Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2014 16:30 - ВМС показаха способности за реални действия
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 594 Коментари: 0 Гласове:
0



 Това е оценката на министъра на отбраната Ангел Найденов, след като наблюдава заключителния етап на Националното военноморско учение с чуждестранно участие „Бриз 2014”. Тя е не само политическа, но и професионална, като се има предвид, че министърът е офицер от резерва, завършил Висшето военноморско училище.

Операция за морска сигурност в отговор на криза ”БДИТЕЛЕН МОРЯК” с мандат на ООН проведоха нашите ВМС.  Кризисната обстановка бе на въображаемия остров Вити Леву, намиращ се в западната част на Черно море на около 70 морски мили на изток от българския бряг, от 2002 г. насам бележи периоди на затихване и ескалация. Привлечени бяха чуждестранни партньорски сили и средства.

Така бе по фиктивния сценарий на Национално военноморско учение с международно участие „Бриз 2014“, което се провде от 4 до 13 юли. Мястото бе западната част на Черно море. Нашият флот участва с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с повече от 1000 души личен състав. В учението се включиха ВВС и Сухопътни войски.

Оценката

Всичко, което видяхме до този момент ни дава основание да дадем висока оценка, както на действията на екипажите,  така и на начина, по който се отработват задачите в отделните епизоди, каза министърът на отбраната Ангел Найденов на борда на фрегатата „Верни” в края на деня, който бе за високопоставени гости. Той подчерта голямата доза реалност на учението, включително потушаването на пожар, спасяването на хора на море, медицинската евакуация и др. дейности, което е пряко свързано и с бедствията и авариите в мирно време. Дължим много на Българската армия, в частност на ВМС, и се надявам всеки един министър и началник на отбраната да направят необходимото, за да имае Въоръжени сили, които българските граждани заслужават, заяви министър Найденов, докато го салютираше екипажа на фрегатата ”Дръзки”.

Според началника на отбраната вицедмирал Румен Николов учението дава увереност, че нашите Военноморски сили са на ниво. Той смята, че равнишето на подготовка на настоящите плавателни съдове е добро, но във връзка с енергийните проекти, които се реализират в Черно море е необходимо да бъде увеличен капацитетът им. Най-оптимален вариант за българските ВВС, посочи началникът на отбрнаната, е тип многофункционален патрулен кораб, който да реши проблемите в следващите не по-малко 20-25 години. ВМС, са в готовност, макар че това не е тяхна задача, да реагират при усилен миграционен натиск, отговори на въпрос вицеадмирал Николов.

Командването

След преминаване на пълния процес на планиране по стандартите на НАТО, се сформира морско командване с оперативен щаб и многонационално оперативно съединение. Командир на морското командване бе контраадмирал Димитър Денев – командир на ВМС. Оперативният щаб е под ръководството на капитан І ранг Коста Андреев – началник на Щаба на ВМС. Командир на корабното оперативно съединение бе комодор МаленЧубенков – командир на военноморската база.

Партньорското участие

В „Бриз 2014” участват ВМС на Турция с подводницата „DOLUNAY”, ракетния катер „MIZRAK”, патрулния катер „TUZLA” и самолет от патрулната авиация CN 235, ВМС на Гърция с патрулен катер „MACHITIS”, ВМС на САЩ с ракетен крайцер „VELLA GULF” и самолет от патрулната авиация P-3C ORION, ВМС на Румъния с фрегатата „REGINA MARIA” и миночистача „AXENTE”, както и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО с четири кораба: италианската фрегата „AVIERE”, италианския минен ловец „RIMINI”, турския минен ловец  „AKЗAY” и английския минен ловец „CHIDDINGFOLD”.

Междуведомственото сътрудничество

Осемнадесетият “Бриз” през 2014 г. продължи традицията  от предишните си издания за отработване на междуведомственото сътрудничество в многонационална среда. Активно е участието на правителствени и неправителствени институции и ведомства в целия процес на  планиране, подготовка и ръководство на учението. В сериалите на „Бриз 2014” се  включиха Българският Червен Кръст, Главна дирекция “Гранична полиция”, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и Дирекция „Национална система 112” и Областна дирекция Бургас към МВР, Военно медицинска академия – Болнична база за активно лечение – Варна, Център за спешна медицинска помощ – Бургас, Изпълнителна агенция “Морска администрация” към Министерството на транспорта, „Пристанище Бургас” ЕАД, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, Басейнова дирекция за управление на водите в черноморския район, “Поддържане чистотата на морските води” АД, „БУРГАС ТАГ СЪРВИС” ЕООД, МБАЛ Бургас АД, Регионална здравна инспекция Бургас, Регионална инспекция по околната среда и водите Бургас, Областна администрация Бургас, Община Бургас.

На море

Корабите от многонационалното оперативно съединение под командването на командира на военноморска база ВМС комодор Мален Чубенков напуснаха Пункта за базиране Бургас и Пристанище Бургас и излязоха на море на 9 юли. По време на прехода бяха отработени задачи по осигуряване на безопасен маршрут, свободен от морски мини, за преминаване на корабите при напускане на пункта за базиране и пристанището, и съвместно маневриране в състава на тактическата група.

