Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2014 15:38 - Експерти поставят въпроса за актуализация на Стратегията за национална сигурност
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1077 Коментари: 1 Гласове:
0



 След събитията в Украйна идва нов световен ред, бе посочено на конференция на Независимия национален съюз на офицерите в България. Нашата страна, като член на НАТО и ЕС, не може да остане безучастна.

В областта на националната сигурност има натрупани редица проблеми и нерешени въпроси, които в условията на кризата на руско-украинските отношения са сериозно предизвикателство пред държавните органи, защото крият рискове и заплахи за сигурността на българските граждани, на обществото и държавата. Тази тревога във вид на извод прозвуча на провеждащата се днес в ЦВК научна конференция, организирана от столичната организация на  Независимия национален съюз на офицерите в България (ННСОБ) с председател полковник от резерва Румян Русев. Проявата бе открита от председателя на националното ръководство полковник от резерва Ангел Тюфекчиев.

Пръв приоритет на промяната и трансформацията на системата за национална сигурност, бе посочено в основния доклад на генерал-майор от резерва д-р Стоимен Стоименов, е актуализацията на държавната политика в областта на сигурността и отбраната. Смята се, че във връзка с края на еднополюсния свят и създаването на нов световен ред след украинската криза идва времето на нов глобален проект и България, като член на НАТО и ЕС, не може да остане безучастна. В този смисъл се постави въпросът за необходимостта от преоценка, препотвърждаване, отхвърляне и обогатяване  с нови идеи на политиките и основните положения в Стратегията за национална сигурност. Отчетена бе липсата на още един важен стратегически документ – Българска национална доктрина, който да очертае в по-далечна перспектива  националния идеал, националните интереси и приоритетите в развитието на националното стопанство, на социалната и духовната сфера.

Може би, подчерта генерал-майор Стоименов, военната сигурност трябва отново да излезе на по-предно място в системата за национална сигурност. Според него е много важно да се разработи концептуален модел на системата за национална сигурност, който да е адекватен на геостратегическата среда за сигурност. Той предложи на участниците в конференцията принципите, елементите и качествените характеристики на този модел.

Днес, приоритетно се нуждаем от устройствен закон на самата система за националната сигурност, бе отбелязано в доклада. Крайно време е да се приемат от парламента и закони за НРС, Служба „Военна информация“ – МО, НСО и ДАТО. От друга страна в сферата на националната сигурност има 27 действащи закона, които също се нуждаят от актуализиране. В същото време има области, като управлението при кризи, които нямат закон. Факт, който поражда негативни последици, включително и през тези дни, когато трябва да се борим с природните бедствия.

Аргументирана бе необходимостта от провеждане на Стратегически преглед на сигурността и отбраната. В годините на прехода бяха извършени два стратегически прегледа, но само на отбраната и Въоръжените сили, не и на останалите елементи на системата за национална сигурност. Като важен резултат от този преглед трябва да бъде приемането на закон за Съвета по сигурността към Министерския съвет. Този съвет би следвало да има помощни органи, които са попълнени с експертен състав. Става дума за национален център по сигурността, ситуационен център и борд на разузнавателната общност.

Стратегическият преглед на сигурността и отбраната ще доведе и до преподчиняване на някои структури, прогнозира генерал-майор Стоименов. Националната разузнавателна служба да излезе от подчинение на президента и да мине към правителството, като се девоенизира и реорганизира в Държавна агенция „Разузнаване“. Структурите за борба с организираната престъпност и корупцията да излязат от състава на ДАНС и да преминат към МВР. Специализирана дирекция „Технически операции“ да се закрие или да излезе от ДАНС, като се включи в ДАТО. Дейностите по осигуряване на пожарна безопасност и защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации от МВР да преминат към правителството, като се създаде Държавна агенция „Гражданска защита“. Дирекциите „Български документи за самоличност“ и „Национална система 112“ да излязат от МВР и да преминат към структурите на изпълнителната власт. Би могло да се създадат и нови специализирани органи. Например Държавна агенция „Правителствени връзки“, която да обедини съществуващите структури на областта комуникационно-информационните системи и мрежи с тези, създадени за осигуряване на тяхната защита и сигурност.

Столичната организация на ННСОБ с председател полковник от резерва Русев има десет заместник-председатели.  Първи заместник е Асен Пиперков – председател на БЛРС, заместник-председатели са академик проф. д-р Тройчо Троев, който води Военнолекарския съюз, подполковник от запаса Стефан Трифонов, който е координатор на район „Южен“ и др. Това е трета конференция, която организираме, каза за „Отбрана“ полковник от резерва Русев. Искаме да чуем какво мислят хората по всички проблеми, подчерта той. Тази конференция се провежда в три модула. Първият е геостратегически. Вторият е практичен. На него, подчерта председателят, ще бъде дадена информация как, благодарение на Асен Пиперков, създадохме първите мобилни спасителни отряди, които сега помагат на пострадалото население в Мизия. Центърът за тяхното управление е в Елин Пелин. Третият модул е за културните основи на сигурността. Това е началото на цикъл от литературни вечери с участието на поета полковник от запаса Трендафил Василев.

В конференцията участваха председателят на Обществения съвет по въпросите на отбраната  и на Асоциацията на Сухопътните войски генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков, председателят на КООСО Лазар Мурджев, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалитге младши лейтенант от запаса Петър Велчев, представители на други неправителствени организации от сигурността и отбраната.

 




Гласувай:
0



1. анонимен - Най-добрата стратегия за нацио...
07.08.2014 16:35
Най-добрата стратегия за национална сигурност е незабавното напускане на агресивния блок НАТО, докато не е станало късно, защото само една ракета, изстреляна от наша територия, ще ни превърне в обект за ответен удар. Не зная дали вече сте се продали на американските интереси, но ако е така, срам за вас. И аз между другото също съм подполковник от запаса, но помня клетвата си и не съм въртиопашка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402938
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031