Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2014 16:05 - В армията: Тревожността в професионален план е намаляла , но не и от непостоянството в политиката
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 625 Коментари: 0 Гласове:
0



 Министърът на отбраната Ангел Найденов и неговият екип излизат с удовлетворение от МО. Направихме крачка напред, каза той. Това бе подчертано на днешната заключителна пресконференция. И още – ВВС ще правят демонстрация в София на способностите на самолетите и вертолетите си, т.е.  нещо, като авиошоу; за една година по собствено желание се уволнили 87 военнослужещи, докато през 2012 г. са били 1390; в армията има „глад“ за подполковници; военнослужещите, според социологическо изследване, одобряват промените през последната година и се притесняват от отнемане на социални придобивки.

За 14 месеца възстановихме нормалността, като условия за работа в МО и Българската армия, каза министър Найденов. Военната експертиза е върната на мястото си в рамките на интегрираното министерство. Възстановени са престижът и достойнството на военната професия.  Една от причините за това са десетте конкретни стъпки в социалната сфера, за чието реализиране са вложени 60 млн. лв. Възстановена е сериозна част от техниката, която, според доклад на Щаба на отбраната от 2013 г., е била в критично състояние.

Министърът бе подкрепен от неговия заместник Иван Иванов с две конкретни цифри. През 2012 г., когато предстоеше промяна в Кодекса за социално осигуряване и въвеждане на възраст за пенсиониране на военнослужещите, по собствено желание са подали рапорти за уволнение 1390 души. От миналото лято досега те са 87. За съжаление, констатира г-н Иванов, хората се опасяват от бъдещи политически решения, които могат да се отразят негативно на социалния им статус и в последно време вече 10 военнослужещи са заявили желание да напуснат армията. В резултат на кадровия вакуум, създаден преди две години, днес имало „глад“ за подполковници в армията.

За одобрение на политиката на МО говорят обявените от полковник доцент д-р Захарин Марков от ИПИО резултати от социологическо изследване, направено от 7 до 11 юли между 1407 военнослужещи от различни формирования. Връщането на стария режим за пенсиониране, т.е. премахването на изискването за навършена определена възраст според званието, одобряват 65, 3 на сто от анкетираните. 59,1 процента подкрепят промяната в Плана за развитие на Въоръжените сили, според която бригада „Специални сили“ няма да бъде трансформирана в полк. За запазване на авиобазата в Безмер са 67,7 на сто, а за възстановяване на батальона във Враца – 76, 5 процента от участниците в изследването. Намаляла е тревожността в професионален план, но остава тази, която е породена от непостоянството в политиката, т.е. от вероятността следващите управляващи да вземат решения, които военнослужещите и техните семейства не одобряват. Тревога има и от системното недофинансиране на отбраната, което се отразява, както върху бойните способности, така и върху социалния статус на хората.

Министърът смята, че може да се направи още много за дейността и състоянието на търговските дружества. В това направление, каза той, оставяме изменение в Закона за обществените поръчки. Очаква се до края на септември да станат факт и поправките в наредбите, което ще позволи на министерството да възлага директно поръчки на своите търговски дружества.

За следващото управление остават и над 100 млн. лв. дългове на ВМА. За съжаление, посочи Ангел Найденов, действията за намаляването им не дават необходимия резултат.

Срокът на Прегледа на структурата на Въоръжените сили е продължен до септември, за да си каже думата новото военно ръководство, което застъпи на 30 юни. Не говоря за съкращаване на личен състав, каза министърът, а за оценка на всичко, което е било реализирано и предприемано.

На въпрос на „Отбрана“ докъде е стигнал Прегледът на структурата на Въоръжените сили началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов отговори така: „Реализирането на Прегледа беше необходимо да бъде с удължен срок. В момента има два въпроса, които трябва да бъдат допълнително обсъдени. Това са нивата за структурното конфигуриране на командната структура в Българската армия и дали да бъдат обособени Силите за специални операции, като самостоятелно звено. В този контекст за следващата седмица е назначена работна среща на Комисията за работа по прегледа. Така че в законовите срокове това ще бъде уточнено.“ В останалите нива във Видовете въоръжени сили, в рамките на осигуряванията, въпросите са решени, каза още началникът на отбраната.

Остават още за реализиране разработката „Войникът на бъдещето“, Визията за развитие на Въоръжените сили до 2035 г., както и развитието на областите, в които България се специализира в рамките на НАТО. Ако делът на бюджета за отбрана се вдигне на 2 на сто от БВП, както се очаква да реши срещата на държавните глави на НАТО в Уелс в началото на септември, ще могат да се реализират и основни модернизационни проекти, прогнозира Ангел Найденов. Включително и за многоцелевия изтребител, който, според него, се намира на предпоследния етап, т.е. вземане на политическо решение от правителството. В момента бюджетът за отбрана е 1,37 на сто от БВП.

В края на пресконференцията председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев благодари от името на военно-патриотичните съюзи на ръководството на министерството за резултатите в социалната политика.

 



Тагове:   МО,   отбрана,   Ангел Найденов,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403872
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930