Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2013 09:15 - Генерал Симеонов: Няма достатъчно средства за бойна подготовка
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 533 Коментари: 0 Гласове:
0



 Освен декларации, протести и контрапротести новият политически сезон, който започва от днес, трябва да донесе на държавата и бюджет за следващата година. И то достатъчен бюджет, включително и защо не - най-вече за армията. Дори и 1,5 на сто от БВП е малко. Мнозинството в парламента би трябвало да погледне по-държавнически и по-стратегически на защитата на националния ни суверенитет.

 

Военният бюджет не осигурява в пълен обем редица дейности. Това предупреди началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов в лекцията си при откриване на академичната 2013-2014 г. От трибуната в киносалона на Военна академия „Георги С. Раковски” той заяви:  „Не се осигуряват в пълен обем разходите за бойна подготовка, за необходимия минимум от летателни часове за екипажите, за летателна дейност със самолетите РС-9М, РС-12 и Су-25, за дооборудване и модернизация на фрегатите клас Е-71 и за утилизация на бойни припаси.

В абсолютни стойности бюджетът на МО за тази година е 1,104 млрд. лв. Като дял от БВП – 1,38 процента?! Далеч от ония 1,5 на сто, които предишния състав на парламента записа в Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили. Картинката става още по-притеснителна, когато извадим онези 240 милиона, които отиват направо в НОИ за осигуровки на военнослужещите, но по незнайно какви причини правителството на ГЕРБ ги включи в бюджета на МО.

Освен декларации, протести и контрапротести новият политически сезон, който започва от днес, трябва да донесе на държавата и бюджет за следващата година. И то достатъчен бюджет, включително и защо - не най-вече за армията. Дори и 1,5 на сто от БВП е малко. Мнозинството в парламента би трябвало да погледне по-държавнически и по-стратегически на защитата на националния ни суверенитет. Само с дипломация не става. Необходимо е най-сетне да се даде сериозен старт на модернизацията и обновяването на Въоръжените сили. Другите около нас и не само около нас го правят.

Какво да се прави? Също при откриването на академичната година министърът на отбраната Ангел Найденов даде част от рецептата. Отбранителни способности се поддържат не само с достатъчна бойна подготовка, но и с достатъчни инвестиции във въоръжение и бойна техника, каза министърът. Според него трябва да се реализират перспективни инвестиции, с цел увеличаване на снижените, вследствие на финансовия недостиг и неефективния мениджмънт на отбраната, способности. При това, министърът не се поколеба да заяви, че е наложително да не спираме работата за придобиването на многоцелеви самолет, нови бойни машини за Сухопътни войски, с които да участват в операции, модернизация на съществуващите и перспектива за придобиване на нови кораби за ВМС.

Министърът посочи няколко особености на инвестирането в отбрана, т.е. в сигурност за българските граждани.

Първо, процесът е сложен и продължителен и ще изисква реалистично финансово планиране и съответно ангажименти, свързани с модернизирането и поддържането на наличното въоръжение и бойна техника.

Второ, осигуряването на средствата за инвестиции в съвременни отбранителни способности следва да бъде изведено като национален ангажимент. Това не може да бъде ангажимент само и единствено в рамките на Министерството на отбраната или командването на въоръжените сили.

Трето, дори за мащабните проекти следва да се осигури целево финансиране от държавния бюджет.

Четвърто, от решаващо значение за изграждането на качествени отбранителни способности е управлението на проектите да се реализира в техния  пълен жизнен цикъл.

Очевидно е, че трябва да се промени философията на бюджета за отбрана. Разходите за МО следва да бъдат само една, макар и най-голямата, част от него. Определени инвестиции е задължително да се издигнат в ранг на национален ангажимент. Не само за техниката и въоръжението, за което говори министър Найденов. Но и за хората. Това трябва да се случи например и с парите за осигуряването и издръжката на контингентите ни зад граница.  След като правителството или парламентът гласуват изпращането на български военни зад граница, нека в решението запишат финансовите средства, които ще дойдат от централния бюджет. В противен случай военен №1 ще продължи да предупреждава за липсващи финансови средства в редица дейност, включително и за бойната подготовка.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404099
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930