Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2014 22:11 - Предлагат нов подход за модернизация на армията
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 723 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Според министъра на отбраната Велизар Шаламанов, на първо място трябва да има ясен разчет на средствата.

До края на тази седмица изтичат десетте дни, в които трябва да бъде готов конкретният план за действие на Велизар Шаламанов и неговия екип. Министърът на отбраната сам обяви този срок при приемането на длъжността. На този етап военното ведомство почти не дава информация какво точно се прави. Най-вероятно това ще се случи на обещаната среща с журналисти през следващата седмица. Очакванията са, че тогава ще се дадат отговори и на конкретни въпроси, като по-нататъшния ход на възстановяването на батальона във Враца, например. И с какви пари разполага армията до края на годината?

На този етап е ясно от обявените правителствени приоритети, че ще се работи за „приемане от Министерския съвет на Национална програма „България в НАТО 2020 и Европейска отбрана 2020“ на базата на решенията на Съвета по сигурност и отбрана на Европейски съюз от 2013 г. и срещата на върха на НАТО от 2014 г. за достигане на разходи за отбрана 2% от БВП, а от тях 15-20% за инвестиции в отбранителни способности и иновации при оптимално използване на национални и съюзни ресурси.“ Както каза в интервю по БТВ министър Шаламанов, тази задача е поставена от президента Росен Плевнелиев, което е нормално при отсъствието на парламент.

Тези дни под ръководството на Министерството на финансите в МО се прави пълен преглед на изпълнението на бюджета, на сключените договори, на плащанията и обществените поръчки, бе отбелязано в същото интервю. Министерството на отбраната трябва не само да събере информация, но и да направи предложение за приоритизиране на разходите, както в краткосрочен, така и в по-дългосрочен план. Според министъра целта е средствата да бъдат насочени към основните задачи на министерството, т.е. гарантиране на въздушна и морска сигурност, подпомагане на гражданските власти при бедствия и инциденти, участие на наши военнослужещи в операции и учения в рамките на НАТО,  както и за поддържане на техниката.

Служебното правителство е за 2-3 месеца. За това време, смята Велизар Шаламанов, големи промени не могат да се случат. Нашата задача, поставена от президента, посочва той, е да използваме срещата на върха в Уелс и да подготвим визия „България в НАТО 2020“, която след представянето й и поемането на ангажименти от наша страна, така както се очаква от всички членки на Алианса, да бъде основа за разработване на национална програма „България в НАТО 2020“.  Амбициите са точно тази програма да покаже начините, по които можем да постигнем военни разходи до 2 процента от БВП, като 15-20 на сто от тях са за ключови способности на, както ги подреди министърът,  ВВС, ВМС, Сухопътни войски, Специални сили, реагиране при извънредни ситуации и киберсигурност . Макар и за два месеца, смята министърът, нещата могат да бъдат разписани, консултирани в правителството и с обществото и да бъдат една добра основа за следващото редовно правителство.

Ще доведе ли модернизацията на армията до нови съкращения? На този въпрос министър Шаламанов отговаря така: „В периода 1998-2001 г. (б.р. – тогава той беше заместник-министър на отбраната) още не бяхме членове на НАТО, икономическата ситуация не беше по-лека, единственото решение беше да се направят структурни промени с цел да се освободят средства. Опитът показва, че дори, когато се освободят средства в изтеклите 10-15 години, след тази реформа по План 2004, не по-малко от 2 млрд. лв. са похарчени за превъоръжаване. Ефектът не е много голям. За това подходът, който предлагаме сега е различен.“

Какъв подход предлага министър Шаламанов? Неговият отговор продължава така: „ Да имаме ясен разчет за средствата, с които може да се разполага в рамките на тази програма до 2020 г. До фокусираме вниманието върху модернизационните проекти и само, когато те дадат резултат и изискват по-малко личен състав в определени области, личният състав да бъде преподготвен и насочван в други области. И само в краен случай да се намалява личен състав, но при гарантирано измеримо увеличаване на способности и при гарантирано компенсиране на определени празноти с механизмите на евроатлантическата солидарност.“ След като огромен ресурс от 9, 8 млрд. евро ще бъдат инвестирани у нас по линия на ЕС в невоенни области, време е, смята министърът, във военната сфера правителството и нацията да вложат повече средства.

Какво да правим на фона на кризата в Украйна? На първо място ще подобряваме киберотбраната си, казва министърът. На второ? Трябва да търсим засилване на капацитета си за въздушна сигурност. Ясно е, че това правителство не може да направи нищо с дългогодишния проект за придобиване на многоцелеви изтребител. Изходът, според министъра, са ученията и другите форми на сътрудничество и солидарност, защото разполагаме със самолети, които ни правят зависими от Русия, което създава риск. Същото, смята той, важи и за морската сигурност. Там фрегатите ни трябва да бъдат ускорено усъвършенствани.

Какво още? Може би и това е много за едно служебно правителство. Макар че приоритетите му целят по-дълъг хоризонт. Има и текущи задачи, които не търпят отлагане. Правителството вече отпусна 60 хил. лв. по военния бюджет за предсрочните избори на 5 октомври. Тази пътека е утъпкана, администрацията в МО си знае работата. Министърът на отбраната обаче е натоварен с доста обществени ангажименти. За тяхното изпълнението им вече се проявява интерес. Той е председател на два национални комитета за отбелязване на 70 години от края на Втората световна война и на 100 години от Първата световна война. Ще бъдат ли обсъдени намеренията на екипа на МО на Обществения съвет по отбранителна политика, е друг въпрос. Този механизъм работеше активно при предишното служебно правителство, когато начело на МО бе Тодор Тагарев.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402803
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031