Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2014 13:56 - Велизар Шаламанов е изборът на президента за министър на отбраната
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 906 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Познато лице оглавява военното ведомство. Изборът на президента Росен Плевнелиев за служебен министър на отбраната е офицерът от резерва Велизар Шаламанов.

След завършване на Военновъздушното училище Велизар Шаламанов служи 14 години в Българската армия. Бил е заместник-министър на отбраната в правителството на Иван Костов. По това време министри на отбраната са Георги Ананиев и Бойко Ноев.

Държавният глава представи днес състава на служебното правителство начело с професор Георги Близнашки. Утре той ще издаде указ за разпускане на 42-ото Народно събрание и за назначаване на кабинета. Най-вероятно след първото заседание ще стане приемането и сдаването по министерства.

Служебното правителство, каза президентът в словото си,  е формирано и при работата си ще спазва стриктно принципите на експертност, надпартийност и последователно надграждане по националните приоритети. Не трябва да забравяме, продължи той, че освен необходимост, служебното правителство е и възможност за България. И възможност да се предприемат значими стъпки, да се реализират важни държавни приоритети, като „подписването на Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014-2020 г.; стартирането на процедурата за влизане в единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз като първа стъпка за влизане в Европейския банков съюз, както и Програмата „България в НАТО 2020“, които служебното правителство има амбицията да извърши“. 

От думите на президента стана ясно, че още утре служебното правителство ще номинира Кристалина Георгиева за еврокомисар. Държавният глава говори за редица бъдещи дейности на кабинета в областта на енергетиката, правосъдието, електронното управление, висшето образование, размразяване на оперативни програми и други. В този ред на мисли отбраната и Въоръжените сили не бяха споменати.

Кой е новият министър на отбраната?

Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово.

Завършва с отличие и златен медал Математическа гимназия “Акад. Кирил Попов” през 1979 г. в Пловдив, а през 1984 завършва с отличие и златен медал ВНВВУ “Георги Бенковски” в Долна Митрополия, магистър по радиоелетроника.
През 1991 защитава дисертация в Киев – доктор по кибернетика, а от 1998 г. е доцент по автоматизирани системи за управление.
През 1995 г. завършва Военна Академия “Г. С. Раковски” – магистър по организация и управление на оперативно-тактическото разузнаване. Преминал е курсове в САЩ и Германия, както и в Европейския център за изследвания по сигурността „Джордж Маршал“.
От 1984-1998 г. последователно служи като офицер в поделения на Българската армия, в т.ч. в Института по системи за управление на ГЩ като началник на сектор „Военни интелигентни системи“ и в Главния щаб на Сухопътни войски – управление „Разузнаване и електронна борба“.
В периода 1998-2001 г. е заместник-министър на отбраната по военната политика, планиране и интеграция, както и член на Съвета по сигурността на МС, Междуведомствения комитет за  интеграция в НАТО. Председател е на Борда на директорите на ТЕРЕМ ЕАД.
От 2001 г. до 2009 г. работи в БАН като съветник на председателя на БАН по национална сигурност и отбрана, директор е на програми в Центъра за изследване на националната сигурност и отбраната, ръководител на секция „Изследване и развитие на информационните системи“ в Института за паралелна обработка на информацията. Бил е хоноруван преподавател в Софийския университет, УНСС, НБУ, ръководител е на множество проекти с национално и международно финансиране, съосновател на Сдружение „Джордж Маршал“ – България и Асоциация на офицерите от резерва Атлантик.
От 2009 до 2012 г. е Директор по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по Консултации, командване и управление,  а от 2013 г. е Директор по сътрудничество с потребителите в обединената Агенция за комуникации и информация на НАТО (NCIA).
В периода 2002-2012 д-р Шаламанов е член на Международния консултативен съвет на Женевския център за демократичен контрол на въоръжените сили (DCAF), а от 2013 г. е член на Изпълнителния комитет и Борда на директорите на Международната асоциация на професионалистите по комуникационно-информационни системи и разузнаване (AFCEA Int).
От 2008 г. до 2010 г. е член на Европейския форум за изследвания по сигурността и иновации ESRIF.
Владее английски и руски езици.

Спазването на Конституцията и провеждането на честни парламентарни избори ще бъде основното в нашата политика, посочи професор Георги Близнашки. Той подчерта, че правителството ще направи всичко възможно, за да помогне на хората, които пострадаха при големите наводнения.

Кой е служебният министър-председател?

Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска област.
Възпитаник е на Английската езикова гимназия и на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Право“. От 1983 до 1987 г. е асистент, до 1990 г. е старши асистент, а от 1988 г. е доктор по конституционно право с тема на дисертацията „Правно положение на постоянните комисии в Народното събрание“.
От 1990 г. до 2004 г. е главен асистент по Конституционно право на Република България, Катедра „Конституционноправни науки” на Юридически факултет на СУ. От 2009 г. е професор по конституционно право на Република България.
Проф. Георги Близнашки развива богата академична дейност. От 2011 г. е член на Факултетния съвет на Юридическия факултет на СУ. Преподава дисциплини в бакалавърски и магистърски програми на СУ, ЮЗУ „Неофит Рилски“-Благоевград, ВСУ „Черноризец Храбър“ и Нов български университет.
През първата половина на 90-те години Георги Близнашки е бил експерт към Националната кръгла маса, експерт към Конституционната комисия на Великото народно събрание и народен представител в 36-то Народно събрание. През 2004-2005 г. е експерт към Комисията за изменения и допълнения в Конституцията на Република България, образувана от 39-то Народно събрание.
През 2005-2006 г. е наблюдател в Европейския парламент, а през 2007 г. депутат в ЕП, член на Конституционната комисия и на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите.
В периода 2005-2009 г. е народен представител в 40-то Народно събрание, член на Комисиите по образование и наука и по европейските въпроси.
През февруари 2014 г. оглавява Инициативния комитет за произвеждане на референдум за изборна реформа.
Автора е на повече от 70 научни трудове на конституционно-правна тематика – монографии, студии и статии.
Състав на служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев

Проф. Георги Близнашки, служебен министър-председател

Екатерина Захариева, служебен вицепремиер по икономическа политика и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране

Проф. Йордан  Христосков, служебен вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика

Христо Иванов, служебен вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието

Илияна Цанова, служебен вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз

Васил Щонов за служебен министър на икономиката и енергетиката

Мирослав Ненков, служебен министър на здравеопазването

Йордан Бакалов, служебен министър на вътрешните работи

Румен Порожанов, служебен министър на финансите

Николина Ангелкова, служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Доц. Румяна Коларова, служебен министър на образованието и науката

Велизар Шаламанов, служебен министър на отбраната

Даниел Митов, служебен министър на външните работи

Мартин Иванов, служебен министър на културата

Евгения Раданова, служебен министър на младежта и спорта

Васил Грудев, служебен министър на земеделието и храните

Светлана Жекова, служебен министър на околната среда и водите

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404542
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930