Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2013 22:29 - Орешарски върна Борисов в парламента
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1683 Коментари: 0 Гласове:
0



 Премиерът заслужава едно голямо благодаря от ГЕРБ.

Пламен Орешарски направи така, че колкото и да не му се иска, Бойко Борисов склони да се върне в парламента, т.е. да ходи на работа, както го призовава онази чудновата футболна команда, която се нарече „Бистришките тигри” и рита топка пред къщата му в Банкя.

Формалният повод депутатите от ГЕРБ да си прекъснат почивката е предстоящата актуализация на държавния бюджет. Те твърдят, че сметките на финансовия министър и на премиера, ще ни докарат нова национална катастрофа. По-точното обаче е, че най-голямата парламентарна група се нуждаеше от оправдание, за да реализира отдавна назряващата необходимост да седне на мястото си в парламента. Промените в Изборния кодекс, заради които се бяха зарекли да се върнат на работа, са далеч и хората на Бойко Борисов рискуват да бъдат забравени от електората си. Или да бъдат подложени на критики, както вече се получава.

Така че, Пламен Орешарски заслужава едно голямо благодаря от ГЕРБ. Осигури им най-високата трибуна у нас, откъдето могат да говорят, каквото си искат срещу него. Жалко, че прогониха от редиците си Симеон Дянков. Бившият вицепремиер и финансов министър от кабинета „Борисов”, който прави именно този, нуждаещ се от ремонт бюджет, се размина в последния момент от уволнение. Неговите хора разбраха, че политиката му е със заслуги за февруарските протести, което не им пречи да я защитават днес, когато по улиците отново има недоволни. Впрочем ГЕРБ е на път да направи същото алогично действие, участвайки и в промяната на „своя” Изборен кодекс.

Няма нищо по-добро от това да видим пълна пленарна зала. Само че до нея днес се стига не само по желание, но и с доста усилия и изобретателност. Точно в това е другият успех на Орешарски. Тепърва хората на Бойко Борисов ще разберат колко ги обичат и тачат онези, които сутрин пият кафе пред парламента и не пропускат да изразят всичко това по отношение на всеки народен представител. По най-различен начин. Включително и с домати. Защото протестиращите викат и срещу политиката, която се прави чрез тефтерчета, като този на Златанов и заради която И.Ф. (Искра Фидосова) подаде оставка от всички командни постове в партията.

Интресно е все пак, каква ще бъде тактиката на Бойко Борисов. Няма съмнение, че тя е начертана и сигурно проиграна. Стоят например депутатите от ГЕРБ в кулоарите на парламента, пият кафе, говорят си и в един момент се втурват в пленарната зала. Михаил Миков е обявил, че заседанието преминава към точката от дневния ред за актуализацията на бюджета. Другото не ги интересува. Те си имат стратегия и тактика, която от пълно бойкотиране на Народното събрание от време на време се трансформира във „влизане и излизане”. По-вероятно било да се мине на SMS-оповестяване. Това също е познато. Много често то тръгваше от мобилния телефон на И.Ф. с известната калъфка калинка. Няма да е чак толкова фатално, ако някой не си чуе сигнала за съобщението. БСП, ДПС и Атака имат достатъчно гласове, за да мине и тази актуализация.

Заслугите на Орешарски към ГЕРБ обаче ще са безспорни. Днес за някои сигурно е трудно да ги разберат. Времето обаче ще покаже. Все пак „по-бедните” депутати ще са доволни на пълна надница, за което не е необходима дистанцията на времето. Историята обаче ще си каже думата за всичко, включително и за стратегията и тактиката на Бойко Борисов. Засега знаем само какво мисли чудновата футболна команда, която се нарече „Бистришките тигри” и рита топка пред къщата му в Банкя.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402898
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031