Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2013 10:19 - Работим за нов изтребител, но нямаме пари
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 702 Коментари: 0 Гласове:
0



 Решение ще бъде взето съобразно бюджетните възможности и едва тогава, когато министерството стъпи върху сигурни гаранции, че финансовото натоварване върху системата на отбраната ще е поносимо, уточняват от МО.

От Министерството на отбраната уточниха, че няма промяна в обявената нееднократно позиция на ръководството на министерството, че сегашното финансово състояние и бюджетни възможности не позволяват стартирането на процедура за придобиване на нов тип основен боен самолет за Военновъздушните сили.

В същото време министърът на отбраната Ангел Найденов никога не се е ангажирал с отказ от продължаване на работата на специалистите по този проект. Той  се е запознал подробно с доклад на интегрирания проектен екип като му е представена допълнителна информация от началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и командира на ВВС генерал-майор Константин Попов. Отчетено е, че до този момент е извършена огромна по обем работа от специалистите.

Ръководството на Министерството на отбраната има намерение да продължат дейностите по проекта и да се актуализират организационните задачи на проектния екип. На практика е актуализиран съставът на екипа и той ще продължи своята работа в съответствие с планираните етапи. Продължава и подготовката на документалната основа, върху която ще се очертае перспективата за реализация на проекта.

В момента не се извършва стартиране на процес по закупуване на нови самолети, защото ръководството на Министерството на отбраната си дава ясна сметка за актуалното финансово състояние и бюджетните възможности.  Но е взет предвид фактът, че става въпрос за изключително сложен проект, който, освен финансови ресурси, изисква и значително време за предварителни проучвания, анализи, оценки, подготовка и реализация. Минималният срок за реалното придобиване на нов тип самолети само от стартирането на процедурата по закупуване до доставката на първия от тях е две до три години.

По проекта ще бъде взето решение съобразно бюджетните възможности и едва тогава, когато министерството стъпи върху сигурни гаранции, че финансовото натоварване върху системата на отбраната ще е поносимо. Дотогава ще е необходимо да продължава работата по проекта, за да се осигури оптималният за страната ни избор на нов тип боен самолет в момента, в който са налице финансови възможности за неговата реализация. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402858
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031