Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2014 23:25 - Ще предлагат промени в пенсионирането на военнослужещите, но пак без да питат
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 719 Коментари: 0 Гласове:
0



 В Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система няма нито един представител на Министерството на отбраната, МВР и службите за сигурност, макар че се обсъжда пенсионирането в специалните ведомства.

 

КСООС! Запомнете тази абревиатура. Зад нея се крие сформираният Консултативен съвет за оптимизиране на осигурителната система. Самият съвет обещава да остане „скрит” до края на мандата на служебното правителство. Просто не се предвижда предоставяне на информация след всяко заседание.

Това не е най-лошото. В мандата на служебния кабинет на проф. Георги Близнашки съветът ще подготви варианти за реформи в осигурителното законодателство, които ще бъдат предложени на следващото редовно правителство и парламент. Една от темите на неговата работа, както е записано в съобщението на Пресцентъра на социалното министерство, е ранното пенсиониране на работещите при тежки условия на труд и в специалните ведомства. Отново ще се търсят промени в чл. 69 на Кодекса за социално осигуряване, който определя режима за придобиване право на пенсия на военнослужещи, полицаи и служители в службите за сигурност.

Кое е най-странното? В състава на КСООС са поканени 25 експерти, като се уточнява, че са избрани заради техния професионализъм, а не като представители на организациите, в които работят. Няма обаче нито един от Министерството на отбраната, Българската армия или Министерството на вътрешните работи. Т.е. ще решават бъдещето на военнослужещите и полицаите, но без да ги питат. Това е позната картинка от близкото минало. Както се е случвало и друг път, политическото и професионалното ръководство на армията може да остане изненадано, което ще е логично, след като няма експерти в КСООС.

Този път обаче това няма да бъде оправдано. Армията вече мина през една криза при въвеждането на възраст за пенсиониране на военнослужещите. А и Министерството на отбраната има достатъчно компетентни кадри в лицето на военнослужещите и служителите в дирекция „Социална политика”. Може би министърът на отбраната Велизар Шаламанов трябва да препоръча някой от тях на своя колега Йордан Христосков?! Разбира се, ако този въпрос влиза в приоритетите на служебното ръководство на министерството.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404397
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930