Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2013 22:40 - Първият български въздушен ас все още няма паметник?!
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 744 Коментари: 0 Гласове:
0



 Командването на ВВС и Българска авиационна асоциация честваха 125-годишнина от рождението на първия български дипломиран пилот Симеон Петров. Оказа се, че човекът с изключителни заслуги към българската и световната авиация все още няма паметник.

Колкото и да е срамно, първият български дипломиран пилот Симеон Петров няма паметник у нас. Дано това да се случи за неговата 130-годишнина! Тези думи изрече в ЦВК на тържественото отбелязване на 125-годишнина от рождението на първия български въздушен ас полковник професор Димитър Недялков. Той е редактор на биографичната книга „Пръв между орлите” на сина на Симеон Петров Александър Петров и сценарист на документален филм, посветен на живота и дейността на видния български авиатор.

И още от полковник професор Недялков: „Симеон Петров е с изключителни заслуги не само към нашата авиация, но и към развитието на авиацията в света. Той е съкровище не само за България. Симеон Петров е световно съкровище. Да станеш авиатор, да летиш, да дадеш на страната си криле е духовно постижение.”

Честването бе организирано от Командването на ВВС и Българската авиационна асоциация. В него участваха военнослужещи и ветерани от военната ни авиация и представители на военно-патриотичните съюзи. Там бяха внукът на легендарния авиатор, който също се казва Симеон Петров и други негови родственици.  В авиационната история на България Симеон Петров ще остане като «първият», като новатор и вдъхновител на авангардни концепции за тактическото и оперативно използване на авиацията, бе най-често срещаната оценка в изказванията.

Полковник от запаса Ангел Георгиев, председател на Българската авиационна асоциация: „Симеон Петров е първият наш дипломиран пилот. Той е първи във Франция, първи в небето над България, негов е първият боен полет за нощна бомбардировка и първият полет над противникова столица, първият авиатор в световната история, който приземява самолет със спрял двигател, първи началник на въздухоплавателното училище, първият въздушен ас в първата въздушна война в историята на човечеството с 18 бойни полета, първият началник на аеропланната работилница, първият началник на летище Божурище. Винаги първи!”

Генерал-майор Константин Попов, командир на ВВС: „Днешните Военновъздушни сили, хората със сини униформи, трябва да приемат Симеон Петров като едно мерило, като едно начало, към което трябва да се обръщаме. И да се съизмерваме. Да видим дали сме адекватни на това, което Симеон Петров е заложил, като начало, като един от първите.”

Днес, според генерал-майор Попов, българските ВВС няма от какво да се срамуват: „Нима трябва да се срамуваме, че имаме първи в НАТО сертифициран модул за медицинска евакуация! Нима трябва да се срамуваме от това, че откакто сме започнали задачата Air Policing нямаме нито една лоша оценка! Всичко е плюс, плюс, плюс. Нима не трябва да сме горди от това, че когато дойдат големи авиационни бази на учения ни поздравяват! Нима аз не трябва да се чувствам горд като командващ, че летците и техниците се чувстват равни и самочувствието им не е празно! Всичко това се дължи на тези, които са били преди нас. На духът, който ни казва да бъдем първи.”

Ще има ли след пет години паметник на Симеон Петров? Ако това не се случи, означава, че не сме дорасли като нация. Днес има книга и филм. Утре? Снощното честване ни дава надежда, че има хора, които ще направят необходимото в памет на първия български въздушен ас. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404541
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930