Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2013 08:45 - От ГЕРБ искат промяна на военния закон заради центъра на НАТО за кризи
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 795 Коментари: 0 Гласове:
0



 Преди няколко дни в писмен отговор до народния представител и бивш заместник-министър на отбраната Валентин Радев министърът на отбраната Ангел Найденов посочва, че от „момента на създаването си до акредитацията от Алианса този център е международна инициатива и не следва да се идентифицира с българското юридическо лице, създадено като администрация по чл. 60 на Закона за администрацията (български център), макар и наименованията им да са идентични.”

 

Предложение за уреждане на статута на международни военни организации на НАТО със седалище на наша територия, както и възможностите за изпълнение на военна служба в тях, включително и попълването им с цивилен състав, направи група депутати от ГЕРБ. Доброслав Димитров, Владимир Тошев, Валентин Радев, Пламен Манушев и Цветомир Михов внесоха в парламента Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Поводът, както посочват те, е създаденият и очакващ акредитация от Алианса Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.

В проекта за нов Устройствен правилник на МО е заложено закриване на този център. От обявените мотиви на министъра става ясно, че функциите и част от служителите на центъра (17 щатни бройки) ще преминат изцяло към Военна академия "Г. С. Раковски". Има се предвид, че там на функционален принцип е сформиран Център за обучение „Управление при извънредни ситуации“ за нуждите на Европейския съюз. Част от служителите – военнослужещи, ще преминат към Военна академия „Г. С. Раковски”, а правоотношенията на държавните служители ще бъдат прекратени. По този начин, МО смята, че ще се създаде възможност да се използват научният потенциал и общата администрация на Военна академия „Г. С. Раковски”. В същото време се посочва, че след акредитиране центърът може отново да бъде обособен като самостоятелна структура.

Преди няколко дни в писмен отговор до народния представител и бивш заместник-министър на отбраната Валентин Радев министърът на отбраната Ангел Найденов посочва, че от „момента на създаването си до акредитацията от Алианса този център е международна инициатива и не следва да се идентифицира с българското юридическо лице, създадено като администрация по чл. 60 на Закона за администрацията (български център), макар и наименованията им да са идентични.” Смята се, че целта на самата административна структура, създадена преди една година, е да организира и осъществи необходимите дейности по създаването на Центъра на НАТО. Т.е. въпреки еднаквите имена, двата субекта са напълно различни, както по характера си, така и по целите.

В отговора си до Валентин Радев министър Найденов уточнява, че „българският център е в системата на администрацията на страната-домакин и възниква въз основа и се подчинява на българското законодателство, докато центърът на НАТО, който е заявен за изграждане и поддържане у нас, възниква въз основа на международен договор на по-късен етап и действа, съобразно установеното в него.” Самият министър пише в отговора си, че трябва да се търсят конкретни решения – осигуряване на материална база и иницииране на законови промени, които да регламентират статута на военнослужещите и цивилните служители от българска страна, които ще работят в тази международна организация, но на наша територия.

Във връзка с това вносителите на поправките на закона предлагат нова уредба. Тя включва правото на военнослужещите да изпълняват военна служба в такава организация, определянето на мандат при заемане на длъжностите както от военнослужещите, така и от цивилните служители, както и за начина на заплащане на възнагражденията от страна на администрацията, която ги изпраща – МО или друго ведомство. Изходът, според депутатите, е въвеждане на особен вид командироване от страна на различни министерства и ведомства. Взема се практиката на командироването в друга администрация, уредено в Закона за държавния служител. В мотивите на вносителите е записано, че се дава възможност на международната военна организация сама да наема персонал на място, но само по трудов договор и изцяло съгласно българското законодателство.

Проектът определя, че мандатът на тези военнослужещи не може да бъде по-дълъг от 5 години, след което те се назначават на длъжности в МО, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната. Същият мандат се предвижда и за назначените по служебно или трудово правоотношение.

Това е третият законопроект в парламента за промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Другите два – внесеният от правителството, който ще даде възможност за организационно-щатни промени в МО и ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” и проектът на Ивайло Московски и група депутати от ГЕРБ за включване на Авиоотряд 28 в състава на Въоръжените сили, ще бъдат обсъдени на първо четене на днешното заседание на Комисията по отбрана в Народното събрание.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404376
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930