Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2013 21:09 - Кой "изяде" бюджета?
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 736 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Финансовият министър разполага с информация, която е повече от тревожна.
Правителството на Орешарски поиска актуализация на държавния бюджет. С това окончателно разсея мита за стабилната финансова политика на Симеон Дянков. Оказа се, че със сметките на предишните управляващи няма да можем да изкараме годината. Просто резервите на централния бюджет са изчерпани.

С актуализацията не бива да се хвалим. Тя обаче е някакъв изход, когато трябва да се запълват дупки в бюджета. Въпросът е защо се стигна до нея. И кой е виновен?
Финансовият министър Петър Чобанов е констатирал проблеми още при планирането на приходите и разходите в бюджета за тази година, т.е. нещата опират до компетентност.

Най-голямата дупка е в приходните агенции. Мерките са доста ясни, не се знае обаче защо досега не са взети.

Първата, например, се отнася до единната данъчно-осигурителна сметка. Налага се да бъде направен анализ на всички проблеми по практическото й прилагане.

Втората говори за липса на ефективност и недостатъчна организираност. Тя ще трябва да намали обема на документацията, изисквана от НАП и Агенция „Митници” при извършване на ревизия и проверки.

Третата също не е откритие. Отнася се до оптимизиране работата на приходните агенции чрез прилагане на съществуващи законови възможности за погасяване на просрочени задължения, като например отсрочване, разсрочване и неотложно плащане.

Симеон Дянков забравил и за буферите. Липсата им във фискалната политика създаде проблема с емисията от 800 млн. лв., която беше направена на пожар през февруари. Средствата по нея вече били възстановени от Европейската комисия и тя ще бъде погасена през август. Но тези 800 млн. лв. изчерпат гъвкавостта на новоемитирания дълг, твърди министър Чобанов.

Като че ли институциите са се лъгали по между си. Според Петър Чобанов това, което приходните агенции са давали като очаквания за изпълнението на бюджета, се е различавало в много голяма степен от това, което Министерство на финансите е предвидило като възможности за събиране на приходи. И какъв е резултатът от тази странна комуникация? Намаление на приходите по отношение на акцизите. Агенция „Митници” е очаквала неизпълнение с 450 млн. лв., ясно е, че предвиденият план няма да бъде изпълнен, прогнозира финансовият министър.

Другият резултат? От 1 юли лимитите на министерствата по някои видове разходи са намалени с 5%, което ще освободи буфер от около 60 млн. лева. Постигнато е и взаимно съгласие директорът на Агенция “Митници” Ваньо Танов да бъде освободен от 1 юли.

За наблюдателите искането за актуализация на бюджета е изненадващо. Преди няколко дни правителството нямаше подобни намерения. Къде е проблемът? Очевидно Пламен Орешарски и Петър Чобанов са се сдобили с допълнителна информация, която не е обнадеждаваща. Какво ли още е правило правителството, което побърза да подаде оставка при първите граждански протести?




Гласувай:
1



1. getmans1 - то е ясно
02.07.2013 22:10
после ще обявят че трябва и заем 1-2 милиарда, ГЕРБ ще са причината а аз, ти, вие, и т.е. НИЕ ще го платим!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403818
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930