Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2013 21:03 - Възстановяването на батальона във Враца ще струва много по-малко от 13 милиона
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1245 Коментари: 0 Гласове:
1



 Неправителствените организации от Обществения съвет по въпросите на отбраната подкрепят досегашните действия на политическото ръководство на МО. Те имат готовност да окажат и експертна помощ.

За възстановяването на закритото от предишното управление военно формирования във Враца ще се необходими много по-малко средства от 13-те милиона лева, които обяви президентът Росен Плевнелиев. Това стана ясно на среща на заместник-министъра на отбраната Иван Иванов, съветника на министъра на отбраната Георги Хараланов и Николай Икономов от дирекция „Управление на човешките ресурси” на МО с Обществения съвет по въпросите на отбраната с председател генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков.

Неправителствените организации от Обществения съвет подкрепят досегашните действия на политическото ръководство на МО. Те имат готовност да окажат и експертна помощ. Вече са изпратени на министъра две становища – за пенсионната реформа, включително и за промяната на КСО в частта му за военнослужещите, както и за по-нататъшното развитие и използване на военните клубове. Предстои да бъде депозирана и позицията на съвета по належащи законови промени. На този етап Общественият съвет има подготвени 10 становища по различни проблеми, в т. ч. за медицинското осигуряване на запасните и резервистите.

На Съвета по отбрана на 22 юли ще се обсъжда въпросът с Врачанското поделение на основата на доклада на работната група под ръководството на заместник-началника на Щаба на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев. Подготвят се новият Устройствен правилник на МО, както и промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили, каза заместник-министър Иванов. Той подчерта необходимостта от тясно сътрудничество с неправителствените организации от сферата на отбраната и сигурността. Особено в периода, когато започне Стратегическият преглед на отбраната и сигурността и подготовката на нови закони за отбраната и въоръжените сили и за резерва. По не малка част от тези въпроси ще говори в четвъртък министърът на отбраната Ангел Найденов на първото заседание на Обществения съвет по отбранителна политика, който е на тема „Въоръжените сили и сигурността на страната”.

Оказва се, че не само разходите за поделението във Враца ще са по-малко от обявените от президента. Държавният глава огласи във Варна по време на Военноморското учение „Бриз - 2013”, че спирането на пенсионната реформа, т.е. отмяната на възрастта, като изискване за придобиване право на пенсия от военнослужещите, ще излезе 30 милиона лева годишно. Данните обаче показвали, че в този обхват попадат около хиляда души и най-много 10 на сто ще се възползват от промяната в Кодекса за социално осигуряване, т.е. средствата ще са далеч под 30 милиона. 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404558
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930