Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2013 08:12 - Проверяват военните магазини
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 842 Коментари: 0 Гласове:
2



 Военнослужещи недоволстват от вещевото осигуряване, министърът на отбраната Ангел Найденов обещава до есента да има отговор на въпроса.

В момента се проверяват военните магазини. До началото на есента ще дадем отговори на проблемите. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов по време на посещението си в 68 бригада „Специални сили”.

При срещата с личния състав един от редниците каза, че заради униформите, които носят, хората ги обиждат и наричат „гащници”. Той поиска връщането на старите униформи. Емоционалното му изказване бе подкрепено и от останалите. Поставен бе въпросът, че военният магазин не може да осигури нужното облекло и обувки. Лимитните ни книжки остават пълни, продължи редникът, налага се сами да си купуваме кубинки. Определено това ни демотивира, бе категоричен той.

Министърът беше запознат с този многогодишен проблем от командира на Сухопътните войски. Нужна е кардинална промяна на зареждането на магазините и на вещевото осигуряване на военнослужещите, заяви генерал-майор Нейко Ненов. За промяната се обяви и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов. Той припомни и трудностите при осигуряването на униформи, включително и на випускниците на висшите военни училища.

От началото на март започна провеждането на войскови изпитания на ново камуфлирано облекло, включително и в 68 бригада „Специални сили”, което завърши в края на май.  Ще вземем вашите бележки под внимание, обеща генерал-майор Ненов. Става въпрос за единна униформа, т.е. единна тъкан и единна разпетновка за територията на страната. За мисиите е възможно да се допуска и пустинна разпетновка. Но идеята е да имаме единна, отговаряща на съвременните изисквания, униформа. Тя ще е от така наречената дишаща материя.

На 1 март т.г. пред в. „Българска армия” директорът на дирекция „Логистика” в Щаба на отбраната бригаден генерал Живко Михайлов каза следното: „През 2011 г., със заповед на министъра на отбраната, за униформеното облекло от камуфлажен плат беше въведен нов способ за осигуряване на военнослужещите – чрез предоставяне на неизключителна лицензия за ползване на дизайни, собственост на Министерство на отбраната. С този способ се даде възможност на военнослужещите да изготвят лични заявки за необходимото им униформено облекло по вид, ръст, размер и т. н. при избран от тях лицензополучател.

От него за 2011 г. се възползваха над 7 000 военнослужещи, заявили и получили облекла от камуфлажен плат, на обща стойност 1 800 000 лв. През 2012 г. по този начин се сключиха лицензионни договори за 2012 и 2013 г., като чрез тях се дава възможност на военнослужещите да се осигуряват и с кожени полушуби.

На този етап способът се прилага само за облеклата от камуфлажен плат и кожените полушуби, поради липса на патент на МО за останалите номенклатури вещево имущество. Способът е перспективен, има антикорупционно действие (военнослужещият сам си избира фирмата) и след придобиване на патент за всички основни видове облекла и обувки, ще позволи преминаването към осигуряване чрез (рамкови – за 3-4 години) лицензионни договори, което ще допринесе за по-пълното осигуряване на военнослужещите с полагащото им се имущество от избран от тях производител.
Стремежът ни е способът да обхване повече артикули. За другото вещево имущество също може да разработим лицензионни договори – както за ежедневното облекло, така и за обувките. За целта трябва да разработим дизайнерски проекти, да бъде издаден лиценз на МО, който ние вече да предоставим на фирмите. Считаме, че този път е перспективен. Разработили сме и визия за осигуряването на военнослужещите с вещево имущество.”

Както вчера в Пловдив, така и няколко пъти през последния месец, министър Найденов подчерта, че компромис с качеството на оборудването на военнослужещите не може да се прави. Той съобщи, че по негов сигнал вече има образувано досъдебно производство за доставката на некачествени дрехи и обувки за мисията ни Афганистан. Имам информация за случаи, при които поръчката е възлагана на фирма, която е предложила по-високи цени от конкурентите си, каза министърът.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404645
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930