хиляди лева, които военната авиация е изгорила, за да изпълнява т.нар. специални задачи, т.е. за нуждите на премиера и другите министерства.  Ангел Найденов не се поколеба да си ги поиска обратно. Подобна позиция създава настроение сред военнослужещите, особено при все още незабравения диктат на бившия финансов министър Симеон Дянков над Аню Ангелов.

Това, че Ангел Найденов не е привърженик на първосигналните решения, е обнадеждаващо за дните напред. То ни кара да си мислим например, че е подбрал най-удачния си екип – политически кабинет и съветници, който бе представен само преди 2-3 дни. Факт е обаче, че правителството, в т.ч. военното министерство, се намират в доста напрегната и непредсказуема ситуация. Това обяснява и нетърпението на военнослужещите, които едва ли не всеки ден чакат новини от министерството, показващи, че не са забравени огласените ангажименти. То е изпитание преди всичко за информационната политика на министерството и армията. И за неговата комуникация с гражданското общество, което не само иска, но вече свикна, да бъде фактор, включително и в отбранителната политика. На това би трябвало да бъдем свидетели и през следващите седмици на министър Ангелов.

Ангел Найденов има кредит на доверие от хората в армията. Има, разбира се,  и не малки очаквания, но е налице, засега, и търпение. Последното е много важен бонус на фона на напрежението в армията преди няколко месеца. Той трябва да се използва по най-добрия начин от новото политическо ръководство на Министерството на отбраната.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402812
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031