Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2014 15:26 - Вероятните коалиционни партньори се разминават и в отбранителната политика
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 619 Коментари: 0 Гласове:
0



 Политическа партия ГЕРБ не крие, че, като победител в изборите, ще направи всичко възможно за да състави стабилно правителство. Още преди консултациите, които започнаха в понеделник и продължават, хората на Бойко Борисов не криеха, че гледат преди всичко към Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

На този етап, се оказва, че вероятните коалиционни партньори се разминават в доста политики, включително и в отбранителната. Макар, че за Въоръжени сили и армия в разговорите между преговорните групи почти не се говори.

Позицията на ГЕРБ е ясна. Партията декларира преди и по време на изборите, че  ще се придържа към основните принципи в отбранителната политика, определени в Бялата книга за отбраната и въоръжените сили от 2010 г. и запазване на числеността на въоръжените сили. Залага на принципа на приемственост и устойчивост на развитието на въоръжените сили. Предвижда разширяване на участието на армията при кризи и бедствия.

Партиите от Реформаторския блок са си поставили една доста конкретна цел. Тя предвижда развитие на способности на Българската армия за професионално съюзно участие в мисии и способности за ефективна защита от агресивни актове от нов тип – тероризъм. Като резултат от постигането на тази цел се търси: „Нова структура на въоръжените сили: армия, предназначена за решаване на най-вероятните бойни задачи, свързани със съюзни експедиционни операции.“

Ако между позициите за отбраната на ГЕРБ и Реформаторския блок може да се намери определена съвместимост, то заявеното от Патриотичния фронт е доста далеч от тях. На първо място, патриотите, както ги наричат, искат възстановяване на наборната служба и трудовите войски, като място за придобиване на професия, отговорност и съпричастност към българското общество. Разликата се задълбочава и по-нататък. Настоява се за незабавно възстановяване на ракетните бази в Южна България и извеждане на всички български войски от чужди държави. И още, което другите две политически сили едва ли биха си помислили: „Поставяне пред съюзническите ни държави на искане за безвъзмездно предоставяне на военна техника в достатъчни размери за пълно възстановяване на бойните възможности на Българската армия.“

Всичко това поставя армията пред една неизвестност за нейното развитие, ако и трите политически сили влязат в управлението на държавата със заявените си вече позиции.

 

 

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402829
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031