Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2013 08:10 - Няма да приземяваме изтребителите, пускаме скоростния влак
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 628 Коментари: 0 Гласове:
1



 През следващата седмица на извънредно заседание на правителството ще бъде одобрена актуализацията на бюджета, за да влезе в Народното събрание и до края на тази сесия да бъде гласувана, прогнозира министърът на отбраната Ангел Найденов.

С актуализацията на държавния бюджет Министерството на отбраната очаква да ликвидира просрочените задължения на ВМА и да освободи част от радиочестотния спектър. Така изтребителите ще продължават да летят и ще пуснем скоростния влак.

Очаквам, каза министърът на отбраната Ангел Найденов,  с актуализацията на бюджета да бъдат осигурени първата част от необходимите средства за модернизация на авиониката на изтребителите. Това са 30 милиона за освобождаване на радиочестотен спектър, пренасторйване на системите и закупуване на допълнителни елементи, за да няма конфликт на честотите, на които работят изтребителите и скоростните влакове. Ако не бяхме намерили това решение, подчертава министърът, от есента или трябваше да откажем въвеждането в експлоатация на скоростната ж.п. отсечка Пловдив-Свиленград или трябваше да приземим изтребителите.

През следващата седмица на извънредно заседание на правителството да бъде одобрена актуализацията на бюджета, за да влезе в Народното събрание и до края на тази сесия да бъде гласувана, прогнозира Ангел Найденов.

Общата сума за тези дейности до 2015 г. ще е 150 млн. лв.  ВВС и стационарната комуникационно-информационна система на БА са представили разчети за нужните средства. Според ВВС на база контакти с потенциалнитe извършители на дейности по модернизацията на авиониката на МиГ-29 сумата необходима за пълния комплект мерки е 5 млн. евро на самолет. 

В проекта за законопроекта за актуализация на бюджета е предвиден ресурс в размер на 160.4 млн. лв. (0.2 % от прогнозния БВП) главно за погасяване на просрочени задължения на държавата към бизнеса, натрупани основно в системите на Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи и Министерство на правосъдието. Ще има и допълнителни средства за инвестиции по бюджета на Министерство на здравеопазването и средства за земеделските производители. Вече няколко пъти, включително и при обсъждането в парламента на Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2012 г., който не бе приет, министърът на отбраната Ангел Найденов посочи, че задълженията на ВМА са 91 млн. лв., като 55 млн. лв. са просрочени. Само 18% от пациентите са т.нар. контингент на МО, 82% са граждани на свободен прием, уточни той.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403830
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930