Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2013 20:43 - Плевнелиев - да, ама не
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 636 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Държавният глава заема колеблива позиция по въпроса за свикването на КСНС. Очаква подходящия момент. Или се притеснява от още една "излишна говорилня?

Политици на шега, а защо не и наистина, прогнозират кога президентът Росен Плевнелиев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност. Най-вероятно, казват те, това ще се случи, когато Волен Сидеров замине за Брюксел, Вашингтон или някъде другаде, но далеч от страната. Парен каша духа, припомнят народната поговорка. Имат предвид най-вероятно последното заседание на съвета в началото на лятото, което беше провалено. Ако трябва да бъдем искрени, не само заради поведението на лидера на Атака. И други бяха виновни. Най-вече заради недостатъчната им подготвеност.

Ако говорим сериозно, държавният глава трябваше да свика Консултативния съвет за национална сигурност още в началото на септември. Тогава войната беше надвиснала не само над Сирия. Експертите пресмятаха доколко България може да бъде мишена, ако объркаме външната политика или решим да помогнем на американците. Онова злополучно заседание обаче беше съвсем скоро. И не само за това. Както тогава, така и сега на Росен Плевнелиев му липсва експертиза, за да подготви едно такова заседание. Тези от екипа му, които разбират от национална сигурност, преминаха от другата страна на политическата бариера. Днес те формират политиката на изпълнителната власт в търсенето на решения в условията на споходилата ни бежанска вълна. Единият стана вицепремиер и министър, другият – заместник-министър, третият – съветник в парламента. Не им назначи и заместници. Така че на президента не остава нищо друго, освен да казва, че не му е дошло времето на Консултативния съвет.

Всичко това може да се приеме, като обяснение на притесненията на Росен Плевнелиев, че съветът ще се превърне в „излишна говорилня”. Макар че по закон функцията на този съвещателен орган на държавния глава е изключително важна и едва ли трябва да се заобикаля. Той обсъжда въпроси и изготвя становища и предложения, свързани с политиката за националната сигурност, гарантирането на гражданския мир, обществения ред и правата и интересите на българските граждани и действията при възникване на опасност за националната сигурност. Цел на Консултативния съвет е постигането на политическо съгласие и единодействие по приоритетни теми на сигурността и отбраната на страната. В случая става дума за бежанците.

Всяко изказване за заплахи за националната ни сигурност може да бъде подложено на съмнение, но не и на министъра на отбраната. Не само се предполага, но е сигурно, че той разполага с много информация, която, по разбираеми причини, не стига до обществото. На въпрос за рисковете пред националната сигурност Ангел Найденов заяви, че бежанската вълна се разглежда като една от основните заплахи. „Рисковете са от хуманитарна гледна точка, от социално-икономическо напрежение в райони, в които са настанени бежанци, свързани са още със здравната и епидемиологичната обстановка, с потенциалното инфилтриране на радикални елементи. Всички тези рискове са отчетени“. Интересно какъв по-сериозен сигнал очаква президентът от изпълнителната власт, за да свика Консултативния съвет за национална сигурност. С това изказване самият военен министър очерта целия спектър от отговорни представители на правителството, разузнаването и контраразузнаването, които би трябвало да информират членовете на съвета, за да се препоръчат възможно най-добрите решение. И да има определена степен на единодействие от парламентарно представените сили, колкото и разделени да са те.

Вместо това президентът обещава да свика Консултативния съвет за национална сигурност, когато изпълнителната и законодателната власт „имат готовност със съответните мерки за справяне с кризата, породена от засиления миграционен натиск към страната ни”. Няма ли да бъде късно, или безпредметно? Не е ли по-добре членовете на този съвет, сред които са лидерите на парламентарните сили, да обсъдят проблема, който вече е наречен криза, и едва тогава президентът да съветва правителството да си ревизира плановете. Това е конкретен въпрос, който връща старата тема за ролята на този орган и за преразглеждането на закона му. Не може свикването и изобщо функционирането на КСНС да зависи от волята на една личност, била тя и държавен глава. Особено, ако използва познатия отговор „Да, ама не”.

Президентът не свиква Консултативния съвет за национална сигурност и поради още едно очакване. Вече година и половина пакетът от закони за сектор „Сигурност” е негов приоритет. През това време националната ни сигурност бе подложена на не едно изпитание, включително и атентата на летище Сарафово в Бургас. Факт са рисковете за нормалното функциониране на институциите, както и за ескалация на социалното напрежение. Сега дойде бежанската вълна. За спецслужбите и тяхната координация в системата за сигурност обаче няма закони. Няма и разбиране.

В тази обстановка точно на държавния глава приляга да заеме категорична позиция.Росен Плевнелиев обаче не е склонен да направи това. От една страна е прав, че в рамките на КСНС трябва да продължи дебатът за реформите в сектор „Сигурност“, „но не на парче, а в пакет.“ От друга страна обаче продължава да чака. Важно е, казва той, изпълнителната власт и парламентът да подадат сигнали, че имаме готовност да дебатираме по продължаване на реформата в сектор „Сигурност“, съответно министърът на вътрешните работи да посочи, че има готовност с промените в законите, а Съветът по сигурността към Министерският съвет да е ревизирал своите планове. Чак тогава обещава да се възползва от правото си да свика КСНС, с уточнението, когато дойде подходящият момент. Остава да се надяваме, че моментът действително ще бъде подходящ.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402815
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031