Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2013 23:46 - Посягат и на 20-те заплати на военнослужещите?!
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1066 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 „Вижте във всички европейски страни как се пенсионират военните, никъде не взимат 20 работни заплати, Министерство на вътрешните работи и други места.” „Минимална пенсионна възраст да се въведе за всички категории лица по чл. 69 на КСО”. „Вътре в системата за сигурност тези, които носят пагони, защото ние обичаме да обобщаваме нещата, не вършат едни и същи неща. Едни от тях лазят в калта, тичат в прахоляка и не знам какво, други седят по кабинетите и, с извинение, си пощипват секретарките, защото горе-долу им е такава работата.” „Нашата теза е, че трябва да се прилага диференциран подход. Трябва тези две системи да бъдат разчленени до последния човек кой какво работи като длъжност и професия и съобразно това да бъде определен техният статут.” 

Така се говори за военнослужещите и другите служители в сектор „Сигурност” в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Цитатите са от протокола на последното заседание на т.нар. тристранка от 29 октомври т.г., на която е обсъждан и внесеният в парламента от Атанас Мерджанов и група народни представители законопроект за промяна на КСО, с който се връщат старите условия за пенсиониране на военнослужещите, т.е. отмяна на въведеното от ГЕРБ изискване за навършена възраст. 

Още от стенограмата на заседанието на НСТС от 29 октомври т.г. 

Ася Гонева, КНСБ: „Трябва да се знае, че лицата по чл. 69 носят много голям принос в ефективната възраст на пенсиониране. Трябва да се знае, че те получават много по-високи пенсии от всички останали, особено тези от трета категория. Трябва да се знае, че те получават много по-дълго време в сравнение с всички останали. Трябва да се знае, че те имат редица „привилегии“, които държавата е предвидила за тях. Това, което трябва да се случи ако ние сме сериозни и гледаме наистина и държим на стабилността и перспективността на системата си, нейната дълготрайност, за да може тя да носи отговорностите, които са й възложени, имам предвид пенсионната система, което трябва да се случи, е минимална пенсионна възраст да се въведе за всички категории лица по чл. 69. Нещо повече, ние предлагаме и това е записано в нашите предложения, да се направи един безпристрастен и прецизен преглед на лицата, които ползват категории. Смятам, че е крайно време да се сложи край на това в специални закони за Министерство на вътрешните работи, за Министерство на отбраната, няма значение за коя друга професионална група, да се третират пенсионни въпроси. Ние имаме Кодекс за социално осигуряване, цялата кодифицирана материя, която касае социалното осигуряване, пенсиите от първи, втори и трети стълб трябва да бъде в Кодекса за социално осигуряване. А не всяка гилдия да пише каквото намери за добре, което й харесва да го пише в специалния закон, който е визиран там.” 

Божидар Данев, БСК: „Проектът на Атанас Мерджанов и на господин Станишев, не ги приемаме тези предложения. Защо? Първо се отличават категорично, драстично от практиката на Европейския съюз. Вижте във всички европейски страни как се пенсионират военните, никъде не взимат 20 работни заплати, Министерство на вътрешните работи и други места. Подобни привилегии, напълно подкрепяме колегите от синдикатите, деформират осигурителната ни система и крайно време е, ние бяхме тръгнали да решим, ако имаме пълен консенсус със синдикатите – дайте да решаваме нещата и стига с тези предизборни обещания. Специално за военните, за съжаление 24 години в страната ни има неефективни инвестиции и нито една офсетна сделка за разлика от всички други европейски страни. Не знам как преговаряте тези инвестиции и как ги правите, но бизнесът нищо не е получил, само разходи и плащания на данъци, за да ви издържаме.” 
Димитър Манолов, КТ „Подкрепа”: „Понеже споменах темата за ранно пенсиониране, която беше основната тема, по която аз исках да говоря днес, а именно, двата законопроекта, които са внесени тук, ние се въздържаме да подкрепим тия два законопроекта дотолкова, доколкото на пръв поглед в тях изглежда, че има някои хубави неща. От друга страна обаче, ако влезем в същината, идеята в тези два законопроекта изкривява системата на социално осигуряване – такава, каквато тя е. 

