Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2014 01:02 - Социалните мрежи: Защо МО мълчи за пенсионирането на военните?
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 582 Коментари: 0 Гласове:
1



 Само преди 2-3 месеца военнослужещите бяха питани в рамките на едно социологическо изследване от Института за перспективни изследвания за отбраната към Военна академия „Георги С. Раковски”. 65,3 на сто от анкетираните одобряваха промяната на Кодекса за социално осигуряване и премахване на изискването за възраст при придобиване право на пенсия. Служебното правителство на проф. Георги Близнашки обаче не е на мнението на военнослужещите. То мисли обратното. 

Това се питат хората в социалните мрежи, след като стана известна стенограмата от последното правителствено заседание. Тогава всички министри, с изключение на вътрешния, подкрепиха позицията за въвеждане възраст за придобиване право на пенсия от военнослужещите, полицаите и служителите в специалните служби. Има ли Министерството на отбраната позиция по този въпрос или, разбирайки, че служебното правителство не разполага с правомощия да промени Кодекса за социално осигуряване, просто изчаква да минат изборите и да сдаде властта и проблема на следващите?

Ръководството на министерството, респективно целият кабинет „Близнашки”, може и да си отидат, но хората във Въоръжените сили ще останат. Няма смисъл да се нагнетява напрежение. Още повече, че никой не пита войника, сержанта и офицера. А и те, за разлика от колегите им в МВР, където има синдикати, няма как да изразят мнението си. Така е устроено у нас законодателството и те са длъжни да го спазват. Остава една възможност – социалните мрежи. Казваш си отношението – с аргументи или не, макар и в повечето случаи да не си пишеш името. Разбираемо е.

Няма друг начин. Липсва форма на диалог. От години Министерството на отбраната не поддържа отношения с БОЛ „Раковски”. Къде е причината, не е съвсем ясно. Остана много назад времето, когато тази организация беше  призната и работеше с МО по определено споразумение. Може да се каже, че в този смисъл военнослужещите ни страдат от липса на професионална организация, която, ако не друго, поне може да изрази мнение. Не забравям, разбира се, съществуването и активността на Сдружението на жените военнослужещи. Но само толкова. 

Така изходът отново е в социалните мрежи. Колкото и да ги неглижират институциите, все пак добрият ръководител трябва да си прави необходимите изводи. Ако трябва и да извършва определни проверки. Ето и сега хората пишат – в това или онова военно формирование вече има по 15-20 военнослужещи, които носят в себе си рапорти за уволнение. Т.е. връщат ни в есента на 2012 г. Основателен е въпросът дали няма да се повтори същата история.  Тогава финансовият министър Симеон Дянков  натисна военния Аню Ангелов и заради 9-процентно увеличение на заплатите запали пожара в армията. Хората разбраха, че с въвеждането на възраст за пенсиониране, може да останат на улицата без нищо, в резултат на безконечните съкращения, и заваляха рапортите. Отидоха си обидени тези, на които все още не могат да се намерят достойни заместници. 

За съжаление тогавашното правителство и 41-ото Народно събрание допуснаха елемент на дискриминация. Утежниха режима за пенсиониране само на военнослужещите. Останалите? Просто техните министри и директори на служби не се съгласиха. Днес от стенограмата на въпросното правителствено заседание става ясно че лентата се връща назад. Отново има защита за служителите на МВР. И това е обяснимо. От години у нас в политиката на управляващите, които и да са те, вътрешното ведомство е с един гърди, а може би и повече, пред военното. Включително и през последната година. Докато МО търсеше решения в по-глобален аспект, правеше преглед на структурата на въоръжените сили, който се очаква да приключи до края на този месец, МВР си направи нов закон, който, макар и критикуван, беше приет. Така от 1 юли т.г. бяха увеличени разходите за възнаграждения, материалното и социалното осигуряване за служители. Което е една от причините за обявения от финансовото министерство проект на актуализация на държавния бюджет. На първо място заради това и още няколко министерства се прави промяната, според мотивите в проекта. Там обаче го няма Министерството на отбраната.

От мотивите към проекта на актуализирания бюджет наистина може да се направи изводът, че финансовият проблем в отбраната не е чак толкова страшен, както се говореше през август.   Ето какво пише финансовото министерство: „Една от първите стъпки на служебното правителство бе назначаването на паралелна мащабна одитна проверка от екипи на Агенцията за държавна финансова инспекция и на звената за вътрешен одит на министерствата, която да установи реалното състояние на изпълнението на бюджета в отделните бюджетни системи, да направи оценка на ангажиментите за разходи до края на годината, поетите задължения, в т.ч. и просрочените задължения и да идентифицира рисковете пред бюджета. На база на извършените одитни проверки и изготвения обобщен доклад бяха идентифицирани проблеми и недостиг за финансиране на вече поети ангажименти за разходи в редица разпоредители с бюджет. Някои бюджетни системи са поставени в ситуация да не могат да изпълняват своите функции и отговорности след като разходните им тавани бяха намалени за последните 4 месеца на годината.” Кои са тези бюджетни системи – МВР и още – министерствата на труда и социалната политика, на здравеопазването, на регионалното развитие, на транспорта и съобщенията и на държавен фонд „Земеделие”.

Показателни са решенията дори само на последните заседания на служебното правителство. От централния бюджет например се предоставят допълнително 11 млн.лв. на Министерството на здравеопазването. И 1 милион пак от същото място на НРС. Бюджетът на МО обаче се преструктурира, за да се осигурят необходимите средства за висшите военни училища. С което, забележете, се вземат пари, включително от заделените за подготовка и използване на Въоръжените сили?!

Но, да се върнем на диалога. И да си припомним, че само преди 2-3 месеца военнослужещите бяха питани в рамките на едно социологическо изследване от Института за перспективни изследвания за отбраната към Военна академия „Георги С. Раковски”. 65,3 на сто от анкетираните одобряваха промяната на Кодекса за социално осигуряване и премахване на изискването за възраст при придобиване право на пенсия. Служебното правителство на проф. Георги Близнашки обаче не е на мнението на военнослужещите. Може би, за съжаление!  

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404463
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930