Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2014 15:25 - Новият министър на отбраната декларира доверие във военното командване
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1260 Коментари: 1 Гласове:
-1



 До десет дни ще бъде готов конкретният план за действие на Велизар Шаламанов и неговия екип.  Служебното правителство ще приема национална програма, която да покаже как може да се постигне ниво от 2 процента от БВП за отбрана, като поне 15-20 но сто от тях да бъдат инвестиции в способности и укрепване капацитета на армията

 

Увереност, че ще се справим със задачите, ми дава доверието в командния състав, каза Велизар Шаламанов на днешната церемония по приемането на длъжността „министър на отбраната“ от Ангел Найденов. Той подчерта необходимостта от развиване на експертизата в цивилните структури на МО, както и утвърждаване ролята на постоянния секретар, като партньор на началника на отбраната. (В екипа на новия министър бе и досегашният постоянен секретар д-р Добромир Тотев. Неофициално стана ясно, че началник на политическия кабинет ще бъде полковник от резерва Илия Налбантов. В съветническия екип се очаква да влязат познати от близкото минало лица за структурите на МО, като полковник от резерва Владимир Миленски, Елена Маркова и Даниел Стефанов.)

След десетина дни министър Шаламанов обеща да представи конкретен план за действие и екипа си. Ще има двама заместник-министри. Те ще бъдат по отбранителна политика и управление на ресурсите. Съветниците ще бъдат по отбранителна политика, управление на ресурсите, по правните въпроси и връзките с медиите. До две седмици на пресконференция ще бъдат представени екипът, приоритетите и планът за действие.  Намеренията са срещи с журналистите да има на всеки две седмици.

Като приоритет за МО в политиката на служебното правителство, Велизар Шаламанов посочи подготовка на Визия за България в Програмата „НАТО 2020“, която ще бъде представена на срещата на върха на Алианса в Уелс в началото на следващия месец. След това основната задача ще бъде разработването и приемането от Министерския съвет на национална програма, която да покаже как може да се постигне ниво от 2 процента от БВП за отбрана, като поне 15-20 но сто от тях да бъдат инвестиции в способности и укрепване капацитета на армията. Това, според новия министър, трябва да става в партньорство с всички ведомства, включително и с индустрията. Във връзка с това, като още един приоритет бе посочено активиране работата на Индустриалния форум, в. т. и за участие в международни проекти.

Приоритетите, свързани с укрепване капацитета на администрацията, като цяло, развитието на електронното управление, на киберсигурността, ще бъдат на вниманието на екипа на Велизар Шаламанов. Конкретно бе посочена и амбицията да бъде ускорена акредитацията на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия и създаване на клъстър за иновации около него. И още от думите на новия министър: „Военната академия, ВВМУ, НВУ и институтите са звената, които могат да играят още по-съществена роля в трансформацията на Въоръжените сили чрез образование, подготовка, учения и оценка.“

Всичко, което се прави ще бъде в рамките на приетата от Народното събрание през октомври 2010 г. Бяла книга за отбраната и Въоръжените сили, стана ясно от думите на министър Шаламанов. Не предвиждам, каза той, по-сериозни промени. Ще бъде ускорена реализацията на заложените идеи, ще се търси по-тясно сътрудничество с НАТО и ЕС в рамките на региона.

По отношение на Въоръжените сили министърът ще разчита на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов и Щаба на отбраната за гарантиране на сигурността, участието ни в операциите на НАТО и ЕС, подпомагане на населението при бедствия и аварии, без, каза той, резки стъпки и сериозни корекции за тези 2-3 месеца.

След като подари на Велизар Шаламанов икона на „Св. Георги Победеносец“ досегашният министър на отбраната Ангел Найденов формулира три най-характерни предизвикателства пред новото ръководство на МО. Първото е свързано с бюджета на МО. Тревогата е, че в резултат на решението на парламента за актуализация на бюджета на НЗОК, ще бъдат орязани средства, които министерството би следвало да получи и, посочи Ангел Найденов, те няма да бъдат само в рамките на онези 5 процента, определени като буфер в Закона за държавния бюджет. Второто предизвикателство е участието на специализирани модули от армията в подпомагане на населението и на местните и регионалните власти. Това, според Ангел Найденов, е много типично в последно време не само заради природните стихии, но и заради очакването на населението да усеща в подобни моменти подкрепата на българските военнослужещи. Третото е свързано със средата за сигурност и развитието на кризата в Украйна. Тя, според Ангел Найденов има пряко отражение върху България и съответно върху Министерството на отбраната.

Ангел Найденов заяви удовлетворението си, че е имал възможността да работи с достойни хора. Имаше предвид командването на въоръжените сили и ръководителите на специализираните дирекции.  Уважавайте ги, отнасяйте се с доверие към тях, те няма да ви подведат бе завещанието на стария министър към новия.

На церемонията присъстваха всички от досегашния екип на министър Найденов, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, неговите заместници генерал майор Нейко Ненов и Константин Попов, генерали и адмирали, офицери и служители в МО.




Гласувай:
0



1. ok3223 - Дрън - дрън
06.08.2014 15:43
Шебека президент иска актуализиран бюджет, без да е дал лев за него, а този само 2% от бюжета, който според шебека бил мноого тънък. Тепърва щял да го анализира, ама си е тънък, та тънък, та затова министро иска само 2% от постнато пица за зелените чорапи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402931
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031