Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2013 08:52 - Със закон полицейските заплати стават с по-високи коефициенти от военните
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 2012 Коментари: 0 Гласове:
0



 Вътрешният министър получава повече права за определяне размера на възнагражденията на своите служители, отколкото министъра на отбраната. Правителството на Пламен Орешарски няма нищо против еднократните парични обезщетения от 20 заплати.

Променят се коефициентите, с които се увеличава месечното възнаграждение спрямо базата за държавните служители и за лицата, работещи по трудово правоотношение в МВР. Това става ясно от внесения в парламента законопроект за МВР, който е одобрен от правителството и очаква приемане от народното представителство.

За увеличаване базата на възнагражденията на държавните служители във вътрешното министерство има два коефициента. След влизането в сила на новия закон от 1 януари 2014 г. коефициентът за най-ниската изпълнителска длъжност в МВР ще бъде не по-малко от 2,3, а за най-ниската младша изпълнителска длъжност – не по-малко от 1,6.  В момента тези коефициенти са съответно 2,1 и 1,4. Т.е. след месец и половина заплатите в МВР ще бъдат увеличени на базата на новия закон. И не само за държавните служители. Увеличават се коефициентите и за тези, които са по трудово правоотношение: за висше образование от 1,6 на 1,8 и за средно образование – от 1,1 на 1,3.

По този начин коефициентът за най-ниската изпълнителска длъжност в МВР става по-голям от този за възнагражденията на офицерите от армията, независимо каква длъжност заемат. В МВР той ще бъде 2,3, а в армията е 2,2. Разликата в абсолютна сума съвсем не е малка. Тя приближава 60 лв. Известно е, че Законът за държавния бюджет определя една и съща база на основното месечно възнаграждение, както за МО, така и за МВР.

В новия Закон за МВР има още един интересен факт. С него се бяга от сегашното изискване размерите на заплатите да се определят от Министерския съвет. Записано е, че конкретният размер на основните месечни възнаграждения на държавните служители се определя от министъра на вътрешните работи, съобразно разполагаемите средства по бюджета на министерството и съгласно вътрешните правила за работната заплата. Т.е. министърът решава.

В Закона за отбраната и Въоръжените сили е регламентирано, че военнослужещите имат право на основно месечно възнаграждение в съответствие с присвоеното им военно звание и степента в обхвата на военното звание. Но забележете, размерите на основното месечно възнаграждение се определят с акт на Министерския съвет по предложение на министъра на отбраната. Т.е. министърът на отбраната няма свободата, каквато ще има неговият колега в МВР.

За информация ще посоча, че и новият Закон за МВР регламентира, че при прекратяване на служебното правоотношение държавните служители имат право на обезщетение в размер на толкова месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от 20. Това говори достатъчно за позитивното отношение на днешното правителство към 20-те заплати, след като е одобрило проекта.  Добре е да се знае, че при определяне размера на обезщетението ще се вземат предвид прослужените години и на военна служба, с изключение на служилите редовна военна служба като срочнослужещи.

В момента в парламента има внесени три законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Би могло единият от тях да заложи по-високи коефициенти за изчисляване на месечните възнаграждения и на военнослужещите. Защо да не се даде право и на министъра на отбраната да определя конкретния размер на заплатите на военнослужещите, а не Министерският съвет. Въпрос на преценка. В МВР очевидно са преценили, че това е по-добрият вариант.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402851
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031