За съжаление, ние имаме лошия навик да говорим обобщено: „тия“ в системата за сигурност. Тия в системата за сигурност не са едно и също нещо. Вътре в системата за сигурност тези, които носят пагони, защото ние обичаме да обобщаваме нещата, не вършат едни и същи неща. Едни от тях лазят в калта, тичат в прахоляка и не знам какво, други седят по кабинетите и, с извинение, си пощипват секретарките, защото горе-долу им е такава работата. Тоест, ако ние настояваме за нещо, то е да не се работи с обобщение. Казали сме го сто пъти. Двете системи. Не съм аз човекът, който ще каже какво се случва в МВР. В МВР ще кажат моите колеги синдикалисти, които работят в МВР – не знам колко на брой вече станаха синдикатите. 

Но нашата идея е следната. Хората, които се занимават с това, хващат и разтръскват списъка на длъжностите, професиите и Господ знае какво, които съществуват в МВР и заедно със своите ръководители преценяват кои от тези хора работят в опасна за здравето среда и могат да претендират за по-ранно пенсиониране и кои не. Защото аз съм съгласен, че тези, които се надбягват по улиците с престъпниците, не могат да се пенсионират на 65 години, защото престъпникът ще го наплюе и ще го удави на 65 години. От друга страна обаче има твърде много хора, които се мотаят из двете системи, които спокойно могат да се пенсионират по-късно. Нашата теза е, че трябва да се прилага диференциран подход. Трябва тези две системи да бъдат разчленени до последния човек кой какво работи като длъжност и професия и съобразно това да бъде определен техният статут.” 

След две години – пак по Бойкоборисовски 

Точно преди две години на заседание на правителството на ГЕРБ се обсъждаше тази тема. Тогава запомнихме приказките на премиера Бойко Борисов за шапкарите и чантаджиите в МВР. 

Бойко Борисов: „Аз искам малко да ви помогна в реформата, бидейки горе долу доста време в МВР. Това, което и самите редови полицаи и редови военни ги дразни са т.нар. шапкари, чантаджии. Тези определения аз съм ги чул от колегите, с които съм работил в МВР. Голяма администрация, много началници, малко индианци, където викаше един – много вождове – малко индианци. Затова възлагам на Дянков, Аню Ангелов и Вучков много бързо, защото ние така ще го приемем, ще влезе в парламента, да се направи една редукция. И според мен тези ограничения, които искаме да наложим трябва да отидат за цивилните в двете ведомства". 

Освен това премиерът не може да разбере защо и в ДАНС получават "толкова големи заплати – в пъти повече от другите". 

Познавам работата им, трябва да ви кажа, че във всички случаи в БОП-а, в криминална, тези момчета, където са в задържането и надолу, работата им е много по-опасна, много по-тежка, отколкото в ДАНС, хем ДАНС е на пряко подчинение на мен, заявява Борисов. 

Предложението на тогавашния премиер: „Затова именно предлагам – седнете бързо и офицерите, и войниците, които са на мисия, които имат риск, това да им се запази в пълния обем. Тези в МВР, които изпълняват тези задачи – в пълния обем. И като ги намалим с пет ще станат петнадесет работни заплати, което пак е повече от десет. И аз си мисля, че всеки един като се замисли от тях дали да напусне сега, като знае навън как се намира работа, като знае колко е хубаво да си седи вкъщи и да дават задачи да ходи с мрежата на пазар, аз мисля че… Да, има го риска, но надали така ще се засилят да напускат, още повече, че считаме, че болшинството от тях са продиктувани, стоенето им в МВР от любов към работата". 

За информация на незапознатите. Законопроектът на Атанас Мерджанов и група народни представители за промяна на КСО и връщане старите условия за пенсиониране на военнослужещите бе подкрепен от парламентарните комисии по труда и социалната политика и по отбрана и очаква да влезе в дневния ред на Народното събрание.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404061
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930