Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2014 23:06 - Ще подкрепяме всеки министър, който настоява за повече разходи за отбрана
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 561 Коментари: 0 Гласове:
0



 Надяваме се, че екипът на Велизар Шаламанов ще бъде отворен и ще се вслушва в предложенията, които ще направим, казва генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков. Председателят на Обществения съвет по въпросите на отбраната, който обединява военно-патриотични съюзи и неправителствени организации, смята, че прегледът на структурите на Въоръжените сили трябва да бъде оставен за избраното от следващия парламент правителство.

 

-         Г-н генерал-лейтенант, какво според Вас би да трябвало да направят служебният министър на отбраната и неговият екип за краткото време, за което са назначени?

-         Правомощията на служебното правителство, включително и на министъра на отбраната, са точно определени от Конституцията. За тези два месеца обаче ще се решават няколко много важни въпроса в държавата. Преди всичко имам предвид, че ще се подготвя бюджетът за следващата година. Разбира се, той трябва да бъде приет от следващото Народно събрание. По всичко личи обаче, че подготовката ще бъде дело на служебния кабинет. Новото правителство, което ще дойде след изборите, само ще уточни някои параметри.

-         В този смисъл какви са очакванията Ви от министъра на отбраната?

-         Да защитава увеличаването на разходите за отбрана.

-         Защо?

-         Защото разходите за отбрана вече стигнаха критичното си ниско ниво. Те не осигуряват нормалното функциониране на въоръжените сили. Да не говорим за модернизация и превъоръжаване, които са изключени при тези разходи за капиталови вложения.

-         Вече бе обявено бе желание за 2 процента от БВП за отбрана, като 15-20 на сто от разходите са за инвестиции в отбранителни способности и иновации при оптимално използване на национални и съюзни ресурси. 

-         Да, така каза министър Велизар Шаламанов. Тази структура на разходите за отбрана бяха записани още през 2000 г. Ще бъде добре да се поддържа тази линия. Ние ще подкрепим всеки един министър на отбраната, както сме го правили, който настоява за увеличаване на средствата за отбрана.

-         Какви други очаквания имате от министър Шаламанов, като председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната?

-         Ние се надяваме, че ще бъдат задълбочени връзките на Министерството на отбраната с гражданските организации. Вече 3-4 години гражданските организации са един много добър помощник на Министерството на отбраната. Ние непрекъснато участваме в Обществения съвет по отбранителна политика. Даваме, както се казва, безплатни експертизи, оценки и становища. Надяваме се, че и служебното ръководство на министерството ще продължи тази политика.

-         Какво друго ще препоръчате на служебното ръководство на Министерството на отбраната?

-         Да се обърне към към хората в отбраната, т.е. към Въоръжените сили, като цяло. Защото там нещата не стоят добре. Поради недостиг на средства правата на някои военнослужещи са нарушени. Имаме информация за нарушения при дежурства. Вместо 24-часови, както са по устав, се минава към 6 и 12-часови. Без да се плащат и да се дават компенсации, което пречи на хората. Наложително е да се увеличат средствата за поддържане на ежедневната дейност на хората. Събират пари, за да може техниката да излезе за изпълнение на задачи?!

-         Това опира и до новия бюджет, за чиято подготовка вече стана дума.

-         Така е. Трябва да се приоритизира финансирането в новия бюджет. В края на краищата, според мен, основният вид въоръжени сили са Сухопътните войски, които изнасят цялата тежест на реформата и на мисиите. Всъщност на тях не се обръща внимание. Всички гледат на ВВС и ВМС. Националната сигурност зависи от Сухопътните войски и те трябва да бъдат приоритет на бъдещата политика.

-         Предишното ръководство на Министерството на отбраната провеждаше преглед на структурата на Въоръжените сили. Смятате ли, че служебното ръководство трябва да го продължи и дори да го завърши?

-         По-добре служебното правителство да остави този въпрос за прегледа на структурите на правителството, което ще бъде избрано от новия парламент. Екипите, които са формирани, нека да си работят. Имат достатъчно работа да анализират, за да могат да предадат на управляващите в по-подходящ вид изводите и оценките. Ние също им помагаме. Имаме становища по различните въпроси. Не всичко е в пълно съответствие с обстановката и изискванията. Надяваме се, че нещата ще бъдат коригирани.

-         Смятате ли, че Велизар Шаламанов трябва да вземе някои поуки от грешки на служебния министър през пролетта на миналата година?

-         Аз мисля, че предишното служебно правителство в общи линии си изпълни добре задълженията. Министър Тодор Тагарев бе отворен към всички. Той и екипът му бяха честни и искрени. Надявам се, че и този екип ще бъде така отворен и ще се вслушва в някои от нашите предложения, които имаме намерение да направим. При всички случаи ще търсим контакти с новото ръководство на Министерството на отбраната и на Въоръжените сили.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404651
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930