Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2013 15:21 - Поради недостиг на средства: Проблеми при корабното въоръжение
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 650 Коментари: 0 Гласове:
0



 Няма двустранни споразумения между Министерството на отбраната и фирмите, оторизирани да извършват ремонт и поддръжка на конкретните оръжейните системи и боеприпасите на фрегатите клас Е-71.

Комплексна проверка на Инспектората на Министерството на отбраната през юни в командването на Военноморските сили е установила, че поради недостиг на финансови средства, съществуват сериозни проблеми, свързани с техническото състояние на корабното въоръжението. Това се посочва в Доклада за резултатите от дейността на Министерството на отбраната през второто тримесечие на 2013 г. Проблемът е най-вече за  фрегатите от клас Е-71.

Няма двустранни споразумения с фирмите

До закупуването на корабите от Кралство Белгия, всички дейности по поддръжката и ремонта извършала френската фирма DCN. В момента обаче липсвали двустранни споразумения между Министерството на отбраната и фирмите, оторизирани да извършват ремонт и поддръжка на конкретните оръжейните системи и боеприпасите на фрегатите клас Е-71. Поради тази причина съответните регламентни работи, контролни проверки, периодични обслужвания и ремонти, гарантиращи безопасна експлоатация, се извършвали формално, или въобще не се извършват. Липсата на квалифицирана поддръжката на оръжейните системи, пряко влияе и върху оперативните способности на фрегатите от клас Е-71, е изводът в доклада на министерството.

Изоставане на проектите за модернизация

Поради ограничените средства за инвестиционни разходи, през изтеклия период са реализирани само отделни позиции на част от инвестиционните проекти, както и такива, финансирани чрез Програмата на САЩ за подпомагане в областта на сигурността. Това е изводът от изпълнението на Инвестиционен план-програма на Министерството на отбраната. Натрупаното с годините изоставане в изпълнението на проектите за модернизация, довело до забавяне в придобиването на необходими оперативни способности и затруднявало поддържането на вече постигнати. Друг тревожен извод: „Недостатъчна в технологичен аспект е и съвместимостта на нашите формирования със съюзниците от НАТО.

Утилизацията налага законови промени

Във връзка с утилизация на излишни бойни припаси се очертава необходимостта от конкретизиране на отговорностите по стопанисване и разпореждане с остатъчните продукти. Посочва се, че съхранението им във войскови условия изисква допълнителен разход на финансови средства и крие рискове от взривове и пожари. Смята се, че връщането на остатъчните продукти на заявителя за утилизация, може да доведе до негов отказ да заявява утилизация/унищожаване на боеприпаси. Това, според Министерството на отбраната, би довело до невъзможност за стартиране на процедури. Разрешаването на проблема е свързано с промяна на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия чрез конкретизиране на отговорностите по стопанисване и разпореждане с остатъчните в процеса на утилизация продукти.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403927
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930