Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2013 08:14 - Пишат доклад за състоянието и потребностите на ВВС
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 654 Коментари: 0 Гласове:
0



 Документът ще бъде представен на вниманието на Министерския съвет. Въпросът опира до 180 милиона лева. Финансовите проблеми обаче не са само в авиацията. Предишните управляващи били в голям дълг към армията, изваждайки я от приоритетите на своята политика.

Възможно е МО да поиска нарочно заседание на Народното събрание за бюджетното осигуряване на отбраната. Това прогнозира Неджми Али. Според заместник-министъра на отбраната предишните управляващи са в голям дълг към армията, изваждайки я от приоритетите на своята политика. Преди 2009 г., посочи той, съотношението между средствата за персонал, текуща издръжка и капиталови разходи  в бюджета на МО са били 50:30:20. През 2010 делът на капиталовите разходи е паднал под 1 процент, а за тази  година е 5 на сто. Как да поддържаме летателна годност на самолетите, пита заместник-министърът.

Министърът на отбраната Ангел Найденов е категоричен, че няма да изпълнява инвестиционните намерения на Аню Ангелов. Той ще представи нова програма, която ще бъде съобразена с предстоящия Преглед на структурата на Въоръжените сили и ще следва одобрения Пакет на Цели за способности. В момента, казва министърът, очакваме предложения от видовете въоръжени сили и родовете войски в две посоки. Първата са т.нар. малки модернизационни проекти, които могат да бъдат финансирани в рамките на капиталовите средства от 50-55 млн.лв, ако се запази сегашният дял за отбрана от БВП, т.е. 1,3 процента. Втората са нов пакет от модернизационни проекти, които могат да се вместят в рамките на капиталови средства до 140 млн.лв. при дял на разходите за отбрана 1,5 на сто от БВП.

Наследството обаче, според ръководството на МО, и като пари, и като политика не е добро. Малките модернизационни проекти са сериозно ощетени в резултат на вглеждането в големите, които на стойност от 500-600 млилиона и над 1 млрд. лева. В подкрепа на това сове твърдение министър Найденов дава примери с купуването на роботи за обезвреждане на взривни устройства, защитни облекла, преносими зенитно-ракетни комплекси, индивидуално въоръжение и екипировка, включителон и модернизацията на радиолокационните станции на фрегатите.

Доста тревожен е въпросът с финансирането на ВВС. Той е една от причините в последно време да се коментира дали България може да издържа три вида въоръжени сили. От както е станал министър Ангел Найденов непрекъснато подчертава критичното състояние на авиационната техника. Вече се налага със състоянието и потребностите на Военновъздушните ни сили да бъде запознат Министерския съвет. Това ще стане на основата на доклад, който се подготвя от Командването на ВВС и Щаба на отбраната съвместно с политическото ръководство на МО.

На този етап ВВС се нуждаят от 180 млн.лв. Според министър Найденов 150 милиона са за възстановяване и поддръжка на самолети и вертолети и 30 милиона за адаптация и модернизация на авиониката на изтребителите. Той припомни, че с актуализацията на бюджета за 2013 г. министерството получава средствата за модернизацията на авиониката на изтребителите с оглед освобождаване на радиочестотен спектър. Прогнозира, че освен това, до 2029 г. ще са необходими не по-малко от 500 млн.лв. за модернизация, поддържане и ремонти, за да са годни днешните ни изтребители.

В тази финансова ситуация недобре стои въпросът с придобиването на нов тип боен самолет. Очевидно е, казва министърът на отбраната, че няма как да вървим едновременно в посоката на модернизация, поддържане и експлоатация на наличната техника и реализация на този проект. Възможните решения са две. Първото, комбинация от малко средства за поддръжка и съответно повече за придобиване на нови изтребители. Второто – само поддържане на техниката, с която разполагаме. Разбира се, работата по проекта не е спряла. Новото, което Ангел Найденов прибави, е елементът на състезателност. Той отхвърли подхода на правителството на ГЕРБ да се доставят изтребители чрез политически договори. Заяви, че не може да каже кой ще е новият самолет, което беше в отговор на обвинанието на Аню Ангелов, че ще купуваме руски изтребители.

Това, което в предишните години се говореше неофициално, днес МО го потвърждава. Армията ни останала дори без гуми и акумулатори. Неджми Али информира, че идващият октомври ще бъде месецът на подписването на споразумения и договори, за да се спаси положението. Не само за акумулаторите и гумите. Вървят процедури за противопожарни екипи на модулните формирования, за интегрираната логистична поддръжка на вертолетите „Кугър”, за възстановяване на летателната годност на Бел-206, Ми-24, на самолетите МиГ-29 и „Пилатус”.

Големият въпрос обаче е в ресурсите. Очевидно е, че бюджетът „Дянков” е заобиколил армията. Остава да видим какво ще направи Бюджет – 2014.

 

   




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404339
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930