Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2014 15:58 - Правителството потвърди ограничения избор за началник на отбраната
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1004 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Очевидно, политическото ръководство на Министерството на отбраната е решавало нелек казус, търсейки заместник на генерал Симеон Симеонов.

Оказа се, че нямаме офицери с такова висше военно звание, което да позволи назначаването на четиризвезден генерал или адмирал за началник на отбраната. Този проблем потвърди и правителството с днешното си решение за допълнение на Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили. Така, според съобщението на пресслужбата на кабинета, се  създава възможност за извършване на оптимален избор на офицери, които да заемат длъжности, изискващи висше офицерско звание.

За какво става дума? Допълнението предвижда на съответните висши длъжности да може да бъдат назначавани офицери със звание, което е с една степен по-ниско от изискващото се. Условията за това са да е изтекъл минималният срок за престояване на офицера в длъжност и в звание, той да притежава необходимото образование, образователно-квалификационна степен и квалификация и да не изтърпява дисциплинарно наказание.

Причината? Тя също се посочва в правителственото съобщение. Новата разпоредба на практика разширява кръга на военнослужещите, които могат да заемат длъжността „Началник на отбраната”. За нея се изисква висшето офицерско звание генерал/адмирал, а длъжностите, от които е целесъобразно да бъдат кандидатите (командирите на видовете въоръжени сили), изискват звание генерал-майор/контраадмирал. Тъй като е с две степени по-ниско, това звание не е достатъчно, за да бъде направен оптимален избор на най-старшия офицер във въоръжените сили. Допълнително ограничение е и определената в ЗОВС пределна възраст за офицерските звания.

Изводът? След поредицата от реформи и законови промени България стигна до там да няма тризвезден генерал или адмирал, който да стане военен №1. Вече стана ясно, че, в резултат на това допълнение в правилника, тази длъжност ще бъде заета от контраадмирал Румен Николов. Той ще получи още една звезда на пагона, ще изчака една година, за да изкара следващите три години от четиригодишния си мандат със звание „адмирал“. Разбира се, ако дотогава не се променят законите, указите, правилниците и …обстоятелствата. Което не му пожелаваме.

Въпросите? Следа като, според правителственото съобщение, но не и според закона, е целесъобразно началникът на отбраната да се избира между командирите на видове въоръжени сили, защо длъжностите им не станат генерал-лейтенантски. Така ще отпадне днешният проблеми. След една година новопроизведените генерал-майори могат да станат генерал-лейтенанти, по същата логика, както началника на отбраната. Още повече, че тази целесъобразност, за която става дума в правителственото прессъобщение, не е много добра перспектива за двамата заместник-началници на отбраната.

Очевидно, политическото ръководство на Министерството на отбраната е решавало нелек казус, търсейки заместник на генерал Симеон Симеонов. Доброто е, че в Закона за отбраната и Въоръжените сили не е записано с какво висше военно звание трябва да бъде началникът на отбраната. В противен случай трябваше да се предлага на парламента да поправя и закона. В този случай правителството решава казуса с допълнение на правилника за прилагане на закона. Остава да видим какво в закона и правилника ще се промени след Прегледа на структурата ни Въоръжените сили, който тече в момента и приемането на новия План за развитие на Въоръжените сили.  

От съобщението на правителствената пресслужба следва отговор и на друг въпрос. Той е за назначаването на началник на ВМА и неговото звание:  „Съществуват и длъжности, изискващи специфична квалификация и звание генерал-майор/контраадмирал (напр. началник на ВМА), за които не може да бъде направен избор от офицери, отговарящи на изискванията за военно звание. В момента няма длъжности, изискващи тази специфична квалификация и звание бригаден генерал/комодор, от които да се направи подбор на кандидати. Това налага изборът да бъде осъществен между офицери с военно звание полковник/капитан І ранг, като номинираният следва да бъде удостоен със званието бригаден генерал/комодор.“ С указ на президента от 3 декември м.г. за срок до назначаването  на титуляр на длъжността, не по-дълъг от шест месеца,  за временно изпълняващ длъжността началник на ВМА е назначен полковник доцент д-р Крум Кацаров.

На този етап се предлага само една промяна на указа на президента за утвърждаване на длъжностите във въоръжените сили, НРС и НСО, изискващи висши офицерски звания. Промяната засяга запазване на необходимото звание бригаден генерал за командира на 68-а бригада „Специални сили”. Така министърът на отбраната Ангел Найденов удържа на обещанието си от юни м.г. да не позволи падането на ранга на формированието, както предвиждаше приетият през 2010 г. План за развитие на Въоръжените сили. На 1 юли т.г. бригадата трябваше да стане полк. От това има поне две практически последствия. Първото, няма да бъдат съкратени около 300 военнослужещи. И второто - полковник Михаил Попов, който досега до сега изпълняваше длъжността, ще стане бригаден генерал.  




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404086
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930