Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2013 14:53 - ГЕРБ ГОТВЯТ ВОТ И ЗАРАДИ ОТБРАНАТА. МИНИСТЪР НАЙДЕНОВ ГОТОВ ЗА “БИТКА”
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 603 Коментари: 0 Гласове:
0



 От 1660 административен пресонал в МО и в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната ще останат 1576. В армията няма нито един освободен.


Аню Ангелов и Ангел Найденов влязоха в задочен диалог за състоянието на сектор „Отбрана”. Единият иска вот на недоверие, другият е съгласен. Има лов на вещици, казва първият. Няма такова нещо, отговаря вторият. Ще купуваме руски изтребители, прави извод бившият министър на отбраната. Не зная откъде му хрумват подобни неща, реагира настоящият.

В административните структури на Министерството на отбраната (МО) ще работят 84 души по-малко след предстоящите промени в устройствените правилници. При ГЕРБ те са били 1660, сега ще станат 1576, каза министърът на отбраната Ангел Найденов тази сутрин по бТВ. (Известно е, че Съветът по отбрана вече прие промените и се очаква това да бъде потвърдено от правителството – бел. авт.)

Неговото интервю бе своеобразен отговор на вчерашната пресконференция на бившия министър на отбраната Аню Ангелов и депутатите от ГЕРБ Доброслав Димитров – бивш председател на Комисията по външна политика и отбрана, полковник от запаса Валентин Радев – бивш заместник-министър на отбраната и вицеадмирал от резерва Пламен Манушев – бивш заместник-началник на отбраната.

Има ли лов на вещици в МО?

Според бившия министър на отбраната Аню Ангелов – да. Той казва следното: „Министърът на отбраната декларира в няколко поредни интервюта, че няма да има лов на вещици и няма да бъде реваншист, че основа на преценката му ще бъдат професионализмът, професионалната почтеност, отговорността и лоялността към страната, отбраната и въоръжените сили. Но в действията си в редица случаи той прави точно обратното и освобождава директори и държавни служители само за това, че са назначени по време на управлението на ГЕРБ.” И дава примери с директорите на дирекции „Правно-нормативна дейност”, „Инфраструктура на отбраната” и ръководството на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”.

Според Ангел Найденов отговорът на този въпрос е – не. При структурните промени от 20 дирекции стават 22, уточни министърът. На обвинението, че има лов на вещици, той отговори, че от 20 директори е освободен само един и то по взаимно съгласие. Двама са преназначени, включително на позиции в чужбина. Седем освободени от 1600, мислите ли, че това е лов на вещици, запита риторично Ангел Найденов. От 1660 административен персонал в МО и в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната ще останат 1576. В армията няма нито един освободен, каза още той, по повод на заявленията, че има чистка при хората под пагон.

Според Найденов оценките за бившото ръководство на МО са смазващи. Като аргумент той приведе няколко цифри: само 22 процента от летателната техника е годна; само 43 процента от корабите, с които разполагаме са годни; само 22 процента от акумулаторите на армията са технически изправни.

Ще купуваме ли руски изтребители за българските ВВС?

Аню Ангелов прави такъв извод: „Министър Найденов категорично заяви, че няма пари, но ще продължи работата по придобиване на, подчертавам, „нови” изтребители за ВВС, и то в условията на състезателност. Какво се крие зад тези, уж нюанси в изговора. Така се открива пътят за доставка на нови самолети руско производство, които поради „братските” връзки могат да бъдат на „политическа” по-ниска цена, с която да спечелят конкурса, но така НАТО ще се лиши от способностите на авиацията на своя уж пълноправен член – България. Към такъв извод води, както неговата среща с генералния директор на РСК МиГ, така и неглижирането на постигнатото по придобиването на нов многоцелеви изтребител. Практически подготовката беше завършила и само ходът на събитията попречи да бъде финализирана с решение на МС и на Народното събрание при много изгодни условия. Това позволи на конкурентът ни за същите изтребители – Румъния, да сключи договор.”

Ангел Найденов: Не зная откъде му хрумват подобни неща.

Нито един от 14-те проекта, които са записани в Програмата за инвестиционните намерения не е реализиран, посочи министър Найденов. Всичко това е, продължи той, намаляване отбранителните способности на страната или в най-добрия случай – несъздаване на нови способности.

Не зная откъде му хрумват подобни неща, каза министър Найденов. Промяната е, уточни той, че разпоредих в процедурата да бъде добавен елементът на състезателност, т.е. да не се отива на договаряне между правителствата, срещу което имало и писмо от ЕК. Трябва да има конкурс, за да сме сигурни, че постигаме най-доброто съотношение между цена и притежавани способности, е категоричен министърът. В момента продължаваме работата по подготовката на параметрите, съобщи той. Прогнозата му е, че в рамките на следващата година не могат да бъдат осигурени необходимите 770 милиона лева.

Ще искаме вот на недоверие на правителството заради сектор „Отбрана”, заявиха депутатите от ГЕРБ и бившият военен министър. Предлагам им да внесат такъв вот на недоверие, реагира настоящият министър на отбраната.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402775
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031