Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2013 21:32 - НА ПЛЕВНЕЛИЕВ МУ “БЯГА” ДИРИГЕНТСКАТА ПАЛКА
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1232 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Президентът има проблем с консултациите, което не е добре, особено в кризисни ситуации, като днешната.

От пет заседания на Консултативния съвет за национална сигурност – едно провалено. И то с гръм и трясък! Плевнелиев не беше подготвен за атаката на Сидеров. Дори не знаеше дали може да отстрани лидерът на една парламентарно представена партия, каквато е “Атака”. За съжаление, това се случи точно на заседанието на съвета, което трябваше да обсъди реформата в сектор “Сигурност”. Трудно е да се приеме, че точно толкова важна и изключително актуална тема, ще бъде отложена.

Кой не е бил готов? Президентът и екипът му, ли? Впрочем там експерти по националната сигурност вече почти няма. В кратък срок си отидоха началникът на кабинета, който е бивш председател на ДАНС, а сега – министър на вътрешните работи, секретарят по отбрана и сигурност и съветникът по националната сигурност. Такива специалисти не виреят около президента.

Изглежда тези, които не искаха заседанието да постигне целта си, бяха значително по-подготвени. Единият си постави въпросите преди Росен Плевнелиев да успее да открие заседанието и го взриви, а другият, сякаш това чакаше, побърза да напусне. Непознаване на обстановката, подценяване на политическите противници и надценяване на приятелите? Всичко това провали Консултативния съвет за национална сигурност, което не се е случвало от 1994 г. насам.

Впрочем това не е първият случай, в който на Росен Плевнелиев не му върви в консултациите. Макар че президентът трябва да прави точно това и да търси изход, особено в ситуация, като днешната или като февруарската. Най-вече, когато, напълно оправдано, народът не намира друга опора, освен в държавния глава.

Днес диалог в България може да се води единствено при президента. Добре е, че Росен Плевнелиев го разбира и започва кръг след кръг консултации с парламентарно представените партии. Премиерът Орешарски направи опит за разговор с протестиращите, но нямаше успех. В пленарната зала на Народното събрание влизат само единомишленици.

Другият участник в евентуалния диалог – ГЕРБ, го няма. Работодателските организации, колкото дават съвети, толкова поставят ултиматуми. Например, всички партийно оцветени министри и заместник-министри да се оттеглят от правителството. Или избори – веднага! Ако и при Росен Плевнелиев диалогът бъде заплашен, както се случи на последното заседание на КСНС, ще има сериозен риск за националната ни сигурност.

Вече не върви обяснението, че българският президент няма необходимия политически опит. Това не може да бъде и оправдание за грешки. Както донякъде се приема и обяснява решението на Пламен Орешарски да предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС.

На Плевнелиев обаче му предстои да си вземе поправителния изпит по прогнозиране на развитието на политическата ситуация и познаване на гражданското общество. Преди четири месеца той не успя да овладее улицата. Идеята му за създаване на Обществен съвет към бъдещия служебен кабинет, претърпя фиаско. Тя стана пряко отражение на влошаващите се отношения между него и ГЕРБ, освен това бе отречена и от протестиращите, и от опозицията. Парадоксално е, че инициаторът, т.е. президентът, на тази форма за диалог между изпълнителната власт и неправителствените организации, се провали, за разлика от служебните министри, които се оказаха доста по подготвени, за да реализират на практика идеята. Днес тя се приема и от министрите в кабинета “Орешарски”.

Дошло е времето, когато българският държавен глава трябва да хване здраво диригентската палка. Дори да влезе в ролята на посредник между протестиращите, правителството и парламента. Провеждащите се в момента разговори с политически сили, особено, след като са закрити, няма да доведат до понижаване на напрежението. Все още хилядите по площадите скандират най-вече “Оставка!” без да посочват алтернативата. Те са и против тези, с които води консултации Росен Плевнелиев.

Омагьосаният кръг, т.е. т. нар. параграф 22, е налице. Протестиращите не постигат това, което искат. При всички случаи правителството не работи в нормална обстановка. С отсъствието на депутатите от ГЕРБ парламентът тръгна на един крак. Така общественият дебат влезе отново в телевизора. Двете най-големи партии отделят твърде много време и усилия да се занимават със себе си.

В едната искат оставката на лидера си. Другата се цепи заради Цветанов и Фидосова. Бойко Борисов почти се изолира от публичния живот и тръгна из страната да стяга структурите си, вземайки функциите на своя заместник, който има и ще има и занапред доста ангажименти с прокуратурата.

На президента се полага да бъде гарант на диалога между хората на улицата и институциите. Всички останали, включително партиите и омбудсманът, могат само да му помагат. Ако Росен Плевнелиев накара протестиращите на площад “Независимост” да обърнат поглед към него, той би могъл да стане фактор в консултациите. Иначе се правят усилия на празни обороти. До оставката на правителството и нови избори. За да превъртим отново лентата на българската политика.

 




Гласувай:
0



1. kmetova - ако може малко да помислим
27.06.2013 10:47
Както изглежда, никой не иска никакви преговори. Протестиращите вече губят дори и творчество в плакатите и действията си. Цялата работа е да се върне ГЕРБ на власт. И ще стане. Бог да ни е на помощ! ГЕРБ бързат, защото времето работи срещу тях. Истинските десни партии трябва бързо да се вземат в ръце, защото бедна ни е фантазията какво ни чака ако се върнат пак ония надути пуяци с още по- голямо самочувствие. Тогава Цветан Цветанов ще ни се види като кротко агънце. Не е лошо да се опитаме да си представим картинката.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402819
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031