Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2013 21:11 - ЗРЕЛИЩАТА В ПОЛИТИЧЕСКИЯ НИ ЖИВОТ НЯМА ДА СВЪРШАТ!
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 521 Коментари: 0 Гласове:
1



 Протестиращи тръгнаха на поход към морето срещу олигархията. Проблемът обаче в критичното състояние на енергетиката, болниците, армията и пр.

За много българи Народното събрание се превърна в зрелище. Те не могат да си представят как ще преживеят депутатската ваканция. Срещу кого ще викат? Кого ще упрекват, че не ги чува? Няма ги и повечето политически телевизионни предавания, където понякога има място за всички. Може би точно затова някои тръгнаха на поход към морето срещу … олигархията. Няма лошо, всеки си избира как да протестира. С кафе, с колело, с плакати, с шествия по софийските улици, включително и с ходене по магистрала “Тракия”. Засега до Ихтиман, но след някой и друг ден до резиденция „Евксиноград”. Все пак там са парламентаристите. Както сочи един закон от физиката, противоположностите се привличат.

Не плачете чак толкова много по ваканцията на депутатите. Тепърва август ще става горещ. Като обединител на нацията, президентът, както упорито се говори напоследък, е готов скоро да събере протестиращи и народни представители в столицата. Казват, че Росен Плевнелиев ще бъде вторият след д-р Желю Желев държавен глава, наложил вето на закон за бюджета, т. е. на финансовия план на държавата. Аз, посочи той, съм над ваканциите, което предполага, че ще върне актуализацията на бюджета.

По този начин ще бъдат постигнати поне две цели. Първата, народните представители отново ще минат по жълтите павета на път за сградата на парламента, което си е радост за протестиращите. Това обаче е само една възможност. Все пак не е съвсем ясно дали ще има прекъсване на ваканцията. И втората, президентът ще подложи на изпитание т. нар. нова тройна коалиция. БСП, ДПС и “Атака” трябва да съберат 121 гласа, за да отхвърлят ветото на Росен Плевнелиев. Това ще се случи независимо кога – по време или след ваканцията.

За депутатите на ГЕРБ няма проблеми. Те така или иначе са против актуализацията на бюджета. Имат си и съвсем други планове. Бойко Борисов мечтае за 200-хиляден митинг срещу правителството на Орешарски. И за още нещо, много по-дългосрочно. Бившият премиер, който си подаде оставката под натиска на февруарските протести, покани десните в бъдещ общ експертен кабинет. Ако тръгне по този път, Реформаторският блок ще има съдбата на Синята коалиция на Иван Костов и Мартин Димитров от 41-то Народно събрание.

А и ГЕРБ трябва да си реши въпроса с ръководството под Бойко Борисов. Кои ще седнат на столовете на Цветан Цветанов и Искра Фидосова? И ще имат ли същата власт, както бившият вътрешен министър и неформалният парламентарен шеф в предишния състав на Народното събрание? Макар че за българина това не е вълнуващо. Той свикна да не отъждествява парламента с ГЕРБ. Бившите управляващи сами помогнаха за това, трупайки неоправдани отсъствия, като депутати. Искайки предсрочни избори.

Макар и август, зрелищата в политическия ни живот няма да свършат. За успокоение на тези, които не могат без тях. Въпреки че въпросът е съвсем на друго място. Например в критичното състояние на енергетиката, на железницата, на болниците, на армията и на какво ли не още. Съгласен съм, че заради това депутатите трябва да заседават денонощно. Дори и при обсада на парламента.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403798
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930