Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2014 23:11 - Пак амбиции за отежняване пенсионирането на военните
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 764 Коментари: 0 Гласове:
0



 Велизар Шаламанов трябва да бъде щастлив, че не е с Йордан Христосков в редовно, т.е. избрано от парламента, правителство. Новият социален министър вече заяви намерението си да подготви варианти на пенсионната реформа, за да ги ползват следващите управляващи. Широко известна е тезата на професора, която той защитава последователно, за въвеждане на възраст, като изискване за придобиване право на пенсия на военнослужещи, полицаи и всички останали категории, които попадат в сега действащия чл. 69 на Кодекса за социално осигуряване. 

Тази история армията я преживя през есента на 2012 г. Разликата бе, че военните попаднаха в този капан в резултат на т.нар. сделка между министъра на отбраната и министъра на финансите, а не на социалния. Правителството на ГЕРБ, не без подкрепата на президента, промени кодекса и въведе това изискване, което, наред с всичко, се оказа дискриминиращо за военнослужещите. Полицаите, например бяха защитени от своите началници, и си останаха на стария режим за пенсиониране. Доста офицери от армията подадоха рапорти и се разделиха с военната служба, за да не се окажат в един момент в бюрата за безработни, макар че имат по 27 и повече години осигурителен стаж, но не са навършили 52 или 54 години.

Предишните управляващи върнаха от началото на тази година стария режим за пенсиониране на военнослужещите, т.е. без изискването за определената възраст. Тогава професор Христосков определи тази промяна в Кодекса за социално осигуряване, като крачка назад.  Нещо повече, той  поясни, че въвеждането на минимална възраст при военните трябваше да бъде последвано и в други структури по сигурността – полицията, армията, специалните ведомства - като разбира се, бъде диференцирана - за онези, които са на тежка служба на улицата да е по-ниска, а за другите, които работят в кабинети – да е по-висока.

По думите на експерта, а сега социален министър, и в полицията, и в армията, и в специалните ведомства се измени характера на работата. Вече не се работи с онези методи, които натоварват физичеки и психически хората, което е сериозен фактор в полза на фактора възраст. „На първо място в тези хора са инвестирани много средства от държавата за развиване на умения и достигане на определено ниво на професионализъм. И от държавническа гледна точка е неразумно този потенциал да бъде прахосан и те да се пенсионират.

В интерес на истината връщането на стария режим за пенсиониране на военните, макар и заложено в тогавашната предизборна програма на БСП, не стана толкова лесно. Не само експерти в социалната сфера, но и работодатели и синдикати изразяваха позиции, които не бяха в интерес на военнослужещите. В този смисъл Йордан Христосков има поддръжници. Хубавото е, че служебното правителство няма право на законодателна инициатива и амбициите на неговите министри са ограничени от Конституцията. Обаче, ако, следващото е негово своеобразно продължение, тогава министърът на отбраната едва ли ще бъде щастлив.  




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402768
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031