Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2014 16:30 - Военни разузнавачи не виждат полза за България от Закона за досиетата и неговото прилагане
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 690 Коментари: 0 Гласове:
1



 Твърдят, че Служба „Военна информация“ е МО е изпълнила задълженията си по Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия“

Независимо  от държавното устройство и управляващата политическа сила, в продължение на 106 години военното ни разузнаване е работило единствено за България. Не и за партии, както сега искат да го представят. Това каза днес генерал-майор от резерва д-р Стоимен Стоименов на пресконференция в Информационния център на МО. Поводът за проявата е 20-годишнина на клуб „Военни разузнавачи“ към Столичната организация на СОСЗР, каза неговият председател капитан I ранг от запаса Георги Методиев.

В края на миналата година по доклад на директора на Служба „Военна информация“ Веселин Иванов всички документи по т.нар. Закон за досиетата са предоставени на съответната комисия. Това каза генерал Стоименов по повод на вчерашното заявление на председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, че службата не е предоставила 30 хиляди архивни единици. Това, което касае български граждани, като активни материали, служба „Военна информация“ е предоставила на Комисията по досиетата, подчерта генералът. Не са предоставени архивни единици, в които става дума за чужди граждани. („Говорихме с Шаламанов, но службата отново отказва да предостави документите с аргумента, че в тях има и имена на чужди граждани. Ние обаче не може да приемем това обяснения, тъй като не отговаря на закона... Очевидно изчакват и новото правителство, за да видят какво ще стане", обяснява Костадинов, цитиран от Mediapool.)

Тук, според генерал Стоименов, който е бивш заместник-началник на службата, съветник на президента Плевнелиев и главен експерт в 42-ото Народно събрание, е разминаването в тълкуването на закона, чието заглавие е  „Закон за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия“, т.е. касае само български граждани. От комисията обаче настоявали да получат целия архив от службата и те да решат кой трябва да бъде обявен.

В края на 42-ото Народно събрание генерал Стоименов е разработил закон, в който категорично да се каже, че не се предоставят документи за чужди граждани. Имало е положително становище от комисията, но поради разпускането на парламента не се е стигнало до гласуване в пленарна зала. Представителите на клуб „Военни разузнавачи“ изразиха мнение, че новият състав на Народното събрание трябва да инициира отмяна на закона, с което да се закрие комисията, а събраната документация да се предаде на Държавна агенция „Архиви“. Според генерал-лейтенант от запаса Чавдар Червенков, бивш шеф на военното разузнаване, е необходимо да се проведе и обществен дебат, където да се види какъв е бил приносът на този закон и неговото изпълнение за развитието на страната. Допринесъл ли е, например за увеличаване на Брутния вътрешен продукт.

Съобщение на Служба „Военна информация“ от 28 октомври 2013 г.

 Служба „Военна информация“ (СВИ) никога не е спирала да предава документите, предвидени по Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (Закона за досиетата) на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (Комисията по досиетата).

От 2007 до 2013 г. служба „Военна информация“ е отговорила на 7780 писма със запитвания на Комисията по досиетата, във връзка с което е проверила 174 500 лица за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Освен това е предала на Комисията 7600 дела. Доказателство за сериозния ангажимент на сегашното ръководство на Службата към изпълнението на закона е, че 6300 от делата са предадени след 2010 г.

Темпото на предаване на архивните единици, което изглежда бавно на Комисията по досиетата, е нормално следствие на факта, че всяко едно от делата трябва да бъде прегледано, за да не се допусне нарушение на законите за защита на личните данни и за защита на класифицираната информация. В преобладаваща част от делата има данни за чуждестранни граждани, които по силата на Закона за досиетата не подлежат на обявяване и следва да бъдат заличени. По отношение на оперативните работници се изготвят мотивирани предложения имената им да не бъдат публично оповестявани от Комисията съгласно чл. 32 от Закона за досиетата. Тези предложения са обусловени от евентуални заплахи за живота на служителите, уронването авторитета на България в чужбина и възникване на рискове за националната сигурност. Досега обаче нито едно от предложенията на Службата за неоповестяване на имената на действащи разузнавачи, не е било прието, което прави чл. 32 неприложим в реална ситуация.

До края на годината СВИ ще предаде останалите архивни дела от периода 09.09.1944 – 16.07.1991 г. на Комисията по досиетата съгласно обхвата на закона. Тогава на Комисията ще бъдат предоставени и регистрационните дневници и картотеката, тъй като понастоящем не би било възможно да се отговоря на запитванията и да се обработват делата.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403866
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930