Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2014 10:54 - Знам какво трябва да свърша, казва новият министър на отбраната
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 944 Коментари: 0 Гласове:
1



 Николай Ненчев лобирал Велизар Шаламанов да бъде военен министър и в правителството на Бойко Борисов. Новият министър на отбраната служил през 1985-1987 г. в трудови войски, има звание младши лейтенант. Безпокои го изразходването на 2 млрд. лв. през последните 10 години за превъоръжаване без резултат. Тревожно е и състоянието и на 18-те търговски дружества към МО.

Нека не забравяме, че аз съм политик и съм предложен на тази позиция от политическа партия и политическа коалиция. Така новият министър на отбраната Николай Ненчев отговори на експертния въпрос в интервю по Нова телевизия тази сутрин при какво съотношение по време на война трябва да се отдава заповед за атака.

Чувствам се сигурен на новия пост, каза министърът, защото съм наясно какво да свърша. Трябва, продължи той, да продължим нашата интеграция в НАТО, защото не е завършила.

В Нов български университет Николай Ненчев е бил преподавател в Нов български университет, където е водил курс по теория на сигурността, така, че „в голма степен бях запознат с материята, с всичко което се случва и което трябва да се случи в Българската армия.” Освен това, той е бил активен член на Атлантическия клуб още от създаването му. Така че темата не ми е чужда, посочи министърът.

Предложенията към него да стане министър на отбраната са дошли от няколко посоки. Те са били и от Радан Кънев, и от Мартин Димитров и от Пепи Славов.

В казармата, каза Николай Ненчев, служих през 1985-1987 г. в Стара Загора и в Сливен в продължение на две години и три месеца. Тогава имаше задръжка на набора, течеше Възродителният процес, уточни той. На въпрос дали е било мъка, отговори „Бил съм млад, не го приех толкова тежко”.

„За голямо съжаление, бях в трудова повинност”, каза министърът. Трудовак, което, според него, е било един вид наказание. Причината да не бъде в редовната армия, както каза той, е, че семейството му е на опозиционери. Братът на неговия баща бил политически емигрант, включително участник в първата българска рота в НАТО през 1951 г., организирана от д-р Г.М.Димитров и БЗНС. Това са една голяма част от българите, които са били свързани с БЗНС „Никола Петков”. Те, подчерта министърът, са работили много активно един ден България да бъде част от Северноатлантическия договор.

След разформироването на ротата чичо му Николай Ненчев участва в Корейската война на страната на Американската армия. По-късно се установява в САЩ. Имам, каза министърът, трима първи братовчеди. Двама от тях са завършили американската военна академия в Уест пойнт, като единият е бил военен пилот, а сега – пенсионер. Като войник Николай Ненчев дори изпратил снимки в униформа на братовчедите си. По-късно, след промените, си видяли и обсъждали как биха воювали един срещу друг, ако се наложело по онова време.

Поради тези причини министърът е попаднал в трудови войски, но въпреки всичко, каза той, бях длъжен да завърша школа за младши сержанти и се уволних като младши сержант. Така че, който се интересува, военното звание на новия министър на отбраната е младши сержант, разбира се от запаса.

Визия 2020, подготвена от служебния министър на отбраната, бе определена от Николай Ненчев, като изключително добър документ. Получих, посочи той, едно много добро наследство от Велизар Шаламанов, кой бе изключително добър министър. От думите му стана ясно, че е лобирал Велизар Шаламанов да остане министър на отбраната и в редовно избраното правителство на Бойко Борисов. Разговарял е с Радан Кънев и други негови колеги, Шаламанов предпочел да продължи кариерата си в Брюксел. Имам обаче много добро наследство, потвърди още веднъж новият министър. Той е доволен, че Велизар Шаламанов много бързо го е въвел в проблемите. Срещите ще продължат утре, вероятно в понеделник и вторник.

Искам да повдигна духа на генералите, адмиралите и офицерите и да вярват в своя министър, който няма да ги предаде, подчерта г-н Ненчев. Относно превъоръжаването, той е категоричен, че техниката, която в момента използваме не е съвместима с тази на другите армии от НАТО, т.е. много бързо трябва да се предприемат действия в тази насока. Безпокои ме, продължи министърът, че за последните 10 години са изразходвани близо 2 милрд лв., без да има някакъв особен резултат от това. Във връзка с това ще има и ревезия, стана ясно от неговите думи.

Тревога за новия министър предизвиква и състоянието на 18-те търговски дружества към МО. Те ще бъдат приоритет за него. Там, каза той, има много сериозен проблем. Само половината били печеливши. Печалбата била около 1,5 милиона, а загубите около 4,5 милиона. Това е ужасно, заяви министърът на отбраната.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402792
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031