Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2013 09:13 - 2014 г. – гратисна за пенсионирането на военните?
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 2386 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Според експерти по осигурителната система 2014 г. можело да бъде обявена за гратисна за пенсионирането на военнослужещите, научи „Отбрана”. Този вариант се обсъждал като компромисен.

Известно е, че в парламента има законопроект, който връща старите условия за пенсиониране на военносужещите, т.е. отпадане на възрастта, като допълнително изискване, освен осигурителния стаж. Предложението на група народни представители от левицата вече беше одобрено от Комисията по отбрана. Така депутатите подкрепиха министъра на отбраната Ангел Найденов, който последователно продължава да защитава тази теза, която, впрочем, е теза и на самите военнослужещи.

На този етап обаче Комисията по труда и социалната политика, която е водеща по законопроекта, не е заседавала. Тя е поискала становище на партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество, които, както става ясно, не одобряват проекта. Това се потвърди и от законопроекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване, който бе приет от Надзорния съвет на НОИ. В неговите преходни и заключителна разпоредби не се предлага промяна на КСО в унисон с настояването на министъра на отбраната и военнослужещите. Паметливите знаят, че миналата година точно с този закон бе въведено изискването за възраст, като условие за придобиване право на пенсия от военнослужещите.

За какъв компромис става дума?

Той се основава на последните изказвания на министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов и на неговата заместничка Светлана Дянкова. На семинар в Разград министър Адемов е казал, че има договорка през 2014 г. заедно с хората, работещи в сектор „Сигурност”, да се разгледа целият пакет от социални мерки за тях. Повече информация пед един столичен вестник дава заместник-министър Дянкова: „Не бива да има осигуряване по съсловия и професии. Рискът "старост" е еднакъв за всички работещи, независимо с какви професии са. Експертите смятат, че трябва да има възраст за пенсиониране на военните и тя да нараства както за хората при трета категория труд. Както и да има възраст за пенсиониране на полицаите и държавните служители в системата "Сигурност". Но то няма да се случи от догодина. Но това не означава, че ще остане така. Ще продължим да го дискутираме с намерението от 2015 г. да се промени. Аз съм сигурна, че самите военни и полицаи ще разберат, че удължаването на трудовия им живот е в тяхна защита, а не в тяхна вреда.” Т.е. годината, в която се предвижда „революция” в пенсионната система за целия сектор „Сигурност”, т.е. за тези, за които е днешният чл. 69 на КСО, е 2015-а.

2014 г. се очертава година на работни групи, анализи, обсъждания и решения, за да станат замислените промени от 1 януари 2015 г. За военнослужещите обаче решенията са факт от 1 януари т.г. и то без подобни групи, анализи и обсъждания. В този смисъл е и идеята, която се породила в част от експертната общност. За да има равен старт за всички категории в днешния чл. 69 от КСО, от 1 януари 2014 г. да падне изискването за възраст при придобиване право на военнослужещите за пенсиониране. В това се състоял евентуалният компромис. Той очевидно няма да бъде само за военнослужещите, а и една възможност за останалите категории от сектор „Сигурност” да вземат своето решение.

До какво ще доведе един подобен експеримент, е много спорно. Дали няма да бъде поредното оголване на армията от подготвени командирски кадри? Както и на останалите структури в сектор „Сигурност”. Възможен е бум на пенсионерите от специалните ведомства, което ще доведе до допълнително натоварване на осигурителната система. Защо България трябва да се прави на по-правоверна от останалите страни членки на НАТО, където няма възраст за пенсиониране на военнослужещите, както нееднократно твърди министърът на отбраната? Това са част от въпросите, които карали експертите да не влагат голям ентусиазъм в тази идея.

Едно такова решение, наречено компромисно, е много опасно. То може да доведе до допълнителна дестабилизация на социалния стаут на военнослужещите. Подобни колебания и рязане на права е във вреда преди всичко на професионалната армия. С какво военната професия да бъде атрактивна, за да привлича младите хора? Засега отговор на този въпрос няма, въпреки желанието на министъра на отбраната Ангел Найденов да върне престижа на военната професия.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402848
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031