Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2013 23:37 - АТАКИТЕ СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА БИЛИ ЗА ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 659 Коментари: 0 Гласове:
-1



 Бойко Борисов подаде ръка за диалог, това е златен шанс, смята Росен Плевнелиев.

Росен Плевнелиев е категоричен, че очаква нови атаки срещу него. Кампанията, каза той, е факт, „много добре се знае кой стои зад нея, усилията са синхронизирани и народът го вижда.” В същото време прогнозира, че в следващите дни парламентът може да заработи заедно с ГЕРБ, след като Бойко Борисов е „подал ръка за диалог и за търсене на решения”. Той говори пред журналисти във Военна академия „Георги С. Раковски” след тържеството по повод заключителното честване на 100 години от Балканските войни и отбелязването на 135 години от създаването на Българската армия.

Имало две основни цели, които се преследват в тези атаки срещу него. Първата е той да бъде делигитимиран. Репутацията му да бъде принизена. Във връзка с това Плевнелиев заяви: „Нека да бъда много ясен. Независимо къде ще бъде моят рейтинг, кой ще го мери и как ще го мери, моят глас няма да бъде заглушен. А и президентът няма да стане послушен и зависим.” Втората цел, обаче повече го притеснявала. Тя била с тази атака срещу президента да се отклони вниманието на обществеността и медиите от други важни процеси, които текат в държавата. Тук без да му бъде зададен въпрос Росен Плевнелиев заговори за офшорки. Аз казва той, нямам нищо против този дебат, но една офшорка е на път да сложи парите, властта си и ръка на милиардите на българските пенсионери. Според него българските политически партии в парламента трябва да заявят позицията си, а не да се прехвърля топката на КФН, т.е. да кажат „Готови ли са, подкрепят ли една сделка, при която 1,3 милиона българи и милиардите им спестявания ще отидат в една офшорка с неясни капитали.”

Росен Плевнелиев няма информация кой стои зад сделката с Пенсионен фонд „Доверие”. Той обаче настоява парламентът да каже дали ще даде публичните пари на офшорни компании, които да участват и в обществени поръчки. Според него депутатите трябва да кажат дали сме готови да дадем парите на българските пенсионери на офшорни компании и да ги направим затворници. Той определи тези компании с неясна собственост, базирани някъде. И още нещо по-конкретно: „Чрез тази офшорка могат да се дадат парите на руската мафия, на кой знае кого!” Важното, според него, е, че милиардите на българските пенсионери стоят под въпрос. В същото време той приветства законопроекта, който предвижда много строг контрол на прехвърлянето на пари в офшорки.

Президентът смята, че в момента има шанс парламентът да заработи, ПП ГЕРБ да се върне в него и да започнат да се коват важните неща. Опозицията да посочва бездействията и проблемните решения на управляващите. Аз, отбеляза той, „го виждам, усещам, работих в последните седмици много за диалог.”  Според него управляващите трябва да направят много елементарно усилие – да сложат в дневния ред на Народното събрание промените в Изборния кодекс. Ако това стане, прогнозира той, ПП ГЕРБ се връща в парламента. И се позова на Бойко Борисов. Президентът смята, че лидерът на опозицията, включително и снощи в предаването „Панорама” на БНТ, много ясно е „подал ръка за диалог и за търсене на решения”. В това Росен Плевнелиев вижда златен шанс за парламента, което да стане факт в следващите дни. Според него то ще бъде доказателство за мъдро решение. Обратното било реваншизъм, политическо противопоставяне, партизански битки, които не ни водят наникъде.

Като президент стоя зад доказателства и зад факти, продукт на компетентни институции, които слагат подписи, каза Росен Плевнелиев. Така той коментира факта, че името му фигурираше в тефтера на председателя на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. За това, посочи президентът, ще подкрепя всяко едно действие за разкриване на истината. Междувременно, каза държавният глава, се чудя какво сме научили от близкото минало. Той припомни как бившият вътрешен министър Цветан Цветанов разказваше СРС-та в хода на досъдебното производство от трибуната на Народното събрание. Според него, това, което се случва днес, е същото.

Днес, както по времето на Цветанов, твърди президентът, се тълкуват веществени доказателства. Моята позиция е категорична, заяви той, компетентните органи ще си свършат работата, ще си направят изводите, ще си сложат подписите, а политиците е добре наистина да променят подхода. Росен Плевнелиев обеща да се въздържи от всякакви политически оценки. Той вярва, че част от ниското доверие на гражданите към политическия елит на държавата е „в това, че ние не си учим уроците, не се променяме.” Очаквайте от мен, посочи президентът, да работя за институциите и да не давам преждевременно оценки, лишени от достатъчно данни и факти.

Леки притеснения по процедурата за избор на председател на ДАНС имал президентът, защото неправителствените организации и гражданите не били допуснати да задават въпроси. Както и, че алтернативният кандидат в последствие стана заместник-председател на агенцията. Той се надява да не е имало предварителни договорки. Така или иначе даваме шанс и по резултати и делата ще съдим, заяви Росен Плевнелиев. И тук той видя ненаучени уроци от миналото. Особено в сектор „Сигурност”, мегаструктурите винаги произвеждали скандали. На мен, подчерта президентът, ми омръзна от недоразказани досиета и СРС-та, които обикновени излизат преди избори. В този смисъл той очаква новата мегаструктура ДАНС плюс ГДБОП да работи по правилата и да не си позволява повече скандали. Другото му притеснение е, че зад тази структура стои министър-председателят, който носи еднолична отговорност за ДАНС. И ако агенцията произвежда скандали, те щели да се отразят на премиера. Росен Плевнелиев не подкрепя оставената възможност на ДАНС да работи със СРС-та, извън създадената дирекция за контрол. И пита: „Кой ще контролира ДАНС? Министър-председателят ли?”

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403861
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930