Министър Найденов и вицеадмирал Николов посетиха бреговия щаб на националното военноморско учение с международно участие. С тях  бе и командирът на ВМС контраадмирал Димитър Денев. Началникът на Щаба на Морското командване капитан първи ранг Коста Андреев изнесе брифинг и запозна министър Найденов и вицеадмирал Николов с отработените до момента епизоди и предстоящите за изпълнение съвместни тренировки на море. Министърът на отбраната и началникът на отбраната посетиха работните центрове на учението и наблюдаваха действията на корабните групи от борда на вертолет.

Военновъздушните сили се включиха с удари по морски цели

Летателните екипажи от База за предно разполагане – Безмер, изпълняваха интензивни полети над териториалните води от 9 до 11 юли, включително и над фрегатата „Верни”, на чийто борд бяха високопоставените лица, по време на един от днешните епизоди.

Щурмовите Су-25 нанасяха въздушни удари по морски цели. Мисиите, които отработваха бойните самолети, са в интерес на Военноморските сили и имаха за цел да тестват способностите на флота за противодействие на въздушен противник.

В хода на „Бриз 2014“ Су-25 нанасяха учебни удари в условия на големи отдалечения от бреговата ивица. Екипажите изпълняваха полети за въздушно разузнаване, откриване на разсъсредоточени в различни райони на Черно море морски цели и атаки срещу тях. 

Учебно-боен самолет изпълняваше задачи по техника на пилотиране, самолетоводене на средна и малка височина и като краен етап - бойно използване по надводна цел. Целта е да се разшири съставът от пилоти, които ще участват в тренировки и учения над море и да се осигури приемственост на летателния състав.

На летище Балчик бе пребазиран вертолет Ми-17, чийто екипа е в готовност за изпълнение на задачи по търсене и спасяване на море и авиомедицинска евакуация.

Участието на Сухопътните войски

Стоварване на хора и техника от морски транспорт на необорудван бряг бе едно от действията, които се тренираха на провеждащото се  международно участие „Бриз 2014“.

Сухопътните войски се включиха в изпълнението на тази задача с 21 военнослужещи и 6 единици техника, между които четири „Хамър“-а и един Зил- 130, научихме от КСВ. Участниците са пристигнали в пункта за базиране „Атия“ в понеделник. Те бяха под командването на заместник-началника на щаба на 2-ра механизирана бригада подполковник Стоян Стоянов.

Сертифициране Щаба на ВМС

Основната идея на учението бе да се подобри оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване участието на военноморски компонент на Многонационално  оперативно съединение в операция в отговор на криза и да се сертифицира Щабът на Военноморските сили на Република България за планиране и провеждане на морска операция съгласно критериите на Въоръжените сили на Република България и НАТО.

Финалният етап за сертифициране на Щаба на Военноморските сили за готовността му за планиране и провеждане на самостоятелна операция започна на 6 юли.  Сертифицирането на щаб от такъв ранг е обичайна практика в страните от Алианса. В България то се извършва за първи пъти и е в изпълнение на План за подготовка на Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. Първият етап на сертификацията се извърши в периода 16 – 20 юни 2014 г. във Варна.

Ръководител на групата за сертифициране бе генерал-майор Константин Попов, заместник-началник на отбраната, който не скри удовлетворението си подготовката на Щаба на ВМС, заместник-ръководител е комодор Кирил Михайлов, директор на дирекция „Операции и подготовка”. Отговорността за сертифицирането на Щаба на Военноморските сили е на дирекция „Операции и подготовка”, като в групата са привлечени и представители на дирекции на Министерството на отбраната, Съвместното командване на силите, командването на Сухопътните войски, служба „Военна информация” и Военномедицинска академия.

Какво видяха ВИП-гостите?

От борда на фрегата „Верни”, ВИП - гостите и представителите на медиите наблюдаваха различни епизоди от учението на море: ликвидиране на последици от терористичен акт в пристанище (борба с пожар и нефтен разлив); спасяване на голям брой бедстващи хора на море; спасяване на човек от водата с вертолет; отразяване атаки на въздушен противник; атака на подводница с използване на противоподводни бомби; доставяне на товар на борда на кораб от вертолет; демонстративно учение по борба за живучест на кораба; отразяване на асиметрични атаки на море; унищожаване на плаваща мина и стоварване на хора и техника на необорудван бряг. Според командира на „Верни” капитан II ранг Павлин Петков, е истинско предизвикателство високопоставените гости да са на борда на неговия кораб. Но се справиха перфектно.

На борда на „Верни” бяха още заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов, заместник-командващият СКС контраадмирал Георги Мотев, командирът на ВМС контраадмирал Димитър Денев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, съветникът на върховния главнокомандващ по военната сигурност контраадмирал Георги Фиданов, началникът на Военна академия „Георги С. Раковски” контраадмирал Митко Петев, началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Николай Петров, директорът на служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислов Сертов, представители на местната власт и на институциите и ведомствата, които се включиха в учението.

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404219
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930