Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2013 09:15 - „Счетоводителите” и армията
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1363 Коментари: 0 Гласове:
3



 Все повече защитата на Отечеството се приема като тоталитарна отживелица, което не й дава възможност да се нареди напред в приоритетите на обществото и властта.

 

Искането да се премахне възрастта за пенсия на военните е отново отказ от достигнатите нива. Това заявява Иван Нейков, бивш социален министър, председател на Балканския институт по труда и социалната политика и член на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система. Подозрително е, че ден преди това президентът Росен Плевнелиев изрази подобна позиция. Върховният главнокомандващ не подкрепи намеренията на новото политическо ръководство на МО за премахване на възрастта, като изискване за придобиване право на пенсия. Дори изчисли, че „спирането на пенсионната реформа в армията струва поне 30 млн. лева.” Така вече двама се обозначиха, че ще работят против интересите на военнослужещите и техните семейства. Министърът на отбраната Ангел Найденов направи своя коментар: „Президентът или е бил подведен или е злонамерен. Но тъй като не искам да си мисля, че е злонамерен, приемам, че е бил подведен. И в двата случая не смятам да влизам в задочна дискусия или спор с президента. Има достатъчно ясни решения на Съвета по отбрана и аргументи, които се споделят единодушно и от политическото ръководство на Министерство на отбраната, и от командването на въоръжените сили. Всеки, който иска да се запознае с тях, може да го направи. Но не мога да приема, че счетоводителският подход е единственственият приложим в отношението към армията и въпросите, свързани със сигурността”.

Министър Найденов говори за съгласие в политическото ръководство и военното командване, каквото през есента на миналата година не е имало. Преди няколко дни бившият заместник-министър на отбраната, който днес е народен представител от ГЕРБ, Валентин Радев не скри, че е бил изненадан от решението на тогавашния военен министър Аню Ангелов за промяна на Кодекса за социално осигуряване и въвеждането на възраст, като изисквание за пенсиониране на военнослужещите. Той е имал своя позиция – промяната да важи за тези, които тепърва започват военната си кариера, но не е бил чут. Както не бяха чути началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командирите на видовете въоръжени сили. Стигна се до „тайни” срещи с военнослужещите, както бе в авиобаза „Граф Игнатиево”, от където излизаха „тайни” стенограми, потвърждаващи тази позицията на генералите. И, разбира се, тоталното несъгласие на военнослужещите.

За връщане на стария режим за пенсиониране са и анкетираните военнослужещи от мащабното социологическо проучване, каквото не бе правено от 2008 г. (Обясними са питанията защо такова проучване не бе направено в ранната есен на миналата година преди да се предложи промяната в Кодекса за социално осигуряване, придизвикала вълна от рапорти за напускане на армията. Просто негативният резултат е бил ясен.)

Ще бъдем слепи, ако си мислим, че противниците на промяната ще останат само двама. В тази редица ще се наредят депутатите от ГЕРБ, които в предишния парламент родиха тази социална несправедливост. Наблюденията показват, че не малко от лошите новини за армията идват от работодателските организации и синдикатите. И други експерти, освен Иван Нейков, ще дават такива

съвети. Да не забравяме, че връзката между народ и армия се къса през последните години. Причината не е само в отмяната на задължителната военна служба. От най-високи трибуни се насажда мнението, че рискове и заплахи за териториалната ни цялост няма, което предполага, че трябва да продължават съкращенията на военнослужещите. Това доведе до закриването на стотици военни поделения в страната. Днес в много от бившите големи гарнизони по време на национални празници трибагреникът се издига от мажоретни състави или специализирани ученически батальони. Където ги има, разбира се. Защото предишната власт не посмя да върне дори военното обучение в средните училища, страхувайки се от тези, които...мразят армията. Все повече защитата на Отечеството се приема като тоталитарна отживелица, което е много опасно. Хубавото е, че Парламентарната група на Коалиция за България подкрепя намеренията на министъра на отбраната. Това заяви самият Ангел Найденов. Депутати от ДПС и ПП „Атака” прогнозират, че няма да има проблем и в техните групи.

Лошото е, че има кръгове, които не познават състоянието на армията, но това не им пречи да вземат решения. За съжаление подобни примери на счетоводителско отношение към армията, както казва министър Найденов, у нас съвсем не са рядкост. Дано броят на този тип счетоводители не расте!




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404168
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930