Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2013 11:03 - Стоте дни на министър Ангел Найденов
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 675 Коментари: 0 Гласове:
0



 От 29 май до 5 септември Ангел Найденов и неговият екип се изправиха най-малко срещу 10 норми, заложени от предишните управляващи. До края на годината му предстоят поне още толкова сериозни предизвикателства.

Който е очаквал чудеса от Ангел Найденов в първите му 100 дни като министър на отбраната, се е заблуждавал. Най-малкото, защото Въоръжените сили са достатъчно консервативна институция, за да позволят подобни явления. Самият министър, бидейки повече от две десетилетия вътре в темата, едва ли е имал намерение да разчита на романтизма в политиката. Макар че в действията му има определени моменти на романтизъм, що се отнася до времената на зараждането на това движение, вкючително и като своеобразен бунт срещу определени норми. Все пак, трябва да имаме предвид, че в нормалната политическа практика толерансът от 100 дни се дава, за да се изяснят намеренията в рамките на дадения от избирателя мандат.

От 29 май до 5 септември Ангел Найденов и неговият екип се изправиха най-малко срещу 10 норми, заложени от предишните управляващи. Първо – направиха предложение за промяна на Кодекса за социално осигуряване за връщане режима на пенсиониране на военнослужещите от времената преди 1 януари т.г. Второ – поискаха от правителството да промени Плана за развитие на Въоръжените сили до 2014 г., като се отмени реорганизацията на бригада „Специални сили” в полк и закриването на авиобазата в Безмер. И още – отлагане на закриването на бази на бригада „Логистика” и възстановяване на закрития от ГЕРБ батальон във Враца. Трето – предложиха и обосноваха необходимостта от Стратегически преглед не само на системата на отбраната, но и на сигурността, като цяло. Четвърто – дадоха да се разбере, че се налага разработването на ново законодателство – за отбраната, за въоръжените сили и за резерва. Пето – направиха стъпки за възстановяване ролята на военната експертиза при вземането на решения, т.е. да се чува думата и на генералите. Шесто – възложиха провеждането на социологическо проучване на нагласите в армията, което не беше правено от 2008 г. Седмо – не се примириха с критичното състояние на бойната техника, особено в авиацията, и поискаха бързо решаване на най-наболелите проблеми. Осмо – видяха необходимост осигуряването на средства за инвестиции в отбранителни способности  да бъде изведено като национален ангажимент, включително целево финансиране на мащабните проекти от държавния бюджет. Девето – застанаха категорично на позицията, че не трябва да има никакви компромиси с качеството на оборудването на военнослужещите ни зад граница. Десето – видяха наболелия проблем, произтичащ от Закона за обществените поръчки, който води до продължителни процедури и забавяне на сключването на договорите.

Стоте дни са необходимо време за натрупване на впечатления от министъра и неговия екип. Ангел Найденов започна с изслушване на началника на отбраната, неговите заместници, командващия СКС и командирите на Сухопътни войски, ВВС и ВМС, т.е. на висшето военно командване. Отиде в трите бригади на Сухопътни войски, в една авиобаза, в единствената Военноморска база, в трите военни училища, наблюдава учение на ВМС и на ПВО. Навсякъде имаше срещи с военнослужещите и то пред представителите на медиите. Последваха и конкретни решения на поставени въпроси, включително с промяна на нормативни документи. Подобен подход политическото ръководство има и към военно-патриотичните съюзи и неправителствените организации в сферата на сигурността и отбраната. Възстановена бе работата на Обществения съвет по отбранителна политика. Поети бяха ангажименти при участие във форуми срещи със СОСЗР, Съюза на ветераните от войните и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Сдружението на жените военнослужещи, Комитета на родителите и близките на загиналите и пострадалите в казармата, синдикатите, военните артисти в лицето на Представителиня ансамбъл на Въоръжените сили и армейските спортисти. Министърът оглави два национални комитета за честване на 100 години от Балканските войни и 110 години от Илинденско-преображенското въстание.

През следващите 100 дни пред Ангел Найденов и неговия екип има поне десет сериозни предизвикателства. Първо – авторитетно участие в оформянето на  последователна и аргументирана позиция на България във връзка със задаващата се война в Сирия. Второ – защита пред правителството и парламента на най-добрия възможен бюджет за 2014 г.  Трето – отстояване на заявеното намерение за промяна на Кодекса за социално осигуряване в интерес на военнослужещите, с оглед на позицията на президента и експерти в  областта на осигурителната ни система, както и на някои синдикални и работодателски организации. Четвърто – осигуряване на консенсус при разработването и приемането на параметрите на предстоящия Стратегически преглед на сигурността и отбраната. Пето – подготовка на правно-нормативна база, която да осигури стабилност в кариерното развитие на военнослужещите и да преодолее усещането за липса на перспектива на военната професия. Шесто – изпълнение на краткосрочните ангажименти, които бяха поети при срещите във войсковите формирования и с неправителствените организации. Седмо – определяне на параметрите на участието ни в Афганистан след 2014 г. Осмо – видими резултати, които да защитят извършващите се кадрови промени. Девето – създаване на условия за изпълнение на поетите ангажименти, произтичащи от новия Пакет Цели за способностите на НАТО, за които до 2028 г. ще са необходими 2,3 млрд.лв. Десето -  осигуряване на максимално широко обсъждане на предстоящите промени в отбраната и Въоръжените сили, за да не се възприемат те като силово налагани политически решения.

Нещата се развиха така, че българското правителство, в т.ч. новото ръководство на Министерството на отбраната, не получиха полагащия се 100-дневен толеранс. Ако погледнем от добрата страна на тази ситуация, тя би могла да се окаже здравословна за управляващите. За армията? Важно е компетентното ръководство, спрямо което през първите сто дни никой не е изразил съмнение.

 

    




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402935
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031