Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2013 20:24 - Ангел Найденов направи предложение за връщане на стария режим за пенсиониране на военнослужещите
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1787 Коментари: 1 Гласове:
1



 Министърът на отбраната няма намерение да предлага отмяна на еднократното парично обезщетението, т.е. т.нар. 20 заплати, при уволнение.

Готово е предложението за промяна на Кодекса за социално осигуряване във връзка с пенсионирането на военнослужещите. На практика се връща старото положение, което бе отменено от предишния парламент.

Така Ангел Найденов изпълнява обещанието си и като изискване за придобиване право на пенсия от военнослужещите остава само осигурителният стаж. Отпада условието за навършена възраст.

До края на юли министърът очаква Народното събрание да промени кодекса, стана ясно от неговите думи по БТВ. Той няма намерение да предлага отмяна на еднократното парично обезщетението, т.е. т.нар. 20 заплати, при уволнение.

Според действащия от 1 януари т. г. чл. 69 на Кодекса за социално осигуряване, гласуван от парламента на 5 декември м.г.,Лицата, изпълнявали военна служба, придобиват право на пенсия при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и при навършване на:

1. 52-годишна възраст - за войниците (матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания;

2. 54-годишна възраст - за офицерите със старши и висши офицерски звания.

Същият член регламентира лицата, прослужили 15 години на длъжности от летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав да придобиват право на пенсия при навършване на 42-годишна възраст - за войниците (матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания, и 44-годишна възраст - за офицерите със старши и висши офицерски звания.

С предложението, което според съобщението на Пресцентъра на МО, е внесено в Министерството на труда и социалната политика, отпада изискването за 52-годишна възраст - за войниците (матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания; 54-годишна възраст - за офицерите със старши и висши офицерски звания и съответно 42 и 43-годишна възраст за пилотите, парашутистите, подводничарите и водолазите. Остава само условието военните да имат 27 или съответно 15 години осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени по Закона за отбраната и Въоръжените сили. Така те се приравняват с другите категории служители, които придобиват право на пенсия на основание на чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване. Става дума за държавните служители по Закона за Министерството на вътрешните работи и по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, държавните служители по чл. 11 от Закона за пощенските услуги, държавните служители, осъществяващи дейността по охрана на съдебната власт по чл. 391 от Закона за съдебната власт, следователите и младши следователите, както и по Закона за ДАНС.

Искам да върна убеждението на българските граждани, че онова, което се реализира във Въоръжените сили от Министерството на отбраната не е прищявка на шепа политици или шепа генерали, каза министър Ангел Найденов по БНВ. Той иска да върне увереността на хората, че в лицето на Въоръжените сили имаме институцията, която наистина гарантира сигурността и отбраната.

 




Гласувай:
1



1. chernavoda - Съгласен съм...
30.06.2013 20:54
Но трябва да продължат и срещу олигархичното реакционно въведение на герб, което измени Закона за Пенсиониране на всички трудови категории в България и поробва повечето от нас да работим при герб до гроб, при което се обезсмислят пенсионните осигуровки...След като не сме при герб - то до гроб не е нужно да се мъчим, но трябва да се уреди законово.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403875
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930